Mera skogsvideor

Jag testar olika format och här kommer en video till (klicka på länken):

video (Quicktime)

och så i MOV(H.264)

lyft

Drive

Den här videon är uppladdad direkt från kameran (.MOV).

För övrigt så är jag mycket nöjd med den nya lastaren. Den har bra rörelser och man kan till och med plocka virke under traktorn ! Skillnaden till lilla Farma är stor. Den här är “generation 2” och jag trodde det bara var ett marknadsföringstrick men skillnaderna är faktiskt betydande. Lilla (gamla) Farma har dåliga rörelser och vikbommen är mycket svag i upplyft läge vilket gör att man kan få stockarna in i hytten – lastaren orkar inte hålla emot. Den här har inga sådana problem.

Gamla Nokka 3010 (från 80-talet) var inte dålig för sin tid men hade stora begränsningar i rörelsemönstret som den här inte har. Gripen är i alla fall från gamla Nokka för jag gillar gripklornas form. Farma har alltför böjda klor vilket leder till att den ibland inte släpper virket fastän gripen är öppen.

Ett problem har det varit med att dra in utskjutet men det kan bero på luft i cylindrarna för det har blivit bättre. Med bägge utskjuten ute är räckvidden faktiskt enorm – mycket bättre än Nokka 3010 som redan hade god räckvidd. Det har inte bara betydelse för att dra in träd till processorn utan också då man vill flytta undan kvistar som ju samlas vid bettena i stora mängder.

Jag kör traktorn på tomgång för att inte lastarens rörelser skall bli för snabba men gasar alltid på då jag kör ett träd genom processorn för det är viktigt att det får fart så kvistbettena hugger av kvistarna effektivt.

Just nu håller jag på att hugga upp skogslaggarna kring åkrarna så det är nära till verkstaden :-). I morse var jag redan tvungen att svetsa lappar på spännjärnen som håller fast lastaren. Den första varianten tog inte mot fästet utan blev att ligga på en bult så de spände inte fast ordentligt. Det var en liten sak att svetsa på bitar men det visar bara att det behövs litet inkörning innan jag kör upp till storskogen …

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

3 reaktioner till “Mera skogsvideor”

 1. Jag är rädd för att det dels är långt över min budget, dels bryter mot min haald-e-enkelt-princip (håll det enkelt). Så elektronikingenjör jag är så försöker jag undvika elektronik så mycket som möjligt. Åtminstone sätter jag inte in nånting som jag inte själv har byggt (så jag kan reparera själv).

  Förresten finns flaskhalsarna på annat håll.

 2. Hej Nisse! Har försökt kika på dina videor, men tyvärr så får jag inte dom öppnade. Ser iaf på bilderna att
  Farma lastaren har förhållandevis lång huvudbom jämfört med lillbommen. Skaffade själv en Patruuna i
  våras med 8 meters räckvidd som har ganska lika lång huvud- och lillbom. Tycker det är till fördel med kortare huvudbom när man kan krympa ihop lastaren mer i trånga gallringar. Lyftkraften är alldeles tillräcklig
  men däremot tycker jag att svängen kunde vara kraftigare. Patruunan har bara två svängcylindrar och i
  normalt virkesplock räcker det, men jag kan gott tänka mig att ska man börja dra in hela träd till processorn
  så blir den nog för tam om man måste dra med svängen tillika, vilket man ju för det mesta hamnar att
  göra. Lastningsgeometrin är helt ok. Den har även en finess som gör att man kan justera svängen och lillbommens hydraulflöde så att man kan mata på med oljan och få snabbhet i dom grövre cylindrarna
  också utan att det blir ryckigt. Svängen och huvudbommen är dämpade med gasfjädring, vilket är på gott
  och ont när man ska ha precision längst ut. Sparar förstås på grejorna och gör lastningen följsammare.
  Från det ena till det andra sa flickan när hon fick näsblod. Påstås häromkring att det är en viss svårighet
  att få fodervete vilket gjort att priset smugit iväg upp med ca 15€/ton! Hoppas det håller i sig!

Kommentarer är stängda.