25 mars, 2017 av

Sommartid.

Vet att det här med klockvridande delar folket och visst känns det lite underligt att ställa om klockorna. Själv använder jag ingen klocka då det är många år sen jag konstaterade att jag inte hinner med mera arbete bara för att jag vet vad klockan är. Så jag följer ljuset eller om jag ska vara ärlig så är det orken som bestämmer arbetstiden åtminstone så här under den ljusa tiden av året. Det blir oftast så att det är antalet timmar ljus som bestämmer arbetsdagens längd.

Men när det gäller de anställda så är det faktiskt lite nytta med sommartiden så jag sällar mig till dem som faktiskt drar lite nytta av klockvridandet även om jag helst skulle se att man justerade klockan lite tidigare på hösten. Det är speciellt under skördetiden som klockans läge spelar in.

Varma somrar föredrar jag att börja skördandet tidigt på dagen medan morgondaggen ligger kvar och grönsakerna är morgonfräscha, gärna klockan sex på morgonen och hade vi normaltid så vore klockan då fem. Och speciellt de yngre arbetarna tycker att det låter bättre när man säger att vi börjar sex i stället för fem, det är antagligen något psykologiskt bakom det där 🙂

Framåt senhösten däremot är det bättre om klockan vrids bakåt senast då när det börjar vara rimfrost i grödorna på morgonen medan det oftast går att skörda framåt sju-åtta-tiden på kvällen. Så gärna kunde klockan ställas om till normaltid redan i början av oktober så att jobbarna fick sluta en timme tidigare.

Etiketter:

3 svar till “Sommartid.“

 1. Micke skriver:

  Bevistade elevförbundsmötet på Korsholms skolor i dag. Trevlig tillställning med många gamla bekanta. Såg
  däremot ingen morotsodlare från Solf där!

 2. Christer skriver:

  Nää, morotsodlaren njöt av vårvädret på vedbacken. Faktiskt många år sen jag deltog i elevförbundsmötet, vet att jag är välkommen trots att jag själv inte tagit min yrkesexamen där. Kanske skulle elevförbundsmöte ge lite “Flashbacks” till den gamla goda tiden för numera känner jag mig inte hemma där längre. Utbildningslinjen jag till vissa delar förestod har lagts ner och en stor del av de byggnader jag var med och byggde upp har rivits bort. Men visst det vore roligt att träffa gamla bekanta.

 3. Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet skriver:

  Vetenskapen varnar oss för att ställa om den biologiska klockan hastigt. De leder t.o.m. till ett extra antal dödsfall per år. Hur vore det ha vintertid hela året, d.v.s. riktig tid med solen i högsta läget kl. 1200, eller varför inte Central European Time (CET), men att du sakta ställer om arbetstiden med låt säga 10 minuter per dag under en vecka, för arbetets början, för att inte störa den biologiska klockan?