Nya lastaren i skogen

Nu har den nya lastaren med processor varit i skogen första dagen.

Det gick annars bra men en planeringsmiss visade sej. Det går att svänga processorns kaphuvud men man måste stänga av oljan till ventilbordet först … Och det blir ganska krångligt att arbeta på det sättet. Så jag måste sätta in en ny ventil för svängandet. Jag försökte hitta ett ventilbord med nio ventiler men det fanns bara sådana som hade åtta.

Sällan går allt som man önskar men det är inte direkt en fatal miss – bara nya planer och mera arbete.

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

6 reaktioner till “Nya lastaren i skogen”

  1. går de int att sätta hur många ventiler som helst om man har ett sånt bord som man plockar ihop själv?

  2. Jo, det nya ventilbordet är utbyggbart och det är ju den snyggaste lösningen att sätta till en modul. Men det tar tid och betyder att allting skall skuvas isär och så måste jag hitta delar vilket inte är så enkelt har jag märkt.

    En annan möjlighet är att stänga interna returen och koppla in ett ventilbord till i serie. Rent funktionellt är det precis samma sak som att bygga ut med en modul. En tredje möjlighet är att sätta in en omkopplare efter en ventil med 6/2-ventil. Då kan jag till exempel använda spaken till en fot för att svänga processorns huvud. Man behöver ju inte manövrera foten då man kör med processorn. Med en elektrisk 6/2-ventil så är det lätt att bygga ut systemet och lätt att byta funktion för spaken.

  3. 6/2 venttil med en liten knap fast i spaken är ganska lätt att utföra och då böhöver man bara laga två nya slangar mellan venttilen och bordet

  4. He siir myky braa uut dedär.. Finns där nån automatik på processorn eller är det allt manuellt? Går det att hämta nästa träd med lastaren samtidigt som processorn är i arbete?

  5. Njaa, det är en gammal processor fran 80-talet så det finns bara en enkel mät- och styrenhet. Man kan ställa in den att stanna och kapa vid vissa längder men det går bättre att göra det för hand. Man lär sej ganska bra hur länge man skall mata fram för 3 meter. Det fungerar bra för raka träd med inte allför tjocka kvistar men krokiga björkar och tallar med tjocka kvistar är krångliga. Å andra sidan så är täta granar värst att kvista för hand och för dem fungerar den fint. Och litet motion behöver man ju så jag fixar problemträden med motorsågen … Jag fäller ju för hand och då sågar jag tillika bort de värsta kvistarna.

Kommentarer är stängda.