Howdy, I’m back!

Det undrades här i en kommentar för en tid sen om jag glömt bort bondbloggen. Det har jag inte gjort och visst har jag också känt mig lite illa till mods för att jag inte skrivit något på en tid.

Orsaken till frånvaron är att jag, håll i något stadigt nu, har varit på semester. Och inte vilken semester som helst heller för den delen utan den längsta sammanhängande ledigheten jag haft sen jag började som bonde 1988. Hela 18 dagar för att vara exakt. Det är få företagare förunnat att kunna ta en dylik ledighet men tack vare en stark insats från hemmafolket har det varit möjligt och gått någorlunda väl.

Det är ändå inte bara att “stämpla ut” och ta ledigt, det fordrades nog en rejäl dos “övertid” också från mitt håll innan resan. Jag hade en del virke liggandes i skogen och det vågade jag inte lämna kvar trots att det var snöfritt vid avfärden. Under så lång tid kan det snöa en hel del med risk för att virket göms bort under det vita. Det var också deklarationstider och jag hann i alla fall med ett nödrop få bokföring, momsredovisning, momsbetalningen och bränsleaccisåterbäringen åtgärdad innan avfärden. Själva deklaration blev jag dock tvungen att söka några dagars respit med vilket jag hoppas att skattebyrån beviljar. Dessutom var det ju viktigt att se till att allt var i någorlunda skick, det brukar ju ändå alltid vara något som krånglar när man är borta. Inventerade och fyllde på flislagret också så att dom inte skulle behöva frysa här hemma.  Så det blev många långa dagar både ute och vid skrivbordet innan avfärd. Därav inget inlägg som förvarnat eller förklarat mitt frånfälle innan resan.

Med anledning av språkvalet i rubriken så kanske ni anar att resan gick till andra sidan Atlanten.  Vill ni, trots att det mesta inte har så mycket jordbruksanknytning, höra mera kan ni slänga in en kommentar här nedan.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

9 reaktioner till “Howdy, I’m back!”

  1. Skriv nu bara – jordbruk eller inte. Vi dör alla av nyfikenhet :-).

  2. Leta koma bara! CIA och Trump drar väl en suck av lättnad nu när orosmomentet från Pampas åter står stadigt på den frusna Österbottniska myllan!

  3. OK OK, jag skall väl lätta lite på förlåten för att stilla nyfikenheten 🙂

  4. Joo, det var lite extra spännande att se om man blev insläppt denna gång. Väl hemma kanske man vågar skriva nåt om honom också 🙂

  5. Kanske du har deltagit i någon skidtävling också under resan? Kanske du har besökt Kanada också? Vill gärna höra mer om resan oavsett….

Kommentarer är stängda.