Om man ändå vore elektronikingenjör.

Brukar ibland tänka att lite av Nisses kunskaper skulle komma väl till pass. Som nu den senaste tiden då både kontakten mellan datorn och ventilationselektroniken krånglat och hastighetsregleringen till tvärbandet på lådvändaren inte fungerat som det skall.

Kontakten mellan datorn och ventilationselektroniken bröts i samband med att Windows körde nån automatisk uppdatering en natt för några veckor sen. Jag kunde sen inte komma åt programmet då felmeddelanderutan förhindrade vidare kontakt med programmets startsida. Det brukar gå att få det mesta i ventilationsprogrammet att fungera genom att göra en reindexering men nu kom jag som sagt inte åt den funktionen. Sände hjälpförfrågan till leverantören i Holland men hörde inget därifrån på flera dagar så jag försökte själv trixa lite. Genom att ställa musens kursor på platsen för öppnandet av reindexeringsfunktionen så lyckades jag efter ett otal försök hinna klicka och öppna funktionen innan felmeddelanderutan dök upp och förhindrade vidare åtgärder. Och visst, en reindexering fixade problemet. Så jag sände ett nytt meddelande åt supporten att “bra karl reder sig själv” 🙂 Fick till svar att dom nog sänt information. Efter lite kontroll konstaterade vi att den inte gått fram då dom hade fel e-postadress. Nå, deras förslag skulle ändå inte ha fungerat. Helt utlämnad har jag ändå inte varit för det vore ju katastrof om inte kylningen fungerade under flera dagar. När jag lät konstruera elskåpet så bad jag elektrikern sätta in brytare med vilka jag manuellt kan styra så gott som alla funktioner för man kan aldrig helt förlita sig på den moderna tekniken.

Enklare underhåll som att löda in nytt batteri för minnesfunktionen i elektronikskåpet fordrar inte så mycket elektronikkunskaper, en stadig hand är vad som fordras mest 🙂
men här får man fundera lite innan man börjar ändra på något……..
….enklast är det ändå så här 🙂 Men inte speciellt automatiskt :/

Mitt andra problem har jag inte lyckats lösa….. ännu 🙂

Noterade igår morse att matningen från tvärbandet inte lät sig regleras för att få ett jämnt flöde av produkter genom tvätten så jag sände ett PM (privat meddelande) via facebook åt montören i England. Han förstod inte riktigt mitt problem så han ringde upp mig. Efter lite funderande kom vi till att det antagligen är potentiometern i hastighetsregleringsknoppen som gett upp och därmed inte gav rätt signal åt invertern. För att vi skulle få dagens morötter tvättade så gav han mig via telefon instruktioner så att jag kunde programmera om invertern till en lämpligare hastighet. Idag har vi kört lite lök och där är bandhastigheten avgörande för att få ett jämnt och lämpligt flöde genom topparen så jag provade att byta ut potentiometern som vi trodde krånglade till en annan. Bara för att konstatera att det nog inte är potentiometern som felar utan det verkar som om signalen inte går fram till invertern eller så är det invertern som krånglar. Jag laddade ner manualen till invertern för att lära mig hur hastigheten kunde regleras, den var “endast” 418 sidor lång så det tog lite tid att läsa mig fram till hur man gör. Nå allt begrep jag nu inte men hastigheten har jag fått reglerad.

Det blir nog ett nytt samtal till England i morgon. Men tänk va enkelt allt skulle vara om man kunde lite mera om elektronik…… som Nisse 🙂

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

9 reaktioner till “Om man ändå vore elektronikingenjör.”

  1. Det var mycket förståndigt att sätta in strömbrytare så man kan styra för hand ! Som gammal elektronikingenjör skulle jag säja: Lita aldrig på automatik !

    Tyvärr är det helt vanligt med sådana problem som Christer haft. En uppdatering ställer ofta till mera problem än den löser och automatiska uppdateringar är enligt min mening rena vansinnet eftersom de inverkar på en massa funktioner långt borta från den egentliga uppdateringen. Jag uppdaterar Linux mycket ofta men alltid för hand. Visst blir det ofta problem där också speciellt som jag kör testversioner men man får alltid hjälp över nätet att fixa situationen. Det är klart att man får jobba och svära ve och förbannelse men det går i alla fall att ändra i koden för Linux som är ett öppet system (all källkod finns tillgänglig).

    Det har blivit lite dåligt med underhållet medan det varit skogsväder men de senaste veckorna har jag skött om det (då jag inte legat under bilen och osat svavel). Men en del saker är alltför besvärliga att sköta och där är det bara tillverkaren som klarar av det – till ett bra pris …

    En del tutar ut hur bra det skall bli med “sakernas internet” men jag ser närmast en mardröm komma allt närmare. Tänk på allt som kan gå fel ! Och då skurkarna hackar in sej i alla våra prylar så har vi verkliga problem. Stänger av frysen på pin kiv till exempel ! Allt snack om “säkra funktioner” är helt enkelt struntprat och ren lögn. Förutom alla misstag som leverantörerna själva gör så finns det inga säkra system. En skolelev i Kina kan hitta på ett sätt att kracka all kryptering och så står halva världen stilla.

    Bäst att sätta in handstyrning så man kan dra ut pluggen till nätet i värsta fall. Jag skall sätta in en datamaskin som nätmaskin och koppla resten till ett eget internt nät så får de förstöra allt de kan på “offerdatorn”.

    Vi behöver alls inte mera invecklade system utan mera ROBUSTA system !

    Men nu skall jag sätta på motorvärmen och fara till skogs då det ljusnar. Vi har bara den här veckan kvar av skogsväder. Kalla nätter ger åtminstone förmiddagen för skogsarbete och körningar.

  2. På tal om motorvärmare, så finns det ju bilar där den bara kan slås på med fjärrkontroll, om den förlagts eller inte fungerar så blir det ingen motorvärmare!

  3. Beroende på invertertyp så kan den eventuellt ha ett separat ingångskort för volt eller mA ingång med vilken hastigheten regleras med hjälp av potentiometern. Om inte potentiometern hade fel så kanske du borde kolla tillnästa om ingångskortet är utbytbart. Om inte, kan det i värsta fall bli inverterbyte men vore säkert också bra att mäta med en multimeter vad signalen till och från potentiomern är till ingången på invertern. Före det bör du ta reda på vilken typ av ingång du har på invertern, volt eller milliAmpere.

  4. Har kanske en liknande maskin levererad från england, och på den gick potentiometern sönder i de lägen den användes mest, så bandet gick antingen för fort eller sakta. Provade med några jag fick tag på lokalt men det blev inte riktigt bra igen förrän jag beställde en likadan som orginal från en näthandel i england.
    0-10 000 ohm, motstånd av lindad tråd. Ska vara toppkvalitet för att fungera bra. Enklast är förstås att prata med agenten.(odensbacken?)
    Invertern borde ge felmeddelanden om den spårar ur.

  5. Tack Staffan, det där ska jag kolla när jag kommer hem från skogsarbetet ikväll.

  6. Joo jag har meddelat Bosse så det ordnar sig nog bara vi hittar felet. Antagligen är våra lådvändare likartade, de finns ju inte så många att välja bland. Och de här engelsmännen ifråga har alltid varit riktigt hjälpsamma, ibland har dom försummat kvalitetstid på puben för min skull ?

  7. Som gammal elingenjör håller jag med Nisse angående automationen, och tillfogar dessutom: lita aldrig på billiga elmontörer. Min elcentral ser ut som en blandning av skat- och råttbo (inklusive ett otal ledningar tejpade med färgtejp då man använt fel färgs kablar) så jag blir direkt avundsjuk då jag ser Christers städade version! (Det är förstås inte jag som är syndabocken utan husets förra ägare som visste lika mycket om elektricitet som ett spädbarn om rymdteknik).
    Däremot kanske Christer vet hur en hemmaodlare borde plantera morot, har försökt med både Trädgårdsmylla och Trädgårdens svartmylla (som förresten verkar innehålla mera träbitar och kvistar än mylla!!) och testat att blanda en smula sand i den men morötterna blir knappt större än daggmaskar hur man än vattnar och gödslar. (Förlusten är förstås minimal med tanke på morotens butikspris, men det vore roligt att veta varför man inte i ett litet trädgårdsland kan åstadkomma samma sak som odlare på hektaråkrar….???)
    Det ligger förstås något i uttrycket Skomakare hålls vid din läst…

  8. Jag tror att husets förra ägare ansåg att det var huvudsaken att trådarna ledde ström – färgen var mindre viktig :-).

  9. Vackert väder idag = lång dag i skogen 🙂
    Jo visst man ska inte peta i sånt man inte förstår sig på men vad gäller morot så är den bra på att dra näring ur jorden så speciellt mycket gödsel behöver den inte. Kompostmylla på påse kan många gånger bestå av komposterat trädgårdsavfall därav träbitar och kvistar. Svårt att veta vad som fattas dina morötter utan närmare vetskap om odlingsförhållandena så såvida du hållit ogräset borta och sått lagom tätt så vet jag inte vad som förorsakar de daggmaskstora rötterna.

Kommentarer är stängda.