Harald Blåtand och standarderna

För tusen år sedan var Harald Blåtand kung av Danmark (ca.958-986) och son till Gorm den gamle och Tyra Danebot (Danmarks prydnad). Han erövrade Norge och delar av England och krigade mot tyske kejsaren. Dagens ungdomar känner till honom närmast på grund av Ericssons kommunikationsstandard Blåtand (Bluetooth) som har stor betydelse för oss bönder.

Det finns inte bara en utan många delar i standarden Blåtand och det är ganska viktigt att veta vilken version av standarden som apparaterna stöder. Den första versionen kom i mitten på 1990-talet men därefter har många uppdateringar skett och vi är nu i version 4.2. I princip skall de fungera med äldre versioner men det kan ibland vara en hel del problem så kolla grundligt vilken version en ny apparat har.

Man måste para ihop två grunkor innan de kan börja kommunicera. De skall sättas i sammankopplingsläge (pairing mode) och man måste ge en kod från kontakttagaren i kontaktmottagaren för att få till stånd kommunikation. Därefter borde de automatiskt ta kontakt med varandra. Men det fungerar inte alltid.

I gamla versioner är det problem med att 4G (LTE) och WiFi kan störa liksom också USB 3.0. Dessa problem har man fått bort åtminstone delvis i versionen 4.1 så man bör absolut köpa 4.1 eller nyare. Uppkopplingen är mycket smartare i 4.1 vilket också sparar batterierna.

I version 4.0 uppåt  finns dessutom Bluetooth Smart (=BLE) som sparar en massa energi och 4.2 kan kommunicera direkt med nätet samt är 2,5 gånger snabbare. I hörlurar är det ganska viktigt med energibesparing eftersom de går på batterier så köp helst 4.1. Det är en ny version så de flesta saluförda produkter har troligen äldre Blåtand. Det gör dem inte oanvändbara men man slipper många problem om man har 4.1 eller 4.2. Men en 4.x kan koppla upp sej till exempelvis 2.1 bara om den stöder den klassiska profilen.

Nu är inte alls alla Blåtand lika ens med samma version. Till exempel hörlurar har bara vissa delar av Blåtand och här gäller det att se upp med vilka profiler som grejorna stöder. För att strömma stereoljud till hörlurarna bör man ha A2DP. För att kunna prata i telefon behövs HSP-profilen och för att fjärrstyra telefonen (ringa upp) behövs HFP. Åtkomst till telefonboken får man via PBAP. Eller liknande profiler. Det är ibland rena djungeln …

För att göra det ännu värre så finns det tre olika klasser ifråga om räckvidd. Den vanligaste är klass II som ger ungefär 10 meters räckvidd men klass I ger upp till 100 meter. Utom att det ifråga om radiosignaler alltid finns en mängd faktorer som kan begränsa räckvidden. Fri sikt är alltid bra och metallväggar är alltid mycket illa. Med BLE (4.0 uppåt) kan räckvidden för klass II vara 60 meter fri sikt och 300-400 meter för klass I. Enligt en undersökning så sparar BLE faktiskt mycket energi (i hörluren – inte i mobilen). Utvecklingen är snabb ifråga om kommunikation med låg energi och lång räckvidd samt snabb dataöverföring.

Det är helt omöjligt att här gå igenom alla saker inom Blåtand speciellt som tillverkarna har hittat på egna namn för en mängd egenskaper. Man måste surfa på nätet och försöka få nån reda i råddet. Det allmänna rådet är att köpa en så hög version som möjligt – helst 4.2 – och gärna se till att den stöder Bluetooth Classic så den går att koppla till äldre grunkor.

Nu sitter jag och funderar på om jag skall sätta pengar på nya Blåtandhörlurar fastän jag har flera fungerande gamla på hyllan. Problemet är just att de blir kvar på hyllan eftersom de inte riktigt fungerar tillräckligt smidigt. Om jag hittar nånting med 4.2 för ett hyfsat pris så kanske jag testar eländet. Åtminstone sätter jag inte dyra pengar på hörlurar med gammal Blåtand. Den nya mobilen som jag beställde har 4.0 men den går borde gå att uppdatera till 4.2 bara genom att ladda ned nya program. Ifall nu tillverkaren tar fram sådan …

Beklagar att jag gör det riktigt krångligt men det är inte direkt mitt fel :-).

(och så kommer ju Blåtand 5.0 nästa vår ….)

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

3 reaktioner till “Harald Blåtand och standarderna”

 1. Ps alla läsare. Nisse är ingen vanlig bonde.

  Själv har jag en hög jämn ton i öronen 24h i dygnet. Den behöver ingen sladd ,laddare,akku eller uppdatering.
  Tinitus eller något sånt. Oslagbar uppfinning.

 2. Det är så att säja från mitt andra liv som jag sysslade med i 35 år innan jag återvände till jorden för gott. Egentligen skrev jag det här inlägget på grund av den diskussion som fördes om hörlurar och Blåtand. Det räcker inte med att “hörlurarna har Bluetooth” lika litet som att “traktorn har hjul”. Man behöver veta litet mer. Det har betydelse om traktorn är fyrhjulsdriven och vilka däckdimensioner den har. Likaså bör man veta vilken version av Blåtand som hörlurarna har. Ifall försäljaren inte vet eller vill berätta så är det troligen en gammal version. Och det har betydelse vilken.

  Helst skulle jag vilja ha en kommunikation som fungerar utan problem och utan att man måste bråka med den hela tiden men tyvärr är vi inte ännu där. Sedan hjälper det inte alltid med ny version heller. I en kommentar till ett par nya hörlurar med Blåtand 4.1 så klagade en köpare över att förbindelsen bryts hela tiden. Och det var en produkt från en mycket stor tillverkare. Å andra sidan så vet jag att all radiokommunikation är besvärlig och att det är ett litet underverk att den fungerar alls :-).

 3. Jag såg just att hörlurar (eller andra prylar) som har gammal Blåtand (före 4.0) INTE kan kommunicera med nya mobiler som bara har Bluetooth Smart (=BLE) !! Däremot kan mobiler som OCKSÅ har det klassiska Blåtandprotokollet kommunicera. Då förlorar man förstås alla fördelar som 4.0-4.2 ger – bland annat energibesparingarna.

  Så hörlurarna borde åtminstone vara Bluetooth Smart Ready. Jag är rädd för att Peltor inte är det – åtminstone hittade jag ingen annan information på nätet än att Peltor har gamla 2.1.

Kommentarer är stängda.