Fortsatt dålig efterfrågan.

Jag skrev ett inlägg om marknadsproblemen för ett par veckor sen och närde då lite förhoppning om att situationen reder upp sig till skolstarten. Så har nu inte skett utan problemen sprider sig till ytterligare produkter och situation är ytterst prekär. Övriga media har nu också noterat saken som till och med nått förstasidesstatus i Vasabladet.

Bland annat på Facebook har folk engagerat sig i saken och jag har fått en hel del samtal från folk som värnar om den inhemska produktionen. Folk har bland annat varit förbannade över att storkök och förädlingsindustri använder sig av utländska varor så att bönderna här hemma får plöja in sina grödor. Det har också kommit förslag om ordnande av självplock, marknadsförsäljning, REKO-kampanjer, donationer till mathjälpen m.m. Även här på bondbloggen kom det några förslag som kommentar till mitt förra inlägg.

Vad gäller självplock så har man jämfört med jordgubbsodlarnas självplock och förundrat sig över att grönsaksodlarna inte använder sig av samma system vid marknadsföringsstörningar. Och visst allt är möjligt men jämförelsen haltar ändå lite. De jordgubbsodlare som säljer via självplock har satt det i system redan när dom planerat odlingen, allt från marknadsföring till parkeringsutrymmen ja till och med barnskötsel har planerats i god tid. Att på en några dagars varsel åstadkomma detsamma i en grönsaksodling för att ta hand om en omgång grönsaker som har ett par tre dagars skördeintervall är inte lätt. Dessutom är inte planteringen planerad för skörd av folk som inte har vana att röra sig i och skörda i fältmässiga odlingar. Produktmängderna är heller inte små, en hektar blomkål kan förväntas ge mellan 10 och 30 ton skörd så ett visst antal kunder fodras det nog. Medel-Meikäläinen äter inte många kg blomkål i året.

Det är ändå roligt när folk engagerar sig, här i Vasa har till och med REKO-admin startat försäljning av vissa odlares överskott. Och visst kan uppmärksamheten resultera i att några odlare blir av med en del av sina överskottslager men någon långsiktig lösning tror jag inte att det är.

Vill man delta i kampanjen att rädda den inhemska grönsaksproduktionen så är nog det bästa att man noga kontrollerar ursprung, skippar halvfabrikaten som ofta innehåller  utländska produkter samt ber den lokala handlaren ta hem lokalproducerade grönsaker till försäljning. Har man möjlighet till att handla i den lokala gårdsbutiken eller REKO-försäljningen så går också större del av inköpen direkt till producenten.

Det här är något vi kan ta oss ur genom att konsumera rätt!

Också broccolin som är så hälsosam har dålig åtgång.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

8 reaktioner till “Fortsatt dålig efterfrågan.”

  1. Själv har jag inte en cent vinst att skriva på bloggen men nog lider man av gammal vana när det inte löns eller går att sälja tex prima blomkål.

    Varför blev det så här i år ? För mycket planterat eller för stor skörd ? Eller kom allt ut på samma gång ?
    Eller är kunderna deppade efter en misslyckad och sval sommar och saknar matlagningslust.

    På prisma där jag handlar så är tomaterna och gurkorna på stora plockbord men de inhemska paprikorna är på 1,5meters höjd tre paprikor i bredd. Vem hittar dem där. Däremot spanska och holländska var i stora plockbord på lämplig höjd. Nog blir man fundersam vad riktigt målet är, hjälpa eller förvirra kunden ?

    Tidigpotatis och jordgubbar är nog förstörd av import innan den egna skörden är saluklar !

  2. Ingen vidare förtjänst med mina bloggskriverier heller 🙂 Men att det blivit lite skrivet verkar ha fått folks ögon att öppnas och förstå att det är nu som grönsakerna är som bäst och förmånligast. Det verkar som om det måste till förstasidesstoff innan folk reagerar.
    Jag förutspådde nog redan tidigare här att det kan bli en dålig säsong, av erfarenhet vet jag att det oftast blir så när säsongstarten är sen om inga större väderfenomen sätter käppar i hjulen för skörden. Nu har vi haft jämntjockt väder som inte förstört grönsakerna även om det gått sakta framåt. När det sen blev några varmare dagar och nätter så färdigställdes flera planteringar samtidigt och just till månadsskiftet juli-augusti som av tradition är en svår tid, semesterpengarna ödda och kläder och penaler till skolstarten ska köpas ja då sparas det på maten. Man kan väl delvis skylla på vädret, folk har suttit och kurat i sina stugor istället för att umgås och frossa i goda vänners lag eller vad folk nu gör under sina semestrar vad vet jag som inte har någon sommarsemester. ÖSP-ordföranden som är svinproducent menade ändå då vi pratades vid häromdagen att grillprodukterna gott bra åt trots vädret.
    Så kanske är det synligheten i butikerna som det beror på…..vi odlare borde kanske bjuda grönsaksansvariga på någon bastukväll nu och då för att just våra varor skulle få bättre synlighet? Många butikskunder har nog klagat på att det är svårt att hitta inhemska grönsaker i butikerna och att när de hittar dem är de av dålig kvalitet på grund av att dom länge legat bortglömda i något hörn.
    Nå vi får se, någon lät ändå förstå att blomkålen tagit slut på prisma idag så kanske finns det hopp om bättre åtgång och högre priser. Nu har gårdspriserna legat kring 30% lägre än i fjol medan många förnödenheter stigit med 5%, lämnar det därtill mycket osålt så blir nog ett minusresultat fallet.

  3. Härom dagen gapade prismas blomkålslådor med bottnen fram i Jakobstad. Något är så fel att det är rätt! Betalar man så får man annars inte! Glädjande nog tycks spannmålen få en prisförhöjning åtminstone innan
    skördesäsongen. Foderkorn börjar bli en bristvara pga den fördröjda tröskningen. Dessutom brukar en viss foderfirma ha som vana att ta in en båt eller två från Gotland precis innan vår tröskningssäsong inleds i akt
    och mening att pina ner priserna. Pga torkan finns där inte mycket att hämta i år tydligen. Priserna denna vecka på korn har varit mellan 157 och 165€/ton i de affärer jag känner till. Eller kännbart bättre än i höstas! Hoppas det håller i sig!

  4. Det verkar som om rädda blomkålen kampanjen väckt folk så att dom förstår att det är nu det är säsong för blomkål för jag har för mig att det gått mera åt nu än vanligt på grund av skriverierna i den lokala dagspressen. Bara priserna skulle gå upp lite också så att odlaren fick lön för mödan. Sen skulle det nog behövas rädda kampanjer på ytterligare produkter.
    Bra om också spannmålspriserna börjar röra på sig kanske får det följdverkningar på flera produkter.

    Man kan ju alltid hoppas 🙂

  5. Hur gick det med broccolin/blomkålen.. Var igår i Jumbo/citymarket och där var både inhemska blomkålen/broccolin väldigt synligt framme och lådorna sgs tomma, men med 89cent/kg i butiken blir det väl knappt nån lönsamhet för nån i kedjan..?

  6. Nå det gick som det brukar, när man har mycket att sälja är det inget pris och när priset går upp så har man inget att sälja.
    Lägsta notering i butik låg väl på 79 cent och vad jag hört så fick odlaren som lägst 50 cent plus moms så det är precis som du skriver ingen förtjänst för någon i kedjan. Och inte vet jag om konsumenten vinner så mycket heller. Medelfinländaren äter uppskattningsvis mindre än 1kg blomkål i året så om den kostar en euro mer eller mindre stjälper knappast privatekonomin.

  7. Problemet är att folk lärt sej köpa allting året runt som importvara. Det skulle vara mycket bättre om de som förr skulle följa den naturliga rytmen med säsonger för olika produkter. Men det verkar komma tillbaka om man ser på Sverige där nu inhemsk närproducerad mat fått ett uppsving. För alla vore det bättre om man äter blomkål då den är fin och färsk. Och så tröttnat man på den lagom till nästa produkt skall skördas :-). Då får man också bättre kvalitet och mindre besprutad mat. För att inte tala om minskning av långa frakter …

  8. Precis så är det man ska tänka om man vill hålla sig till inhemskt och närproducerat. Inte skulle det falla mig in att köpa blomkål och broccoli på vintern men idag är det många som inte ens vet när de olika produkterna har säsong.

Kommentarer är stängda.