Efterlyses skördeväder!

De här dagarna brukar skörden till lagret för vinterförvaring vara som intensivast men i år då allt är sent känns det inte som om det vore så bråttom. Det är först när man får syn på almanackan som man inser att vi redan nästan förbrukat en vecka i oktober.

Vi har relativt varmt så det växer fortfarande och jag bladgödslade faktiskt en del grödor så sent som förra veckoslutet. Men visst borde man börja få nåt under tak för så här års behövs bara några dagar nordlig vind så är frosten här. Därför var det också tänkt att vi skulle börja lagerskörden denna vecka. Och det såg lovande ut på måndag med frisk vind och torrare väder vilket gav möjlighet till vändning av den stränglagda samt lossning av den återstående direktsådda löken. Hann också skörda in ett lass lök innan tisdagsnatten då det utlovade regnet kom. Prognosen meddelade ett par dagar regn men sen skulle det bli torrare på nytt. Så blev nu inte fallet utan det har regnat dagligen sen dess. I morgon ska det visst också regna men sen utlovas uppehållsväder men prognoserna har inte varit värst pålitliga så det tror jag på först när jag upplever det.

Blåsten i måndags möjliggjorde också skörd av foderkornet och svinfarmaren som skördar på strå här fick hälften av kornet skördat och alla de åkrar där jag hade liggväxt. Enligt hans utsago så var skörden våt men god. Idag skulle det göras ett försök att återuppta tröskningen av det som står men knappt hann tröskan startas upp innan det började regna igen.

Jag som grönsaksbonde är ju van med utdragen skörd men jag märker nog att humöret börjar ta slut för mina spannmålsodlande kollegor.

Paus i lökskörden i väntan på bättre väder.
Också för morötternas del väntar vi på torrare skördeförhållanden.

De 6 mm som vi fick under morgontimmarna på tisdagen satte inte stopp för morotsskörden så vi fick ett litet hål i åkern under tisdagseftermiddagen. Men sen dess har det kommit närmare 30 mm till och nu är det bäst att invänta uppehåll. Morötterna är fortfarande i tillväxt så de hjälper också till att torka upp marken genom dess upptagning av vatten. Lagermorötterna odlas i år på bytesåker och planerna var att markbytet skulle återgå i medlet av oktober så upptagningen borde fås igång igen.

 

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

10 reaktioner till “Efterlyses skördeväder!”

  1. Har du Christer ngn kommentar till att S-kedjan tycks vara utan selleri. Fanns inte på Prisma och inte heller vid S-market. Varken uthemsk eller inländsk. På K-market fanns 3 halvor! Sista dygnet fick vi 26mm igen. I måndags tröskade vi några timmar och efter det torkar vi veckan ut! Mest harmar det när man spårar sönder vallinsåningar som lyckats bra. Det gror i axen, är inte moget, vått&rått och torktider som inte är av denna världen.
    Visst är e “en härlian tid vi lever i”!

  2. Väderleken kortfattat i radion regn regn regn. Var positiv då, efter regn kommer solsken men står det 7.10 så då måste man nog vara obotlig optimist. Det är så sent och vått att mekaniskt bekämpa ogräs börjar också vara förbi. För att få solen att torka ut kvickrotsrötter. Grunden för att få ett bra odlingsår nästa år börjas redan naggas i kanten. Roudappen står på eu`s ribba och vaggar. Vara eller icke vara.

    Har nu flera år följt med din grimme som fått möta flera sena våta senhöstdagar. Gummimattorna suger i sig fukt och sedan frostsprängs. Vid minsta lilla belastning kan de brista flera år i förtid. Alltid när det är som mest bråttom. När du förlyfter löken kanske de belastas mindre.

    Undrar om konsumentkunden i butiken har en blekaste aning hur mycket prövningar bondens “Job” går igenom innan varan är på hyllan i butiken.

    Nu skall jag far och gräva diken för regnet öser ner så det känns det behövs. Dubbelt så djupa diken.

    Ha det bra kan man inte säga, men kämpa på !

  3. joo det sku va bra med mera tak men får int in den nånstans nu just. Lökskörd belastar inte mattorna som när man lyfter potatis men visst tär regnen på utrutningen. Prövningar visst men yrkesvalet är frivilligt, det finns ljusa stunder emellanåt som igår när meteorologerna lovade en veckas uppehåll. Tyvärr har dom lagt dit blåa staplar igen 🙁

  4. Just så. Selleri både som rot och stjälk har jag nog även om just rotsellerin gått bra åt nu då pensalabördiga stjärnkocken haft popuprestaurang här i Vasa och vad jag förstått serverat hela rotsellerin. Man borde ju ta sig tid att åka runt bland de restauranger som begagnar våra produkter för att provsmaka och se vad slutresultatet är men det blir inte av. Kanske har någon till testat rotsellerin med påföljd att åtgången ökat? Selleri är ganska marginell produkt men jag tycker om dess smak och doft. Importerad stjälkselleri hör annars till de produkter som oftast fastnar i tullaboratoriets växtskyddsrestanalyser så kan vara att folk är lite försiktiga med dess användning. Vår stjälkselleri har vi inte behövt bespruta alls i år då det varit sparsamt med insekter och då vi odlat den på bioplasttäckta bäddar så har ogräs och svampsjukdomar inte heller besvärat. Men varför sellerin inte finns i butiken har jag inget bra svar på. Tror dom (S & K) har nån frågelåda för respons på nätet, kanske kan du fråga där?

    Det gror i axen trots att det inte är moget så visst är det härligt och förunderliga tider. Storbonden här i kommun lär ha 200ha havre men har inte börjat tröska än. Det är till att ha nerver av stål.

    Det regnar här nu så jag hade ingen brådska med att inleda arbetsdagen idag. Borde byta olja i traktorn men har inte fått hem filtren än. Kanske tar man ett ämbar och börjar plocka lite lök för hand…… ligger typ 400000 lökar på åkern…. i vattnet.

  5. Det är Tomas Ledins fel. ; – )
    När han “äntligen” fick en ny (sommar)hit, så blev det den kortaste sommaren sedan 1987.
    Vädret har blivit bara sämre för varje gång dom spelat den nya låten.
    Det var inte det här vädret vi hade drömt om. ; – )

  6. Sommaren är kort jaa i år känns det mest som om vi bara haft vår och höst, både vinter och sommar har lyst med sinn frånvaro.

  7. Njaa så illa är det väl inte men jag har ändå skördat sånt som växer ovan jord de senaste dagarna då jag innerligt hoppas att väderprognosen som utlovar torrare väder håller vad den lovar.

  8. Bladgödslat för en vecka sen !
    På vad, å varför, å vad väntar du för effekt ?

    31 procentti spanmål som sen torkas till foder, å lär iår innehålla mögel, så netto kan ni inte vänta ?
    …Tradition att tröska å torka `?

    Har själv 1-2 ha havre otröskad, men älgarna får den. Den brast på mitten för 3 renskurar sedan…

    “hömppöheinä”-åkrarna var bra i år. Ingen markpackning å inga spår.
    Ut-arrenderade åkrarna hämtade bäst i år, igen.
    Procentuellt ger bortarrenderade åkrarna merparten av nettot i höst som är så hög att ni inte tror om jag nämner den. Havren är såld / levererad, å resten för eget bruk, nuförtiden älg-mat…

  9. Morot för att hålla igång lite tillväxt och blasten frisk och grön tills upptagningen, hade några fläckar med bristsymptom som jag tror är magnesiumbrist så jag körde lite magnesiumnitrat och lade till lite koppar i svampsjukdomsbekämpande syfte.
    Sallat i syfte att pigga upp tillväxten så att de hinner bli skördeklara innan vintern.
    Purjo och palsternacka samma orsak som morot förutom att där inte ser ut att var några brister på mikronäring.

    Har du långtidsarrenderat ut åkrarna kan dom kanske hämta hem lite nästa år också, tror nog att en del arrendatorer börjar dra örona åt sig efter denna höst.

Kommentarer är stängda.