25 grader varmare igen …

Det går upp och ned med fart. Jag hann ett par dagar till skogen men så blev det tre plusgrader och regn. Så nu har jag gjort ren pannan och brännhuvudet idag. Det var helt nödvändigt och på så vis var det bra att det blev varmt.

Jag måste krypa in med huvudet och axlarna i pannan för att rengöra brännhuvudet på flismataren. Lufthålen täpps till så småningom och jag måste putsa dem för att det skall komma tillräckligt med luft. Och så märkte jag att plåten runt brännhuvudet hade spruckit så att luften kom ut fel väg. Det blir att ta bort flismataren och brännhuvudet för att få det svetsat så jag tänkte att det kanske klarar sej till sommaren och så pulade jag fullt med kaminrörstätning i sprickan. Om det inte håller så försöker jag med pannkitt.

På bilden syns lufthålen (putsade). En del var helt igensatta av beck och sot. Sprickan i plåthöljet syns också bra. Troligen har höljet spruckit då pannan gått riktigt het under de kallaste perioderna. Möjligen kan det ha berott på att lufthålen varit igensatta så att det inte kommit tillräckligt med luft för att kyla höljet.

Röret i brännhuvudet är en halv meter långt så jag måste sticka in huvudet ganska långt för att se och komma åt alla lufthålen. Det var lagom roligt men nu då jag tvättat mej och satt blusen i byket  (på golvet) så börjar det gå …

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

12 reaktioner till “25 grader varmare igen …”

 1. God morgon! Införskaffade för ett par dagar sedan en Farma energivedsgrip. Väldigt positiv upplevelse som
  fungerar (tills vidare iaf) väldigt bra i all sin enkelhet. Fodrade inga som helst förändringar på lastaren utan
  var bara att koppla på i stället för gripen. Tyckte den verkade tung på pappret innan jag bestämde mig, 205 kg, men vikten visade sig bara vara till fördel när man vill ha full grip med klenare buskar. 18 cm utlovar instruktionerna att den ska klara men då ska det nog vara ngt mjukare trädslag som al eller asp. Björk klarar
  den ca 15 cm. Eftersom klippcylindern är som en klenare kippcylinder så fodrar den oljeflöde. Du Nisse som
  är Farma och Zetorfantast kan ju gå in och kika på följande sida på nätet: http://www.peetritalutehnika.ee gå till zetor traktorid och vidare till zetor traktorite metsavarustus. Där hittas ett helt bildkollage om hur firman
  bygger om Zetorer för skogen utrustade med Farma grejor. Lägg speciellt märke till hur man byggt om bakgaveln på hytten och hur behändigt man styr lastaren med proportionalventiler i armstöden på den helt
  svängbara förarstolen. Min tolk som jag anlitar i ryssland och balticum är minoritetsägare i firman. Hade
  tidigare hela firman i sin ägo men sålde ut det mesta för ett antal år sedan. Då var det endast Zetorimport
  men nu hittas mycket mera. Ett tips om du behöver Zetor eller Belarusdelar.

 2. Det är väl ändå ganska bra att det går att putsa lufthålen på det sättet. Jag måste ta loss hela brännaren för att komma åt att putsa hålen. I hötas fick jag byta hela innerdelen (den med hålen) eftersom den sprack helt sönder liksom en del av plåten i höljet. Jag misstänker också att materialet helt enkelt har smält när hålen var så igensatta att brännaren inte kyldes ordentligt. Sedan brukar skräpet i hålen kunna vara stenhårt när askan har smält, och kräva borrning för att ge sig.

 3. Jag måste också borra. Först hade jag en böjlig axel men så lyckades jag få den minsta borrmaskinen tvärs över brännhuvudet med en mycket kort borr (1 cm) och då gick det bättre. Men bra gick det inte att ligga på tvären inne i pannan och försöka få armen svängd så att jag kunde hålla borrmaskinen …

  Nu brinner det mycket bättre och går åt mindre flis samt blir mindre aska. Nästa problem är att varmvattnet inte cirkulerar så bra i batterierna fastän jag haft allting sönderskruvat och putsat och bytt en rörlängd. Möjligen beror det på att det finns luft i systemet eller så måste ventilerna ställas (enrörssystem). Eller så måste jag byta pump … Visst skulle det vara bättre att sköta underhållet av värmesystemet på sommaren men då har man redan glömt alla problemen – men de syns nog följande vinter !

 4. Jag tittade på Peetri Talutehnika men det är för fina saker för mej. Jag är mera för de heimlaga prylarna. De ser förstås inte så bra ut.

  Och så undrar jag hur man får 46:ans skogsstövlar bakom stolen ? Jag har svängbar stol på Zetorn som inte alls har liten hytt utan plats för stol för hjälpkarl bak i hytten. Jag köpte helt enkelt en vridplatta och satte den under stolen. Men problemet är att skogsstövlarna blir kvar framåt då jag vrider stolen … Ingen bekväm ställning. För att få dem bakåt måste man syssla med en hel del gymnastikövningar.

  Klipp har jag funderat på men det får vänta tills jag blir så gammal och styv att jag inte kan såga med motorsåg mera. Nu får jag fin motion då jag hoppar ned från traktorn och sågar emellanåt. Dessutom går det snabbt. Det är väl Farmas BC18 ? Den fick hård kritik på skogsforum.se eftersom den brast vid andra klippet. Senare kom en förstärkt version och en sats att förstärka de äldre modellerna.

 5. Känner mej tvingad att fråga: Drar du igång en sån där putsning enbart “på känn”/erfarenhet eller har du installerat diverse givare i pannan som säger till om/när förbränningen inte är riktigt bra?

  Enrörssystem kan vara otroligt svåra att få ordentligt injusterade också då allting är nytt&felfritt, så det behövs faktiskt inte några stora fel/störningar för att det skall börja bråka.
  Enda trösten med enrörssystem är egentligen tanken att han som ursprungligen uppfann det själv numera nog har det varmt för evigt…därnere i helvetet. 🙂

 6. I dag den 14 januari har det varit +2grader C i storstan. Nog börjar man undra hur året kommer att bli.
  En del av isbrytarna står kvar i kajen på Skatudden. Hur skall de behålla kompetensen.

  I Italien har det varit köld och mycket snö. Med stora skador på odlingarna. Snart vet man inte riktigt vad som är bästa odlingszon. Den som lever får se brukar man säga.

  I februari skall bokslutet göras, blir spännande viken färg siffran under sträcket blir.

  I mina hemtrakter har det inte varit så lätt att få leveranskontrakt på virket. Rotkontrakt går nog att få.

 7. Jag har en massa givare i pannan men inte direkt förbränningens effektivitet. Man ser nog ganska bra när det brinner bra eller dåligt på flammans färg (det finns ett fönster ovanför brännhuvudet). Också ifall det kommer för litet eller för mycket luft. Rödgul flamma betyder för litet luft och dålig förbränning.
  Sedan måste jag vänta på litet varmare väder innan jag kan stänga av pannan och börja putsa den.
  Vi har bara enrörssystem och de fungerar egentligen ganska bra för det mesta. Jag har tre pumpar och tre shuntventiler för tre olika slingor så de är inte så känsliga för inställningar men visst påverkar de varandra. Mera förändringar i temperaturen har vi på grund av blåsten. Man behöver inte gå ut för att veta varifrån det blåser – de rummen är kallast. Vi har ju ett gammalt stockhus utan annan isolering än en insulitskiva innanför stockarna … Så vi har utmärkt ventilation. Inga problem med dåligt luft inomhus. Tvärtom så känns det obehagligt att vistas i nya hus som har plast runtomkring så man har en känsla av att sitta i en termosflaska. Stock är en ganska bra isolering men man måste se till att de är täta. Limremsor för alla fönster !

 8. Jo, det är för varmt igen. Vi har haft en plusgrad här. Det går i alla fall an bara det inte snöar och i morgon blir det litet minusgrader.

  Vi har ganska bra åtgång på alla virkesslag utom asp. Nyland har dåligt med uppköpare men vi är så nära Kymmenedalen där det finns åtgång för allt möjligt så vi kan inte klaga.

 9. I höstas var det riktigt down med energivirket, men nu efter köldknäppen och prisstegringen på brännoljan
  (?) så börjar det försiktigt dra och priserna är på väg upp vad det verkar. 26,50/m3 för kvistad energi minimidiameter 4 cm på leverans. Passade på att fixa några gamla grova halvruttna aspar. Det är en BC 18 klipp och vad jag kunde se i jämförelse med andra aggregat stabilt byggd men allt går ju att få sönder med misshandel. För grovt material och man bryter och bänder med en stark kran så tror jag nog att ngt går sönder. I instruktionsboken varnas just för att lyfta eller bryta mitt i “klippet”.

 10. Kallast när det blåser så vill jag också påstå att det är men vindkraftsbelackarna hävdar att när det är kallt så är det vindstilla. Kanske är det så att det är bara vi med friska hus som känner av blåsten?

Kommentarer är stängda.