Skogstelefon

Jag har haft min gamla (föråldrade) Xcover vattentäta mobiltelefon med gammaldags knappar och ingen pekskärm alls. Det andra exemplaret redan. Men nu gick glaset sönder och även om den ännu fungerar så är den inte lämplig i skogen mera. Så jag söker ny telefon för utan telefon är det inte bra att arbeta ensam i skogen.

DSCN6252

Trender struntar jag blankt i och allt skräp de stoppat in  i mobilerna vill jag helst slippa – inklusive kameran. Jag har ändå min vattentäta Nikon i fickan hela tiden. Kamerans avtryckare skall nämligen vara på ett bekvämt ställe och inte på nån eländig pekruta ! Jag lyssnar gärna på musik men alla hörlurar och Blåtand har varit rena besvikelsen. De fungerar uruselt om de fungerar alls. Dyra och dåliga. Reklamen för dessa prylar är rena lögnen från början till slut. Jag skrev tidigare om hörlurar och testade olika sorter men de ligger alla på hyllan då jag är i skogen. Speciellt Blåtandens funktion har varit usel. Den får inte kontakt och man skall stå där och starta och stänga eländet hela tiden. Inget för skogen.

I alla fall är jag illa tvungen att köpa nytt och utbudet är stort men deprimerande. Jättestora skärmar som inte behövs alls i verkligheten. Det finns faktiskt riktigt små tuffa mobiler men de har alla det problemet att de fungerar bara med 2G.  Det finns faktiskt riktigt bra 2G-mobiler men det nätet håller på att försvinna. Så är det alltid att då grejerna börjar bli bra så byter de system … Och man har alla barnsjukdomarna på nytt.

Förr var Ericsson bland de bästa men sedan kom Samsung  – som nu har stora tekniska problem med batterierna som börjar brinna. Dessutom är de sydkoreanska mobilerna dåliga och dyra jämfört med de kinesiska som kommit starkt. De säljs ännu inte i butikerna här men på nätet kan man köpa riktigt fina Androidtelefoner från 40 euro uppåt. Designen är kanske inte så fin men det struntar jag blankt i.

Intressant är att de tuffa (“rugged”) mobilerna börja bli allt vanligare. Förr var de stora, klumpiga, dåliga och riktigt dyra men nu får man tuffa telefoner för nästan normalt pris. Och i skogen skall de vara tuffa. Små är de däremot inte ifall man vill ha annat än 2G.

Utanför vår lilla värld är mobiler med dubbla SIM-kort vanliga och det skulle jag behöva. Jag var förra veckan i Medåker (Sverige) för att tömma vattnet inför vintern och då hade jag som vanligt problem med den trådlösa kommunikationen. I princip borde våra SIM-kort fungera också utomlands (kallas roaming) men bägge telefonerna dog. Den ena fick jag igång på nytt efter att ha stängt av och startat om den men i den andra måste jag byta till svenskt SIM-kort. Det är inte alls bra att knycka bort bakstycket hela tiden för att byta SIM-kort. Så småningom blir det glest och dåligt. Så jag vill ha dubbla SIM-kort. Det kan vara bra också hemma ifall man har dålig fältstyrka i skogen. Med dubbla kort kan man få kontakt med åtminstone ett nät.

Just nu tittar jag på en mobiltelefon av märket Doogee T5. Det är en helt obekant tillverkare här men de lär vara stora utomlands. T5 är en både vattentät och stark telefon. I en video kan man se dem knäcka nötter och skiva morötter på telefonerna. Nåja, reklam är reklam men de är ganska starkt byggda – och stora. Trots att skogstelefonen inte behöver vara supertunn så är den ändå besvärlig då man skall jobba om den blir alltför stor. Min gamla Xcover 12×5 cm är vad jag tycker tillräckligt stor men de nya “smarta” telefonerna är omkring 15×8 cm – mest på grund av den stora skärmen. Då är skärmen 5″ men för mej kunde den gärna vara 4″. Jag ser ändå inte på film i skogen …

Priset är under 200 euro och det är hyfsat för en tuff telefon med Android 6.0, 3GB RAM och 32GB ROM. Dubbla SIM-kort och dessutom SD minneskort finns förstås. Android 6.0 är faktiskt en betydande förbättring av batteritiden. Jag har kört 6.0 på min MotoG (som jag inte tänker ta ut i skogen) och den klarar ledigt 10 dagar utan laddning. Jag använder den förstås mycket litet. T5 har ett stort batteri på hela 4500 mAh och lär klara sej utan laddning i 20 dagar – klart godkänt.

Helst köper jag riktigt billiga telefoner för de går alla sönder i skogen förr eller senare men de måste hålla ihop en tid för det blir också dyrt att köpa nya hela tiden. Så jag satsar litet på en tuff telefon. Det är som med klockor – man vet aldrig hur länge de håller. Mina klockor brukar ge upp andan då jag hackar is med järnstavur för jag glömmer alltid att ta av dem och sätta i fickan då jag börjar hacka. Lustigt nog har en av de allra billigaste klockorna (armbandsur) hållit nu i flera år. Jag köpte en ny förra veckan fastän den nuvarande klockan fungerar ännu. Bäst att ha en i reserv …

Men jag kan inte förstå att nån ids betala 600 euro för en mobiltelefon … Speciellt som man vet att priset halveras ungefär om ett halvår. Egentligen är mobiler urusla. Liten ruta och bökiga att använda. Men allting går att sälja med en mördande reklam som Ulf Peder Olrog sjöng redan på 40-talet. För att citera Wikipedia:

“Konserverad gröt är titeln på en visa av Ulf Peder Olrog. Visan tillkom på 1940-talet, under andra världskriget, då många fabrikörer gjorde pengar på surrogatmat som exempelvis kaffesurrogat tillverkat av rostade bönor. I visan säljer några skrupellösa herrar konserverad gröt framställd av vassla och sågspån.”

 

 

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

15 reaktioner till “Skogstelefon”

 1. först om hörselskydd me blåtand. Dom svarta 3M Peltor WS är alldeles suveräna mina har lång räckvidd och har iaf hittills hållit allt jag utsatt dom för.

  sen så har jag en beganga Sonim gammaldags tfn som du kan få.

 2. Det är alltid två partner i en Blåtandskommunikation och jag vet inte om det har varit telefonen eller hörlurarna som haft problem. Möjligen kan det bero på en gammal version av Blåtand också. Jag skall testa den nya 4.1 senare.

  Sonim är ju en tuff telefon men de gamla modellerna är litet föråldrade och den nya S60 kostar en halv förmögenhet. Men den lär klara av ett fall på 25 meter och det börjar räcka … Nu beställde jag i alla fall en kinesisk Doogee T5 över nätet för 205 euro. Inte billigt och om kvaliteten är usel så blir det lärpengar. Det finns en Androidtelefon (vattentät) för 50 euro som är bara 80x50mm men den har bara 2G. Om den kommer i en bättre version så är det nästa på listan.

 3. Har en CAT som är vatten- och stöttålig. Enkla, stora knappar och tydlig display. Väldigt kontaktbar, t.ex
  på båten brukar den vara bland de sista som har kontakt med nätet. Bra batterikapacitet har den också.
  Kan rekommendera! Vill minnas att jag gav ca 170€ för underverket för tre år sedan.

 4. man kan inte säga så mycke annat än att vissa får lätta saker att bli jätte svåra.

 5. Mina radiolurar har lagt av så jag funderar på att skaffa nya nu med “Blåtand” och mikrofon för att inte behöva stoppa mobilen under hörselskyddet för att få handsfreefunktion. Undrar om det sättet godkänns som handsfree av farbror blå?
  Har tittat på Peltors WS Alert XP men dom är väldigt värdefulla så vore roligt höra om nån här har erfarenhet av dylika. Märkligt nog så är dom 70-80 euro billigare i Sverige än här hemma så det blir väl att näthandla ett par därifrån.

 6. Jag har inte erfarenhet av dem men jag såg att de har en gammal Blåtandversion 2.1. Numera är vi i version 4.2 och den har viktiga förbättringar ifråga om att spara energi vilket betyder att batterierna håller längre. Jag skulle söka efter lurar med Bluetooth Smart (samma som BLE=Bluetooth Low Eenergy). Men övriga egenskaper har ju också betydelse.

 7. Peltor med bluetooth är så bra att det enda man ångrar är att man inte köpte dom tidigare. Man kan tala i telefon och samtidigt använda motorsåg, vinkelslip mm utan att det stör samtalet.

 8. Problemet med hörselskydd och blåtand är att jag mest behöver blåtand i skogshjälmen. Så man måste köpa två dyra uppsättningar eftersom de inte går att flytta. Det här problemet har jag kämpat med i många år redan och det syns ingen lösning än. För det priset (300 euro) borde man kunna flytta lurarna till skogshjälmen – det får gärna vara krångligt för man behöver bara göra det på höst och vår.

 9. Jo det där tyckte jag också att va lite onödigt, att det krävdes 2 olika versioner för med eller utan hjälm. Tror det gick att få hörselskyddskalen som reservdel för nån tia så man borde kanske flytta över innanmätet mellan skalen. Fast det är nog säkert tänkt att man skall köpa flera uppsättningar med lurar…..

 10. Jag håller med Johan att Pelors Bluetooth är bra, och den aktiva mikrofonfilter-tekniken dom använder för att minska på hur omgivningens oljud sänds vidare är ursprungligen utvecklad för användning i helikopter-miljö och troligtvis därför rent otroligt bra.
  Det enda som i alla tider stört mig har varit Peltors usla(närmast oandvänbara) “vanliga radio”, så man får ju verkligen hoppas att den nya radiomottagaren som används i XP-serien är bättre…helst mycket bättre.
  Om man vill höra på radio alltså, annars skaffar man givetvis en version utan radio…

 11. Men det är väl helt onödigt med radio i Blåtandlurar ? De är annars också kopplade till mobiltelefonen som numera nästan alltid har radio. Och så kan man höra på mp3:or via mobilen också. Mikrofontekniken kan vara bra men de har gammal Blåtand fastän det numera finns tusentals hörlurar med Blåtand 4.1 redan. En sökning på eBay ger över 2000 träffar för hörlurar med Blåtand 4.1. Däremot är ännu 4.2 ovanlig. De riktigt små propparna som ryms inne i hörselskydden har bara så kort batteritid – 4 timmar är alldeles för litet i skogen där det behövs minst det dubbla.

 12. Om man tänker använda Blåtand-länken för att höra på mobiltelefonens radio spelar det väl knappast någon större roll vilken version man har, för energisparfunktionerna funkar ju närmast bara då det INTE rör sig några bittar i länken?

  Hörselskydden med radio brukar ha en batteritid på flera dygn, så redan bara det motiverar inbyggd radio i stället för via streamande Blåtand…bara den radion är tillräckligt bra så man faktiskt kan höra på den.

  Utomhus i det fria fungerar nog radion i mina (röda) Peltor WS Blåtand-lurar någorlunda hyfsat, men så fort jag sätter mig i bilen eller traktorhytten räcker inte känsligheten mera till. Den automatiska stereo/mono -omkopplingen som annars kunde vara en nödhjälp vid svag signalstyrka fungerar också bedrövligt, så i praktiken blir det tyvärr till att köra traktor utan musik.

  Men som sagt, den nyare svarta XP-seriens lurar lär ska ha en helt ny & förbättrad FM-radio, så uppenbarligen har konsumenternas svidande kritik äntligen uppmärksammats.

 13. dom svarta 3M Peltor XP WS är alldeles suveräna! Jag ha haft mina i tre år, och dom ha vari me om de mesta, men funkkar precis som dom skall. Som jag skrev i första kommentarn så har dom hurrja bra räckvidd så de ha hänt ngr ggr att jag ha glömt var tfn är under pågående samtal… 😉

  Hade tidigare åxå den föregående röda varianten men den va int alls bra.

 14. Jodå, BLE=Bluetooth Smart (utvecklat av Nokia 2007) sparar faktiskt en hel del batteritid för hörlurarna. Den stora skillnaden är mellan de gamla och 4.0 där den senare har BLE. 4.1 förbättrade ännu energibesparningen och hindrade störningar främst från 4G vilket också sparar energi (då paketen inte behöver sändas på nytt). 4.2 förbättrade närmast hastigheten. Så det lönar sej att ha minst 4.0 i hörlurarna.

  År 2012 så publicerade min gamla avdelning i Otnäs en undersökning av energianvändningen för BLE och konstaterade att den är mycket låg. Intressant var att Blåtand bör vara minst 1,5 meter ifrån en WiFi-router för att den inte skall störa. BLE lär ha en räckvidd på 60 meter fri sikt (20 med hinder) fastän den är klass II. Klass I har nominellt 100 meter men kan i bästa fall klara 300-400 meter.

 15. Jag klagade över batteritiden för Blåtandshörlurar men idag hittade jag ett par nya Jabra Halo Smart som har hela 17 timmar musiktid !!! Priset är tio gånger högre än de billiga men batteritiden nästan lika mycket längre. Dessutom är de smarta och kan till och med styras med rösten typ “Ring hem” eller “Ring på nytt” vilket kan vara trevligt då det är kallt om fingrarna. Och så kan man koppla upp sej till Google med dem (???) – fast det gör jag inte. De kan också läsa upp korta meddelanden från eposten och sms …

  Nåja, huvudsaken är att de har nackband och flata ledningar så jag skall försöka få dem att passa under hörselskydden och under skogshjälmens lurar. Med nackband så blir sladdarna riktigt korta och om man tar bort dem så kan man sätta öronsnäckorna ihop med magnet. Om telefonen ringer så vibrerar nackbandet och man svarar genom att ta loss magneten. Det blir intressant att se om det bara är reklamsnack eller om det fungerar. Kolla http://m3.idg.se/2.1022/1.662362/jabra-halo-smart.

Kommentarer är stängda.