24 juni, 2016 av Nisse

Ny lastare

Nu har jag slösat bort en massa pengar. Häromdagen hämtade jag hem den nya lastaren som alltså är alldeles fabriksny – inte en billig begagnad som jag vanligen köper. Men då de begagnade var dyrare  …

Nog har jag svetsat den gamla lastaren (Nokka 3010 från 1986) men i mars så var måttet rågat då ramen igen bröts sönder (se Värre än förväntat). Den höll inte ens en vinter efter förra reparationen. Det har varit en bra lastare men alldeles för klent byggd. Speciellt räckvidden har varit utmärkt.

Det är svårt att gå bakåt så det blev en Farma med 8,5 meters räckvidd. Problemet i alla dessa år har varit att jag haft processorn fäst vid ramen på lastaren. Därför har jag i det längsta dragit mej för att byta och hellre svetsat på nytt och på nytt. Så det blev en mycket avskalad lastare utan ram, utan ventilbord och utan grip.

DSCN5829

Nu behövs det bara ett par hundra kilo järn och ett par buntar svetselektroder (plus en massa tid och arbete) så skall kvistarna ryka igen … Planeringen av ramen är redan igång.Den blir i flera delar så det är lättare att skruva bort en del och svetsa. På den gamla lastaren måste allting plockas i bitar för att man skulle komma åt att reparera. Så det skall planeras noggrannt. Det är mycket mera arbete att börja skära sönder och bygga om.

 

Etiketter: ,

6 svar till “Ny lastare“

 1. Christer skriver:

  Hoppsan!? Brand new!!

 2. Nisse skriver:

  Jo, jag skäms faktiskt … Helt emot mina principer :-).

 3. jag skriver:

  spara du mycke pengar när venttilborde och övrigt blev kvar i fabriken?

 4. Nisse skriver:

  Nu vet jag inte hur mycket den hade kostat som komplett. Men alla lastare säljs numera i delar så att varje del prissätts skilt. Problemet är att jag behöver ett större ventilbord än de vanliga för jag måste ha en extra ventil för processorns svängning. Rotatorn hade jag nys köpt ny och gripar har jag flera stycken som är i gott skick. Troligen var det fråga om några tusen euro i alla fall.

  Jag tänkte planera ett speciellt sorts ventilbord så jag ville inte ha ett standardbord.

 5. jag skriver:

  ok.
  farma använder väl valulohko som man säger på finska så om man vill bygga extra så måst man ha annat bord.

 6. Nisse skriver:

  Jo, de flesta ventilbord är inte utbyggbara och har max. 8 ventiler och det behövs 9. Det är ganska besvärligt att ha en extra ventil utanför bordet. Jag funderar på att dela bordet så att de elektriska ventilerna är placerade på lastarens ram (som i den lilla Farma jag har) men jag är inte speciellt förtjust i de elektriska funktionerna. De är ryckiga och besvärliga så jag skall ännu fundera litet. Proportionella ventiler är åter grymt dyra.