God fortsättning…..

….. eller nåt sånt.

Per fd efterlyser högtidshälsningar från oss bloggare i en kommentar till Nisses senaste inlägg och visst borde man väl ha fått ur sig nåt inlägg till jul. För egen del är det nog den senaste tidens språkminoritetshets som lagt sordin på bloggivern, man blir riktigt matt av den senaste tidens utveckling. Det facto har jag inte ens fått några julhälsningar sända till släkt och vänner……än i alla fall.

Eftersom vi undviker att blanda in politik i bondbloggandet om det nu inte direkt berör jordbruket så kommenterar jag inte desto mera här. Det finns tillräckligt med andra kanaler för den sortens propagerande. Så mycket kan jag ändå yppa att jag ett tag var så förbannad att jag kände mig beredd att åka ner till huvudstaden för att sätta mig på Mannerheimvägen, jag kunde ju lika gärna låtit mig köras över där som att mina språkliga rättigheter körs över här.

I övrigt har julen förlöpt i arbetets tecken. Frugan tog en vecka ledigt innan jul och reste till södern, själv är jag nu inte så brydd i soliga badstränder så jag stannade hemma. Åker jag bort ska jag nog ha tillräckligt med sysselsättning för att inte hinna tänka på ogjort arbete hemmavid för annars blir nog inte ledigheten någon njutning.

Ska nu inte här ödsla mera av Er och min tid, har en hel hög med papper, redovisningar och räkningar att reda upp inför årsskiftet. På tal om årsskiftet så brukar det väl höra till att avge lite löften och till Per fd och Ni andra som följer oss här på bloggen kan jag väl lova att om nu inte det blir någon raljerande nyårshälsning så skall jag väl i alla fall få till en årskröninka ur bondeperspektiv så småningom. Ljuset håller på att återvända så kanske också humöret gör detsamma.

God, eller egentligen en godare, fortsättning och ett försonligare nytt år tillönskas härifrån!

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

11 reaktioner till “God fortsättning…..”

 1. Jag förstår precis hur det känns. Den här bloggen handlar om bondens vardag och även om vi inte diskuterar politik så har jag haft stor medkänsla för Sonja som håller på att bli överkörd av regeringens politik och hela Österbotten har ju blivit överkört. Det är minsann saker som känns i bondens vardag. Personligen blev jag ganska råbarkad av 60-talets politiska strider som inte var mycket mildare än dagens. Då lärde jag mej att de som för tillfället har makten kan få betala dyrt för sina göranden och låtanden om några år. Om det nu är någon tröst för dem som råkar illa ut.

  Ser man det ur ett större perspektiv så har bönderna alltid varit illa ute då herrarna härjar och jag följer med läget i Syrien eftersom jag 1969 praktiserade i Ankara i Turkiet och ännu har ett intresse för regionen. Där är det riktigt hemskt och jag läste om en bonde som flytt med sin familj till Sverige eftersom det var att välja mellan att fly eller dö. Jag kan inte ta parti för någon sida för alla är ungefär lika hemska. Världen har blivit alldeles galen – kanske för att de nya generationerna inte vet nånting om hur det var i andra världskriget för 70 år sedan.

  Det är bara att göra som bönder alltid gjort – försöka överleva.

 2. Joo, det är för eländigt. Personligen borde jag väl också vara väl härdad vid det här laget efter allt vad livet fört med sig men det tar ändå på humöret när man så fort man andas lite morgonluft trampas ner igen. Men visst överlever vi även om det är en klen tröst att konstatera att det kunde vara värre.

 3. God fortsättning alla.
  Det ser bestämt ut som om en stor del av medmänniskorna har tappat förståndet.
  Värst drabbade tycks regeringspartiernas folk vara.

  Det går att slå svenskar och andra minoriteter en tid, men som Nisse säger kan det stå klantskallarna
  dyrt en vacker dag. Det värsta tycker jag är en ny trend där fakta inte betyder något.
  Som när Sipilä skriver att han värnar om svenska språket fastän hela världen ser att det är just vad han inte gör.
  En pamp som tappat kontakten med folket och som, typiskt för för en pamp, börjat tro att undersåtarna
  inte förstår ett dugg utan alltid tror på överhetens utsagor.

  Träffade i dag en klyftig ung man som flyttat till Sverige och ett bra jobb. Kunde inte annat än
  tycka han gjorde rätt.

 4. God fortsättning på det nya året tillönskas alla! Var med den vackrare halvan av oss och firade in det nya året
  till Vaskia i Vasa. Kom att beundra/förfasas av vilken prisutveckling och nivå som gäller i restaurangvärlden när
  man har ett utförsäljningspris på t.ex en öl på 7 ggr inköpspriset! Kan någon, exempelvis Christer, berätta vad
  som är odlarens pris på tomater och gurkor idag? Häpnades över att inhemska tomater kostade 2,36 €/kg på
  Lidl och 5,46€ på K-market. Uthemska tomater med kvisten kvar gick för 1,69 €/kg vid Lidl.Samma differens på inhemska gurkor. Tror inte någondera säljer med förlust, men det lutar starkt åt att det är som med mjölken och grisköttet att producentpriset är lägre än prisdifferansen mellan affärerna. Betyder ju att det måste finnas utrymme för justering radikalt uppåt på producentpriserna eftersom de är lägre än marginalen!
  Har länge levt i den förhoppningen att det kommer att vara en bonde som är sista man och släcker
  lyset när bolagiserade Ab Finland går i konkurs. Några lika dåliga år till som i år och vi är out så gott som
  hela yrkeskåren.

 5. God fortsättning till dig också, Micke.
  Ja du den som lever får se, det kändes lite motigt inför julen men igår kväll tog jag mig en skidtur och efter det kändes det mesta betydligt bättre. Dessutom ser det ut som om jag borde komma mig till skogs denna vecka så då åker nog humöret upp ytterligare några snäpp 🙂

  Tomat- och gurkpriserna brukar åka lite upp och ner och uppochner så här efter högtiderna men borde enligt uppgift röra sig kring 2,- åt odlarna så det är inte mycket att orda om Lidls marginaler i alla fall 🙂 Rekopriset ligger på 4:50 och ska man åka upp till Vasa från Närpes med några kilo tomat så behövs nog den marginalen.

 6. Jag vet inte hur det är med andra men jag blir ganska slö och lat då det är lågtryck medan högtryck gör mej piggare. Vanligen hjälper det i alla fall att ge sej ut och börja jobba. Speciellt om det är kallt så blir det fart på en :-).

 7. Det kan förklara saken…….. sommartid betyder lågtryck oftast regn och då är det en hel del arbetsmoment som inte låter sig utföras så lågtrycksväder brukar betyda att man tar igen sig lite för att orka köra mer eller mindre dygnet runt sen när vädret tillåter. Kylan är en effektiv “piska” blott man kommer sig ut men den kan också användas som ursäkt för att stanna inne och elda 🙂

 8. Vet inte om jag påverkas så mycket av hög- eller lågtryck. Däremot nog av årstiderna. Sommartid räcker
  3-4 timmars sömn per natt utmärkt men när oktober november kommer så är det fullt sjå att spänna upp
  ögona tills “Bolibomppa” har farit i TV:n. Sova kan man, om tillfälle ges, sova fast klockan runt. Säkert är det arbetsrelaterat tillika för sommaren är ju brådare än vintern och för mig är speciellt hösten med frakttorkning och tröskning med vidhäftat nattspring och superlånga dagar ett slags “grande finale” så
  när sista torksatsen är klar och tröskan in brukar nog John Blund hittas lätt.

  Vad beträffar priserna så på livsmedel så är ju också spillet ngt som ska beaktas samt marknadsföring.
  När vi pratar om flytande produkter förpackat i glas så lär nog spillet vara nära noll så därför är nog
  7ggr inköpspriset ett gott täckningsbidrag!

  REKO är ju ett slags marknadsföring och det ska naturligtvis synas i priserna om möjligt. Vidare ger det
  ju en närmare kontakt producent/konsument. En historisk paradox är trots allt att det var just för att
  få ut ett bättre pris och inte behöva komma tillbaka från torget/staden med hälften osålt som andelslagen
  i tiderna bildades. Men tiderna förändras…

 9. Det första skördeåret 2016 som jag inte sålt potatis.

  Nu blev det bla korn som gick via lite omvägar till Koskenkorva by i Ilmola socken.
  Vad som kom ur kranen får läsarna gissa sig till.

  När man nu tänker på kringeffekterna så ger det sjufalt i bnp. Familjevåld, skilsmässor slagsmål, rattfylleri, skrumplever, förlorat jobb mm. Men det är en hel del högavlönat folk som får sysselsättning och det ger skattepengar som i sin tur ger välstånd.

  Men nog tänker man någon gång, var kornet en tillräckligt etisk gröda åt mig ?

 10. Ahaa ännu en själsfrände 🙂
  Det är ungefär detsamma här, från det tjälen släpper tills den ånyo tar grepp om jorden så är det oftast 4-5 timmar sömn som gäller. Nån regnvädersdag kan man unna sig nån extra timme. Under vintern så blir det oftast en 6-7 timmar under täcket.
  Många förbarmar sig och tycker att det nog krävs minst 8 timmars vila och menar att demens, parkinsons och alzheimer hotar den som sover för lite. Nå tiden får utvisa…..

 11. De är väl inte så stor skillnad…… det går att jäsa potatis också. Och följderna är säkert desamma oberoende av råvara.

Kommentarer är stängda.