Slutirrat med sprutan

Gröngödslingen måste plöjas upp nu i höst så jag körde glyfosat på den för att avsluta växtligheten. Men det var inte så enkelt för det blåste på dagarna och då det äntligen mojnade så började det bli mörkt. Fastän det var ljust så såg man knappt hjulspåren i den höga vallen. De första varven gick ganska bra men sedan började det bli problem – speciellt som åkerbiten hade L-form. Det blev säkert en hel del överlapp men jag ville absolut inte lämna något osprutat  för i våras såg jag bra hur eländigt det blev på de områdena.

Jag har tittat på GPS-system för körmarkering men de har kostat kring 5000 euro så man sprutar en hel det dubbelt i många år för de pengarna. Men nu laddade jag ned eFarmers program till mobiltelefonen (nu använder jag igen Moto G3 Android). Jag såg att det fanns en hel mängd appar för sprutmarkering numera men eFarmer verkade vara mest utvecklad. Den kan man köra gratis i två veckor men sedan kostar det 100 euro per år.

Kartan var ganska imponerande (Google maps) och man såg tydligt åkern. Gränserna måste man sätta in för hand ifall man inte har kartorna färdiga på datorn. Jag vet inte om man kan använda stödkartorna vilket skulle vara det bästa.

Noggrannheten beror helt på vilken GPS-hårdvara man har men en noggrannhet på 3 meter är redan en stor förbättring jämfört med att irra omkring med sprutan i mörkŕet. Det finns också  RTK-utrustning att köpa (1500 euro) varvid man får en noggrannhet på 1 cm ! Nu skaffade jag till att börja med en skild GPS-mottagare med Blåtand som jag tänkte koppla till mobiltelefonen. Den förbättrar inte noggrannheten så mycket men man kan placera den på en stång ovanför hytten så den har säkrare mottagning. Det finns en mängd olika GPS-mottagare (också med USB-sladd) för ett hyfsat pris kring 100 euro med Blåtand och från 11 euro med USB-sladd.

Egentligen är en mobil alldeles för liten för att man skall se nånting då man kör så man borde skaffa en platta på minst 7 tum och den kostar kring 400 euro. Jag tänker i alla fall testa systemet först innan jag sätter ned mera pengar på det. Det är inte alltid som allt passar ihop och det kan vara problem med Blåtand för vissa apparater. Man borde testa förrän man köper men det går inte över nätet även om man har rätt att skicka tillbaka inom en månad i många fall.

Det jag lärde mej genom att surfa är att man skall vara noga med om man har Apple eller Android. I ett fall så skrev säljaren rent ut att man INTE skall köpa deras GPS-mottagare om tänker använda Apple (och tvärtom). Blåtand borde fungera på alla apparater men gör det inte och så är det problem med programmen så att koordinaterna inte går fram till vissa mobiltelefoner. Här måste man vara mycket noga med att blanda ihop burkarna.

I och med övergången till direktsådd har det blivit mycket viktigt att inte lämna mellanrum då man sprutar. Det såg jag minsann i våras då baldersbrån tog över helt på de osprutade fläckarna. En noggrannare besprutning sparar en hel del dyra medel. Jag har visserligen en skummarkör men den är helt oanvändbar i det höga gräset på gröngödslingsvallen där det inte heller finns sprutspår. Men också på vissa åkrar med sprutspår är det stora problem om åkern är mycket oregelbunden. Vi har en del åkerholmar som ställer till en massa bekymmer vid sprutandet.

Nu får vi se hur det går med det här systemet. Tills vidare har det bara kostat 100 euro för GPS-mottagaren + 100 euro per år. Centimeters noggrannhet behövs inte men gärna decimeters. Man måste beakta att det är stor skillnad mellan absolut noggrannhet och spår-till-spår noggrannhet. Vid sprutandet är det mindre viktigt med den absoluta noggrannheten som knappast blir bättre än 3 meter för vanlig GPS medan den relativa spår-till-spår-noggrannheten är kring 30 cm vilket borde räcka till. Priserna har i alla fall sjunkit och apparna blivit bättre.

Det här var bara ett par hektar som jag kunde spruta nu. I höst kan det bli stora problem med att spruta glyfosat då tröskandet blir så sent. Ett år då jag sprutade glyfosat sent så bet det inte alls på kvickroten så det kan bli illa tvunget att spruta på våren. Det är jag inte så pigg på för glyfosatet verkar betydligt bättre på hösten.

Det har varit en fin sommar för mej eftersom det inte varit så hett men växtligheten är ju ordentligt försenad. Den ser bra ut nu men det behövs en lång, varm och torr höst för att vetet  skall kunna tröskas med god kvalitet. Och vädret kan man inte göra nånting åt …

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

20 reaktioner till “Slutirrat med sprutan”

 1. Problemet löser sig väldigt enkelt med en 12V kompressor lämpligen inhandlad för ca 25 € plus en 10 liters kanister och slangar med tillbehör för ca lika mycket. Markörskum för ett par tior och simsalabim så har vi
  en spårmarkör! Grundregeln är att blåser det så att skumbollarna flyttar på sig för mycket så far också sprutmedlet all världens väg. Bättre än GPS-navigering men otroligt mycket billigare. Om växtligheten är hög, ska man blanda starkare blandning markörskum för att få stadigare skum som hålls uppe på bladmassan och sitter
  i fast till följande morgon. T.ex om man vill påskynda mognaden, vilket kan vara frestande en säsong som denna, med lite glyfosat. Då fungerar glyfosaten hyfsat i växande gröda men att spruta på stubben är nästan bortkastat för det blir alltid kvar ca 20% “bottenmjölk” till nästa säsong. Vete och Broadway och
  kvickroten och mycket annat kan glömmas för ett par tre år framåt!

 2. Jag har en skummarkör men den är ganska oanvändbar i högt gräs (eller stubb). Den fungerar någorlunda då man kör i kort brodd. GPS har ännu inte kostat mycket – bara 100 euro för en skild mottagare som jag tänkte sätta på en käpp fäst vid hyttaket.

 3. Den som tyckte min förra kommentarer inte var någon höjdare har alldeles rätt . Först for ingen länk och andra gången fel länk.

  Vallbrottet (Gräsväxt och dess synonymer) brukar vara lättare att hantera om det slås emellanåt. Mindre massa att ta ihjäl på en gång. Dessutom får daggmaskarna och andra kryp jämnare servering. Men rent ekonomiskt kostar allt man gör.

  Nu har vi 9 september och man undrar försiktigt om någon av bondbloggarna överhuvudtaget skördat någonting(bortsett från Ines då)

  Hoppet börjar vara ute för att tala om en vacker höst eller indiansommar som det visst heter.

 4. Detta hoppas jag få läsa mer om, för jag har länge funderat på det själv. Kunde man få bort skummarkören (som är en bra ide men som åtminstone på min spruta mest bara krånglar och skall ha dyra reservdelar) samt få ordning på sådden vore det värt en del pengar. Dock kanske inte dom tre-fyra tusen som dom dyraste kostar, och jag har genom åren lärt mig att det lönar sig att hålla sig i övre kanten av prisbilden eftersom det trots allt oftast är kvalitet man betalar för. Sprutan är vad den är, men jag har våldsamma problem med vältkombin där varken markören eller själva maskinen visar i jorden var man kört varvet innan. Då kör man lite dubbelt för säkerhets skull och det är både onödigt, ger upphov till liggsäd samt rör till sprutspåren så att man på samma sätt sprutar dubbelt. Hoppas som sagt på diskussion och uppföljning av Nisse om detta ämne.

 5. Det hotas med lite vatten, även i Finland.. 🙂
  Men inget i jämförelse med vad Trump i USA kommer att få ta emot..

 6. Någon förmånlig men fungerande GPS skulle inte vara någon dum investering. Då det gäller välkombi så är det Lättare att se om det är mönstrade Däck. Förr då jag hade ner efterharven på vältkombin så gjorde den att det var mycket svårt att se var man ska köra. Gjorde det beslutet att det är viktigare att se var man har sått än efterharvens fördelar. Tycker också att då man inte använder efterharven så lämnas ytan mer ojämn vilket är en Fördel vid rikliga regn, nattfrost (som ofta sveper fram) och vid skorpbildning. Brodden kommer mest upp lite vid sidan om toppen av jord som bildas mellan vältjulen. Toppen av jord skyddar mot svepande nattfrost men gör också att om det blir skorpa så blir den inte lika stark som på en slät yta. Jag hoppas att detta också fungerar lite liknande som högläggning i Skogen, att man har lite dräneringshjälp i början…. Kom lite långt från ämnet, igen 🙂

 7. Jag har ännu inte fått den nya GPS-dosan som är batteridriven och kopplar upp sej till mobiltelefonen med Blåtand. Men jag laddade redan ned eFarmers app (gratis i 14 dagar) och den verkar vara bra. eFarmer är holländskt och appen har laddats ned över 100 000 gånger. De har också egna GPS-antenner att sätta på taket men de kostar kring 600 euro så jag tänkte först försöka med en Qstarz för 100 euro. Vill man ha cm-noggrannhet så kan man köpa RTK-antenn med skild sändare för 1300 euro. Men jag vill testa med vanlig GPS först.

  I våras satte jag in starka S-pinnar på markören för såmaskinen och nog syntes minsann spåret … Det blev ett mindre dike så jag lät bli att markera på de ställen där såmaskinen tydligt körde omkull stubben så man såg var den gått. Lite för glest körde vi vilket inte hade stor inverkan på brodden men sprutspåren blev för långt emellan. För sådden borde man nog ha RTK-utrustning på GPS men för sprutan tror jag en yttre antenn räcker till. Fast det ser man först nästa vår då kvickroten sticker upp där det blev mellanrum.

 8. Min efterharv blev litet krokig då jag backade så jag monterade bort den och saknar den inte alls. I direktsådd behövs den inte heller. Det är annars bra med direktsådd för det blir en del stubb kvar som skyddar jorden mot uttorkning och frost.

 9. Det skulle visserligen gå bra att köra med harven först 90 grader i förhållande till såmaskinen, då skulle det synas bättre, men det vill man inte göra på rektangulära skiften som är 10 gånger längre än breda, vilket sgs alla av mina är. Men nästa år skall jag testa Johnnys metod och se hur det blir utan efterkrav. Jag har traktormönstrade däck på såmaskinen.

 10. Nick Donald, begär icke för mycket för ifall vår Nisse får till en Vätebomb istället för en vetebomb så är han
  ganska säkert och snart på ett konsultuppdrag i Nord Korea!! Notera dessutom att bokstaven Ä saknas i deras alfabete samt även i Trumps vokabulär! Har nog noterat en viss diplomati i Nisses debattinlägg på bondbloggen men nu kommer den att behövas precis som när svenskarna har en ubåt i farvattnen “med en sannolilkhet gränsande till visshet”! Ifall detta mitt scenario skulle bli verklighet så kommer det att bli väldans intressant att följa med hur Nisse med nya idéer omvälver risodlingens mekanisering!!

 11. Nä, det är helt utanför mitt kompetensområde. Men jag vet hur man gör “ein kveitbåmb”. He e bara ti set mytji kveit i ein stoorseck å sidan slepp neer hånå höugt oppifråån ! Sidan vexär he kveit langt åmkring …

 12. I N korex finns ca 40 ambassader varav vi har en. En av de som anställde mig är nu ambassadör där.
  Vi sköter många länders ärenden där bla för trumpx land. Situationen är inte önskvärd för någon på denna jord. Ridå.

 13. Jag skulle föreslå att de i stället sätter risbomber i sina raketer och siktar på ett bördigt område. Det skulle vara snabb spridning av utsäde … Men jag tror ris skall planteras så det går väl inte riktigt.

  Kanske bäst att man håller sej till sina egna åkrar och egna konstruktioner.

 14. Jag har bytt vältdäcken på Rapiden till vanliga bilringar så spåren syns inte så bra. Värst är det i krökarna (vi har ganska oregelbundna åkrar). För såmaskinen skulle jag nog behöva RTK GPS med centimetersprecision. Priserna verkar gå nedåt så kanske man i framtiden kan satsa på en sådan utrustning.

 15. Alldeles rätt Nisse! Ris planteras och i Thailand där man förstår matens värde är det kungen (Bumibol)
  som planterar årets första risplanta. Enligt den Buddistiska tron så har även varje hem och större offentlig byggnad ett speciellt “Andarnas hus” där det varje morgon ska stå en skål med färskt nykokat ris. Ibland
  även kompletterat med säsongens frukter. Detta lilla “Andarnas hus” är dessutom vackert utsmyckat för att behaga Buddha och hålla hungern borta. Du som är en bildad man, och varför inte alla bondbloggens läsare
  kan med fördel läsa “The teaches of Buddha”. I denna skrift (kalla den Bibel eller Koranen eller ngt annat) värderas bondens arbete samt ett saldo av de onda och de goda gärningarna. Att se skillnaden när folk verkligen vet att det är bonden och åkern som gör existensen möjlig och den uppskattning som bönderna får
  i Thailand är något som sätter sig kring hjärtat!

 16. För att inte bli tjatig, nu höjer vbl Ingvar musikalen till skyarna. Det gjorde någon annan här på bondloggen för ett halvår sedan. Svenskarna har det där lilla extra att nästan alltid vara glad(sam hur tokigt det är) vilket vi finlandssvenskar tappat eller aldrig fått(bortsett en och annan kokkolabo) Det är ett billigt sätt att ladda sitt batteri att gå och se den.

  Ikea vanda lö kl 15. Där Lahtisvägens avtag västerut på ring trean är det ganska kort accselerationsfil så två har krockat. Parkerar bilen och går in och ska äta men det är fullt. Då kände jag mig som bonden i påsktrafiken eller i juthbackakön. Drar mig ur kön och drar vidare. Kommer till bilen och en ny krock på ring trean. På samma ställe tio minuter efter varann. Det är så mycket folk som ska till ikea(eller vidare västerut)att det blir flera krockar efter varann. Då har man(han) lyckats i sin marknadsföring. Nog säljs det mos och köttullar för he ska va bilit bilit bilit 😉

Kommentarer är stängda.