15 maj, 2017 av

In och ut, ut och in…..

…..har vi burit plantorna morgon och kväll under senaste vecka. Med nattemperaturer som närapå legat lägre under 0-strecket än vad motsvarande dagsdito gjort och nån snöby däremellan så har det inte stimulerat till plantering. Det är trots allt lättare att bära plantorna än att försöka skydda dem för vintervädret ute på åkern.

Plantor på avhärdning flyttas in under tak till natten på grund av kölden.

Och när det är så kallt att vi i meteorologiska termer närapå har vinter och tjäle fortfarande finns så hjälper det inte heller så mycket att täcka planteringarna med väv. Så det är lika bra att invänta varmare väder, under dylika förhållanden är det heller ingen större risk att plantorna växer oss ur händerna.

Det är i meteorologiska termer snudd på vinter nu!

Så istället för plantering har jag skördat palsternackor och plöjt och harvat lite för spannmålen även om den nog kommer att sås först efter att jag fått de första grönsaksplanteringarna och -sådderna gjorda.

10.5.2017. Palsternacksskörden på slutrakan.

Våren är bondens tid och det tycker man tydligen också i stan för trots att fotoutställningen är över så “pryder” bonden fortfarande stadsbilden. 😀

Bonden “pryder” stadsbilden?

Att vädret påverkar våra förehavanden har också media tacknämligt noterat. Blev i medlet av veckan kontaktad av YLE Pohjanmaa som sett att jag på FinneFarms facebooksida meddelat att plantorna avhärdas i väntan på plantering. Dom ville göra ett nyhetsinslag om väderproblematiken för oss bönder. Visst sa jag, “men nu är det så att finska nog inte är min starkaste sida och det kan bli som när åländska Micke kokade gröt”! Det går säkert bra tyckte reportern. Så nu har man också gjort sin första nyhetsrapport på det andra inhemska. Trots att resultatet inte är mycket att yvas över efter 7 vintrars och 2 somrars finskastudier och att få en stor mikrofon under näsan definitivt inte gör saken lättare så dristar jag mig ändå till att länka till inslaget här: http://areena.yle.fi/1-4138401?autoplay=true

Under inkommande vecka har i alla fall utlovats lite varmare väder så det blir nog bråttom med sådd och plantering, vi ligger trots allt nu ca 10 dagar efter i schemat!

Tofsviporna tycker nu också att det är hög tid att inleda säsongen…..

 

Etiketter: , ,

4 svar till “In och ut, ut och in…..“

 1. Micke skriver:

  Va sku int he Finne prat finsk som en finne!! He gick bra! Också väldigt bra att någon vågar sticka ut nunan
  nu som då och informera sakligt om böndernas situation i allt sensationsmakeri. Fortsätt gärna i samma stil!

 2. Christer skriver:

  Finne från Finland kan int na finsk kan man ju presentera sig som 🙂

  Börjar väl snart bli svårt att röra sig i stan utan att barnen pekar på en 🙂 🙂 Men visst kan det vara på sin plats att bonden presenteras också i andra sammanhang än när landsbygdsstöden betalas ut.

  Lite lustigt ändå att en bondlurk med grundskolfinska klarar av att ge en vad jag förstått förståelig intervju medan ministrar med kanske akademisk utbildning inte klarar av detsamma……

 3. Micke skriver:

  Och detta har sin grund i ett urgammalt talesätt från den Österbottniska slätten: “Vid stigande utbildning ökar förvirringen”!

 4. Nisse skriver:

  Men du måste betänka att ministrarna har lång erfarenhet av att uttrycka sej obegripligt – ett måste för en framgångsrik politiker :-).