Det duggar och tröskan är sönder

Hösten verkar vara alldeles normal. Just nu duggar det och tröskan är sönder. Helt normalt.

I går kväll hade jag litet kvar på en åkerbit och körde i mörkret. Men halmen hade blivit för seg och till sist så gav hacken upp och tröskan blev full av halm. Nu fungerade i alla fall halmlarmet så jag stängde av och körde hem. För några år sedan fungerade inte halmlarmet på den gamla tröskan och den blev full av hårt packad halm som det tog många timmar att få bort för halmen var verkligen omöjlig fastän vi hackade med knivar. Fuktig halm hör till det starkaste material man kan tänka sej …

I dag började jag titta på eländet och märkte att en remskiva försvunnit men den hittade jag på åkern litet före det ställe där jag slutade i går. Det var en mellanskiva och två lager hade gått sönder. Det var inget under för hacken hade varit hårt belastad av den fuktiga halmen. Lagren är helt standard och man kan få dem för 4 euro på Biltema (även om kvaliteten kan vara tvivelaktig). Vi förlorade inte heller mycket tid eftersom allt är genomblött av duggregnet. Det enda som harmar är att det blev en liten bit kvar på åkern.

Viktigast är att få tröskan i skick till i morgon då det utlovas litet solsken. På tisdag kommer det 20-30 mm regn och då borde allt vara tröskat. Få nu se hur det går. Det vanligaste är att tröskan är sönder då det är bra väder och då man fått igång den så kommer det regn …

(Nisse)

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

9 reaktioner till “Det duggar och tröskan är sönder”

 1. Det är förunderligt att det går sönder när man behöver det som mest sen kan det nog vara helt under hela vintern när man inte alls behöver maskinen ifråga. 😀
  Här tröskar grannen vete trots lite duggregn i morse och tjock dimma under natten, en dimma som i och för sig skyddade mina frostömma grödor från nattfrost. De e inga dammproblem vid dagens tröskning kan jag notera så här från köksfönstret under kaffestunden.

 2. Jag har tröskan i skick igen efter att ha bytt två lager men tänker inte tröska i dag mera. Jag vill hacka halmen riktigt fin och i den här fukten så går hacken mycket tungt. Det har duggat precis hela dagen. Jag hoppas på morgondagen då det skall komma litet sol (får man hoppas).

 3. Dom vill nog ha det till att det fortsätter att dugga i morgon enligt senaste väderrapportin.
  Högtrycke ersätts sedan västerifrån av resterna från de tropiska cyklonerna som härjade i USA och Karibien förra veckan.. ..

 4. 34% på dagens korn, natten är räddad vid torken. Kornet har börjat gro i axen fastän det står upprätt, det börjar bli bråttom om det ska gå att rädda det som återstår.

 5. Jo, nätterna är nog räddade vid torken när man får sova gott hela natten så länge det torkar! Samma
  elände med axgroning här, men tycker att det är skillnad på kornsorterna. Einari tycks ha lätt för att gro
  när det är dylika förhållanden medan Jyvä står emot lite bättre. Där det är liggsäd (till all lycka väldigt sparsamt)är det bara att lyfta upp bordet för det kan se ut som “måsamattor”! Min erfarenhet av Sampo
  är att det är en jädrans hållbar maskin i januari!

 6. Vårvetet var redan nere i 25,5 % men så duggade det hela lördagen och nu är det över 30 %. Gärdagens tröskning tog slut helt plötsligt då jag fick en tjock aspgren in i bordet och en inmatningspigg krökt. Då den var borttagen och uträtad så var det mörkt och jag riskerade inte fler problem i mörkret.

  Fördelen med kallufttorkar är att man kan köra in hur snabbt som helst – det är bara tröskans kapacitet som begränsar. Och så kan man lugnt sova på nätterna för fläktarna behöver ingen tillsyn. Nu torkar jag inte alls för det är 92% luftfuktighet utan kyler bara ned vetet. I slutet på veckan skall det komma ett par soldagar och då kan man torka. Sedan hoppas jag på kalla nätter. Om man får ned temperaturen på vetet under noll så upphör all bakterieaktivitet och det håller sej till våren då det kommer bra torkdagar med sol och torr luft.

  Vi siktar med Henrik på att köra i 24 timmar i sträck tills det börjar regna på tisdag kl. 8 … Om nu tröskan håller ihop …

Kommentarer är stängda.