Glad Jul (trots regn och blåst) !

Här har det regnat och blåst och skogsarbetet får hålla paus. Men det finns en hel del att syssla med inomhus. Jag byter olja i traktorerna och installerar värme i hytten (extra element i taket). Och så har jag äntligen fått in sprutan ! Det har varit fullständig omskyffling i ladan så sprutan fick vänta utomhus tills nu. Det råder fortfarande fullständig oreda eftersom allt är på golvet men jag har ställt in en stor hylla och sju höga skåp så med tiden skall jag plocka in allt i dem.

Det är i alla fall bättre i ladan än hos brorsan som fick regn i köket. Ett rör hade kommit loss och det sprutade vatten med fullt tryck i övre våningens väggar. Förstås kom det ned genom mellantaket till köket. Men under över alla under: Lokalförsäkring fixade ännu på fredag eftermiddag torkfläktar från Borgå som nu brummar där för fullt. Hoppeligen klarar sej trägolvet i köket.

Här ser man vådan av det moderna byggandet som stoppar in rör och ledningar i väggarna.

Men nu skall vi till mommo i Borgå och fira en lugn och fridsam jul.

Glad Jul till er alla från Hindersby !

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

4 reaktioner till “Glad Jul (trots regn och blåst) !”

 1. Uppdaterad väderleksrapport:
  Den häftiga regntornadon i de norra köksregionerna har avtagit. Den uppkomna störtvågen har dragit sej tillbaka till källaren, mellantaket och innerväggarna. Spridda regnskurar kan försigkomna i samband med rörreparationer. Dessa reparationer kan förorsaka blixtar och starka kortvariga åskväder med svavelosande torndån.
  Den relativa fuktigheten har sjunkit från närmare 90 % och stabiliserats kring 55 %. Torrare väder är på längre sikt att vänta i samband med hårt arbetande torkfläktar och lufttorkare.
  Julstädningen av matförråd och köksskåp blev noggrannare än planerad med riklig sköljning med vatten. Förberedelserna för en kommande födelsedag försiggår i mild tropiskt storm i köksregionen, hoppeligen utan värre regnfall.
  Femdagarsprognosen kan innehålla mycket växlande väder beroende på försäkringsbolaget och torkfirman; utsikterna är dock positiva.

 2. Väntade nog att någon av bondbloggarna skulle önska läsarna, kollegorna och konsumenterna god jul och så.
  Att gammal är äldst visade sig ännu en gång.

  Tack för det gångna året på bloggen och hoppas ni orkar nästa år också.

  Hur kom vattenröret loss. Dåligt monterat, materialtrötthet, tidens tand eller fabrikationsfel ?

  Gott nytt år till alla från mig.

 3. Det var igen ett exempel på att man skall använda beprövad teknik och beprövade material. På 70-talet så gick Upolet ut och skröt att deras plaströr var så hårda att det inte behövdes stödhylsor innanför vid presskopplingarna. Det var ju fel. Det rör som var kopplat till diskmaskinen kom helt enkelt ut ur presskopplingen. Orsaken var troligen diskmaskinens magnetventil som i motsats till manuell ventil stänger mycket snabbt. Detsamma gäller tvättmaskiner. Då blir det tryckstötar i rören och så småningom drev dessa plaströret ut ur kopplingen. Märk väl att diskmaskinen inte använts så ofta eftersom brorsan jobbar i Tammerfors och är här bara då och då.

  Vad lära vi härav ? Jo, fördelare och skarvar skall INTE placeras i övre våningen utan så lågt som möjligt i ett utrymme med golvsil för de börjar läcka förr eller senare. Bäst vore att placera våtutrymmen helt skilt från det övriga huset. Vattenskador är nämligen en av de värsta skadeorsakerna – troligen mycket vanligare än brand. Skadorna efter vattenläckor är också vanligen stora. Och vi betalar alla för dem genom höga premier på försäkringarna. Plaströr skall alltid ha stödhylsor. Märk väl att det finns olika stödhylsor för plast och mjuka kopparrör. Dessutom har olika presskopplingar olika “pärlor” (dvs. del del som utfrån pressas mot röret). Jag har i lager fyra olika sorters pärlor för olika presskopplingar. För liten pärla gör att presskopplingen inte blir tät eller att den inte håller tätt i längden.

  Personligen bygger jag aldrig mer in rör eller elektriska ledningar i väggarna. Man kan riktigt bra sätta dem under en list vid golvet (rör) eller taket (elkablar). Eller mitt på väggen. Den nuvarande byggtekniken är rent ut sagt dålig och farlig och leder till stora skador.

Kommentarer är stängda.