Pinocchio

Förmårrade, förgrymmade, hutlösa, huvudlösa, stålleprov!

Billiga tomater och gurkor?

JAAA!!!

Tanken är ju bra…

MEN MAN KAN VÄL FÖR ¤”#&%)(!?=¤/% INTE HELT KALLT BARA SPARKA VÄXTHUSODLARNA PÅ SMALBENEN HURSOMHELST!!???

Jo. Det kan man. 🙁

Precis som med allt annat dikteras den lille producentens pris/inkomster med järnhand av de stora.

Ska tomaternas pris sänkas med 21% och gurkans med 41% borde väl lönen för de snillet som kommit på iden också sänkas med 41%…

Jag köpte en gurka häromdagen. Det var inte i den billigaste butiken i södra Finland. Gurkan kom från Närpes och Priset var 4,69e/kg. Det betyder att eftersom gurkan vägde 0,404kg kostade den 1.89euro.

Dyrt?

Nej det tyckte inte jag. Skulle gurkan ha kostat 5 euro kilon, så, nog skulle jag ha köpt gurka ändå! Kommer jag att köpa mer gurka nu om priset sänks med 41%? Nä, det tror jag inte. Jag köper den gurka jag ska ha. Och thats it. Nog finns det en smärtgräns för mina gurkaköp också, men, nog köper jag inhemsk gurka så länge det finns, och finns det inte inhemsk, så då är jag utan. Exakt var smärtgränsen går för mina gurkaköp vet jag inte riktigt, men, inte tycker jag prisnivån är alldeles för hög just nu, att den sku behöva sänkas!?! Visst kan jag förstå att det kan sporra folk att äta mer gurka och tomat om det är billigare, men varför ska det göras med den påföljden att det om nätterna ligger sömnlösa växthusodlare? Är det bättre det? Att växthusen går omkull för att Agda och Nisse ska kunna äta två tomater mer i veckan? Som producenten producerat till underpris… Pressade producenter finns det redan nu och de sover dåligt, får magkatarr, hälsan sviktar och så blir de blir deprimerade. Så brukar det vara… De kanske skulle vilja sluta och börja jobba med någonting annat men, vad skulle det vara då? Finns det jobb på hög nånstans att söka? Kanske är de pressade att fortsätta med sin växhusodling, vare sej det går eller inte. Kanske är de som så många andra, de hoppas på bättre tider, men med sånahär besked!? Hur ska de våga hoppas och tro på sina livsverk? Som vanligt är det bättre att sälja till underpris, än inte sälja alls… En av de mer oroligare synvinklarna i den här historien är att det absolut inte är första gången som producenten fått agera pinocchio, det händer lite titt som tätt, och det är alltid producenten som sitter med svansen i råttfällan.

Överlag är det muntert så det förslår…

Bränslepriserna lär ska stiga. Omänskliga avgifter för skärgårdens transporter står bakom knuten som om själva mårran stod där. Betongen de kokar ihop håller inte. Fulljouren i Vasa spolades som vessapapper i en toastol. Båtskatten kommer väl vilken dag som helst på postlådan… Om inte den farit till Sotkamo. Och som grädde på moset så slår de “stora pojkarna” sej för bröstet och leker pinocchio med producenter! Fy mårran.

 

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

5 reaktioner till “Pinocchio”

 1. Ja visst är det för jäkligt! Att marginalerna är i skick syns nog om man jämför mellan olika affärer. Prisskillnaden på INHEMSKA tomater och gurkor kan vara nästan 3 €/kg mellan de olika affärerna
  med Lidl i botten. På identiska smörgåspålägg med samma förpackning och storlek kan priset skilja30%.
  S-gruppen har tydligen vaknat och insett att folk, åtminstone häromkring, handlar grunden vid Lidl och
  kompletterar vid K eller S affär. Därför sänker man priserna. Om det ska vara på producentens bekostnad
  som inte har ngn marginal eller negativ sådan och inte från egen kassa är det mer än beklagligt. Tyvärr
  brukar det bli så att råvaruleverantören alltid förlorar. Ett resultat av att handeln i Finland idag är mer
  amerikaniserad än amerika självt med jättemarketar (lyxpalats) och två stora jättar på marknaden med
  Lidl som uppstickare. Det gör också att i stadskärnorna finns snart inga livsmedelsaffärer kvar. Ett bra tecken på att lönsamheten är i skick är att i övriga delar av världen ryms man knappt att mötas med två shoppingvagnar medan man på Prismor och City-Marketar kan mötas med två personbilar mellan hyllorna! Riktigt eländigt är det på köttmarknaden där även anskaffningen styrs av två stora
  bolag som består av en korsning av planekonomi och marknadsekonomi med börsnoterade marknadsföringsbolag = köttpriset blir ett problem i kvartalsrapporten. Räcker med att fyra herrar går
  i bastun samtidigt så är finska köttmarknaden dealad. Till all lycka finns Snellmans som konkurrent men
  är tyvärr än så länge för liten. Visst är det bra om man får ner konsumentpriserna men inte med bonden
  som betalare!!

 2. Bra skrivet Charlotta ! Allt du skriver är tyvärr sant ! Att skylla allt på producenterna har blivit vardagsmat. Som producent får man känna sig som den största boven i byråkraternas o även andras tycke . Man frågar sig varför? varför ? Att odla mat åt befolkningen !Hur länge skall det få pågå år efter år med mindre inkomster varje år .Alla borde väl sluta att odla.Men vem skall man skylla på då ?

 3. Radio vega slopar eftermiddagssändningar, före det slogs tv5 ihop. Björkesten tycker det blir bara bättre.
  Man blir stum, Bagdad Bob är det ända jag kan jämföra med. Sa..ns optimister de bär åt helvete.

  Ringe nummerupplysning idag020203 kom till 020202 den finska där kunde man inte ett ord svenska.
  Svenskar behöver inte nummerupplysning, sjukvård eller snus för den delen.

  Någon sade i radion idag vi skall glöm sjukhuset. När jag var reseledare i israel sade guiden en gång vände de andra kinden till och det blev dyrt, det dyraste i historien. Vill man överleva skall man aldrig glömma.

 4. Hej Charlotta

  Du har skrivit så bra och allt är så sant.. tack för det. Jag har gått på högvarv sen uttalandet om prissänkningen,, visste genast att av vem annan vågar dom ta av än av producenten. Nej o åter nej, hur har det blivit så här? Är inte vi som producerar mat för befolkningen värda nån lön för vårt jobb? Varför måste det viktigast yrket pressas så ? Mat kan ingen ännu klara sej utan, må då vara tomat-gurka eller nåt annat så behöver alla mat för att överleva.
  Vi vet nog alla att bonden behövs, nu och alltid, så hoppas konsumenterna sätter värde på våra inhemska produkter. Tack
  Till dej o alla andra bloggare en bra fortsättning på detta nya år, hälsar vi från öst-nyland

 5. S och K bestämmer vad bonden får i lön.
  Konsumenterna sätter självklart värde på inhemska produkter, men S o K sätter priset och konsumenten
  köper det billigaste.
  Lantbrukarens enda möjlighet är att sluta jobba gratis, går det inte ihop så lägg ner.
  Kanske konsumenterna inser att mat måste kosta när ingen längre kan säga något om varifrån
  maten härstammar inte heller vad den innehåller. Då är det förstås sent om lantbruket i landet är nedlagt.
  För S och K spelar det ingen roll varifrån maten kommer.
  Att S talar om att prissänkningen skall tas av S:s marginal visar bara vad jag sagt tidigare, alla auktoriteter
  tror att folk är korkade och tror på vad som helst.

Kommentarer är stängda.