Halpuuttaminen.

Ordet i rubriken känns som en svordom i producentens ögon och jag håller med om det som Charlotta skrev i sitt senaste inlägg. Sen är det nog så att oberoende av vilka försäkringar om att sänkningarna tas ur handelns marginaler som ges så kommer nog i förlängningen en del att tas ur producentens fickor om inte annat så genom uteblivna prisförhöjningar. Att direkta krav på sänkningar av producentpriserna skett tillstods också efter att det påtalades av producentorganisationerna. Och för bland annat kålens del så skedde en prissänkning redan veckan innan kampanjen som också berör en hel del frilandsodlade grönsaker och rotfrukter.

Tillika så andas åtminstone jag lite optimism i all bedrövelse för följdverkningarna av oegentligheterna i kampanjen, som tacksamt nog noterades av riksmedia, visar att det finns ett stöd för den inhemska produktionen. Alla konsumenter gillar nog lägre priser i butikerna och även vi producenter i och med att ett lägre butikspris på inhemska grönsaker kunde medföra en större efterfrågan och en bättre konkurrenssituation gentemot importgrönsakerna. Men då gäller det nog att löftet om att prissänkningarna tas ur handelns marginaler infrias. Intressant var det att ta del av kommentarerna som till överväldigande del kritiserade kampanjen. Man gillar nog fortfarande inte att man “sparkar på den som redan ligger” eller att man genom falsk marknadsföring försöker skaffa sig “billiga poäng” och större marknadsandelar i det här landet.

Att oegentligheterna den här gången påtalades här i Österbotten trots att de nog också skett annorstädes kanske har att göra med den senaste tidens politiska beslut, vi är nog just nu lite extra finkänsliga här. Vi gillar inte att bli lurade och minnet är gott när så sker, många undviker fortfarande gödselmedel från det norska bolaget trots att det gått många år sen man genom att hota med prisförhöjningar fick producenter att köpa gödsel innan prissänkningen. “Normal” maximering av handelns förtjänst ingår ju i marknadsspelet men rena lögner godtas inte.

“Rätt ska va rätt” gäller fortfarande trots att många täcks försöka med annat.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

11 reaktioner till “Halpuuttaminen.”

 1. När jag gick i trädgårdsskola 83 räknade vi tomatpriset i medeltal var ca 12-13mark per kilo partipris. Odlingssäsong mars-oktober.
  Nu 34år senare är butikspriset 2,53€ mitt i vintern. Kostnaderna har minst tiodubblats.

  Jag köpte på prisma vik en tomat 10cent en gurka 77c 2kg potatis 1,09€ och 15 stora hönsägg 1,79 totalt 3,90€ inte kan man säga basmaten är dyr inte. Inte var det mera folk än normalt runt grönsaksdisken.

  Det går hårt åt finlandssvenskarna nu, sjukuset, skärgårdstrafiken,båtskatt och nu lönsamheten för kustodlarna. Sedan skall inlandsregionerna stärkas. Se till att din riksdagsman driver ditt och din regions intresse.

  Världspolitik, har nu 30 dagars matföråd i lager för familjen men kommer att ökas betydligt mera.

 2. Aj tusan, är det så länge sen? Vi börjar nog bli gamla, men har vi blivit visare?
  Odlandet har nog gått framåt, minns du vilka m² skördar vi räknade med då när det begav sig? Men du har nog rätt i att kostnaderna mångdubblats.

  Minns att man för en tid sen räknade med att var tredje grönsaksodlare var svenskspråkig, nu får du mig att undra om detta också är en del av agendan? Täcks man göra så?
  Sen lär man ska beläggas med straffskatt för nöjet att åka MC också. Ska man betala ytterligare 150€ för de ca 500km jag brukar köra i året så nog tusan har “skattmästaren” att se till att väder och väglag är tiptop när jag är ute och brummar.

 3. Basåret först sen mästare 86-87.
  30kg/m2 tomat och max 35kg/m2.
  I dag driver väl vissa 1,5år per kultur så de slipper vänta på plantuppväxtiden.

  I dag täcks man göra precis vad man vill och hur många gånger som helst. Sedan ser man ut hur dum som helst och vet ingenting. Sedan vill man ha arbetsro så man får ställa till nästa grej.

  Kan man inte göra någon stor nytta så kan man alltid göra illa för någon annan i alla fall.

  Tyska kedjan kan man undvika men landsbygdskedjan då har man fan redan med sig i båten.

 4. 2€/km för MC:ns kostnader.. Kan hända att det finns en hel del 1000-3000€:s MC:r till salu i vår..

 5. Go afton,
  jaa du de e lite tvåpipigt det där. Om det gynnar morotskonsumtionen så är det i sig en god sak speciellt om dom nu håller sig till inhemsk vara och inte förstör morötterna med nåt dåligt kött.
  men
  överlag så blir ju maten bäst om köttet mals och morötterna rivs just innan användning och även om jag nu inte e nån kock så tycker jag att det är lite onödigt att steka morötterna i höga temperaturer då en hel del av det goda och hälsosamma på så sätt åker all världens väg.
  Dagens skolbarn klagar ofta över att de får torra morötter som smakar hö i skolan på grund av att morötterna köps färdigt rivna vilket oftast skett flera dagar i förväg. Den ökade kontaktytan på riven vara gör att nedbrytningen av moroten försnabbas och när den serveras återstår bara cellulosa.

  När man läser reklammakarnas texter får man den uppfattningen att det är så otroligt jobbigt och tidskrävande att göra mat numera.
  Det är nog synd om folket som är så trötta och stressade.

 6. När bönderna tystnar !

  Var med och körde buss till Litauen i helgen. När man får en stund ledigt så går man gärna till någon market och ser på priser. Potatis lök och morötter 0,24€/kg. Stor ölburk 80cent/st president kaffe ca 6,50. Diesel ca 1€/litern.

  I princip alla livsmedel som kommer på hjul till Finland från europa går via Baltica. Finland är ett av de få länder i europa som inte har någon vägtull/vägavgift men åren är nog räknade som vi klarar oss utan.
  Hem med nya färjan megastar som var försenad pga problem med bogrampen ??? Låter det bekant.

  På grund av böndernas skogsiver blev det att tanka lite UPM idag när man fick 3€s rabatt. Jag jobbar också med 30 års fokus och inte 3 månader.

  Hur gick det med de grönsakslådor som måste vara svarta för en tid sedan ? Tycker det är färggranna nu igen!

 7. Priserna är nog “halpuutettu” där också den lokala butiken kan inte ha stora marginaler även om kostnaderna är av annan kaliber där.

  Det har inte varit mycket diskussion kring lådorna nu på sistone, men många är nog svarta det ser man när man rör sig i butikernas lager. Däremot så har övrig information, märken och dylikt i olika färger ökat så dom ser nog färggrannare ut än tidigare. Från början var det ju tänkt att dom skulle ge så liten information som möjligt om odlare och ursprung för att lättare kunna bytas ut mot importerad vara. Men i takt med att närodlat vunnit terräng så har bestämmelserna luckrats upp. Svarta-lådan-kampanjen var en sak som nog tidsmässigt var helt ute och “seglade”.

 8. Prisma idag morötter 1,05 lök 1,09 potatis 0,49 €/kg. Potatis är i förhållande för billiga jämfört med Litauen.

  Blir nog att slänga en gurka i korgen varje gång man handlar. Fast man inte behöver köpa varje gång. Måst som passpå när det är billigt.

  Kom förresten 4 tomma estbussar med på färjan, som är hit och kör kineser. De tankas inte i Finland. servas inte, köper inte däck, besiktas inte, betalar inte skatt mm. Vi har rent bränsle, bra skolade chaufförer, alkolås, sträng besiktning. Man kan bara undra när ringer det några klockor för någon. Hitta på stränga krav och dyr utrustning och se på när någon annan tar jobbet.

 9. Så är det, vi byråkratiserar och certifierar bort oss från marknaden. Men nån har tydligen fått för sig att det går att hålla “fabriken” igång med att fylla i papper.

  Förra veckan såldes halpuutettu morötter för 0,45/kg i den lokala s-marketen så kanske kampanjen är över nu då om dom ligger på 1,05 idag?

Kommentarer är stängda.