Klart för skogsarbete

I dag kopplade jag till processorn som underligt nog passade precis. Och det gick bra att koppla den ensam så nu får två gubbar och jäärnstavurar ledigt. Skönt att inte behöva båda upp folk då man skall ha på och av processorn.

dscn6358

Som av bilden synes så är huvudbommen ganska lång på den nya lastaren. Jag testade räckvidden och den är rätt så bra – se bilden nedan. Mest beror det på att den har dubbla utskjut. Man kan inte lyfta mycket med utskjutet längst ut men man kan dra virket närmare och sedan lyfta. Det frestar också mindre på materialet.

dscn6355

Nu är oljefiltret på processorn lätt åtkomligt och man kan lättare fylla på olja. Processorn använder hydrauloljan till att smörja svärdet så det behövs litet påfyllning då och då. Jag märkte bara att det kan behövas en tjock plåt som skydd utanpå filtret och luftningen men det går bra att skruva fast en plåt 30×40 cm i lastarens fästbultar som sticker upp ett par cm. Då man kör träd genom processorn så tar nämligen kvistarna (som ibland kan vara väldigt styva) i processorns skyddsplåt. Som av bilden synes så är den både sliten och bucklig.

dscn6359

Fötterna är av vikbar typ och stöder ganska bra eftersom de går långt ut på sidorna. Den gamla lastaren och lilla Farma har fötter som går nästan rakt ned. De stöder sämre men tar inte lika mycket rum som de här. Vi får se hur det går i praktiken. Nu behövs 50 cm bredare vägar. Det verkar inte mycket men då man kommer med foten mot en stor tall så kan det ha sin inverkan.

Vi har litet snö och bra tjäle så det ser ut som om skogsarbetet skulle börja tidigt den här vintern.

 

 

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

4 reaktioner till “Klart för skogsarbete”

  1. Nä, Belarusen är ju grymt framtung (och lång). Men man kan inte köra framåt med lastarn svängd bakåt – då blir det alltför mycket vikt bak. Jag satte vikbara fötter därför att de är så breda och klarar av den långa lastarbommen (8,5 meter). Då man svänger bommen framåt så blir det ganska bra jämvikt med processorn bak.

  2. Hej Nisse, intressant att följa ditt projekt! Ser att din processor är normalt gjord för trepunktslyften, men nu har du ju den fäst i den nya raminfästningen för kranen vilket betyder att du inte kan sänka och höja den om jag förstått konstruktionen rätt. Antar att det inte är ett problem eftersom du gjort det såhär, men hur är det tex om du behöver köra över ett skogsdike, är den tillräckligt högt uppe (tillräcklig frihöjd undertill)?

  3. Nja, den kan sättas i trepunktslyften men den har alltid varit fäst vid lastaren. Nokka som tillverkade processorn hade fäste på sin lastare 3010 som jag använde tidigare. Jag köpte faktiskt processorn ihop med lastaren i början på 90-talet. Det var litet problem med det fästet eftersom det var mycket stelt och svårt att koppla ihop med processorn. Nu finns det inget fäste för den här processorn på andra lastare så jag var illa tvungen att tillverka det själv då jag bytte lastare.

    Det är alldeles riktigt att det kan vara problem med frihöjden. Speciellt måste man akta sej att backa mot någon sten eller trädstam. Då brister den ked som svänger själva processorhuvudet. Det har hänt ett par gånger. Nu är frihöjden 50 cm baktill och 40 cm framtill på processorn. Det svängbara huvudet är mycket högre. Jag är tvungen att beakta detta då jag kör och skogsdiken måste fyllas med stockar förrän man kan köra över. I praktiken har jag inte haft så mycket problem med frihöjden – Vi har ganska platta skogsmarker.

Kommentarer är stängda.