Gott Nytt År !

Ellär borde man önska ett Bättre Nytt År ? Jag läste nyss i Aftonbladet att svenskarna anser att 2016 var ett “skitår”. Här är vi knappast av annan åsikt  heller. Det är +6 grader ute nu så vi får väl frost till nästa Johanni så att årsmedeltemperaturen hålls konstant. Men om ett par dagar så skall det bli 20 grader kallare …

Personligen håller jag på att fixa Zetorn så den är klar då det bli kallare. Härtills har man inte vågat sej ut på åkrarna som jag måste köra över för att komma till vår gallringsplätt. I kväll skall vi äta nyårsmiddag i Ribackstuvun som ungdomarna jobbat med dag och natt. Ännu i går tog vi bort alla värmebatterier för att rengöra dem eftersom cirkulationen var urusel. Nåja, det är nästan 40 år sedan jag installerade dem och där fanns en hel del svart smörja. Men nu fungerar värmen.

Jag har bromscylindrarna utbytta på gamla Zetorn och så har jag kopplat till värmebatteriet i hytten. Nu skall det bara fyllas på bromsvätska och kylarvätska och sedan måste jag troligen kalla ut lantvärnets fjärde kategori (som farsan brukade säja) vilket är pensionerade gummor.  Tredje kategorin är pensionerade gubbar :-). Det behövs två att lufta bromsarna.

Trots allt så hoppas jag att ni alla kan fira nyåret. Och akta er för fyrverkerierna …

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

3 reaktioner till “Gott Nytt År !”

  1. Som du säkert vet, så är det litet tvåpipigt det där att tömma&putsa ett värmesystem, speciellt ett gammalt sådant, då syret i det nya ersättande vattnet sedan i värsta fall rätt fort kan orsaka förargliga korrosionsskador i systemet som länge varit syrefritt och “dött”.
    Men måste man för cirkulationens skull, så måste man, det är ju oundvikligt, men att tillsätta någon form av inhibitor/antioxidationsmedel i vattnet kunde kanske vara en god idé?

  2. Jo, det var helt nödvändigt. Sedan vet jag inte hur bra de gamla plaströren från 70-talet var. Det talas om att de släpper in syre och de nya plaströren lär ha skydd mot syrediffusion. Nu då man bygger så bör man absolut använda diffusionssäkra plaströr för värmeledning. För varm- och kallvatten kan man använd vilka rör som helst eftersom vattnet i dem redan innehåller en mängd syre.

    Fast vi har inte ännu 60 års erfarenhet av de nya rören heller så de kan ha andra problem. I alla fall så bygger vi numera rörkanalerna utanpå golv och väggar (bakom lister) så de är lätta att byta ut. Alla fördelare och så många kopplingar som möjligt placeras i källaren i ett rum med golvsil för att minska på vattenskador som hör till de värsta. Bara brand förorsakar värre skada (oftast i samband med släckningen – med vatten).

  3. Jo, dom diffusionstäta plaströren kom alldeles i slutet av 80-talet, så alla äldre plaströr än så släpper nog in syre. (Vilket den svarta smörjan är ett konkret bevis på, själva batterierna är ju nog diffusionstäta).

Kommentarer är stängda.