Veckans tok

I vår husblaska Landsbygdens Folk ritar signaturen ToK om landsbygdens aktuella frågor. I förra veckans ToK kände jag igen mej mycket bra.

Vi hade kört hela natten tills tröskan gick sönder och sedan började det regna. Efter det har det regnat och varit genomfuktigt hela tiden. Om jag förväntas skriva positiva inlägg så blir det mycket glest just nu. Vi har det mesta vetet tröskat men det torkar inte fastän jag blåser dag och natt. Det värsta är att nätterna inte är kalla utan lika varma som dagarna. Och det allra värsta är just varmt och fuktigt. Om man får ned temperaturen till noll så är det ingen fara för då slutar bakterierna att verka. Så nu använder jag elström till ingen annan nytta än att vetet inte far illa (ännu).

Efter tröskandet så sov jag nästan hela nästa dag och sedan fick jag kramp i en ryggmuskel. Jag vet inte om det var att man satt och spände sej med tröskspaken i 16 timmar. Liggsäden gjorde att man måste lyfta och sänka bordet precis hela tiden. Nåja, muskeln blev i bättre skick efter en ordentlig ingnuggning av hästliniment. Det är bra även om det inte går upp mot gamla tiders hästliniment som sved och hettade ordentligt.

Därefter så började vänster öga ömma och som man kunde vänta sej så blev det efter ett par dagar irit (ögoninflammation). Det är inte första gången så man börjar känna till symptomen. Till all tur så fungerar medicinen mycket bra MEN man blir alldeles galen av att droppa varje timme. Medicinen är bra eftersom den verkar genast men problemet är att komma ihåg att droppa. Det gör jag inte så jag måste ha telefonen att larma varje timme. Då man skall göra nånting så börjar eländet pipa just då man håller på med något som kräver koncentration. Till sist så blir man så irriterad att man blir en fara för omgivningen.

Kanske Kalle kan hitta på nånting positivt att skriva om. Här är det dåligt om positiva saker. Nu skall jag gå ut och dystert begrunda vetet i torken. Hösten i år hör till de värsta. Förr regnade det också – ibland mycket – men det var alltid litet torrare nån gång. Bara man får nedtorkat en del  av vetet så kan man köra om lårarna så att de blandas och eventuella klimpar löses upp men nu har det inte torkat alls. Senast jag mätte så var det 29 %. Åtminstone kunde det bli kallt så man slipper den här varma fukten. Det kan bli mycket vildsvinsmat i år …

/Nisse

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

7 reaktioner till “Veckans tok”

 1. Visst ordnar det sej. Om inte annat så tar problemen slut när man dör (svart humor är den enda humor man har kvar …).

 2. kan tro att kalluftsorken har problem när de behövs enheldel olja bara att torka luften i en varmluftstork

 3. Det är inte så stort problem med kallufttork i vanliga fall. Säden torkar fastän fukthalten är över 90 %. De senaste höstarna har varit så bra att jag bara haft igång fläktarna på eftermiddagarna vilket ju sparar mycket energi men nu måste jag gå tillbaka till hur vi körde på 80-talet då det var regniga höstar dvs. jag kör dygnet runt. Men det var bättre förr då nätterna var kalla. Nu är de lika varma som på dagen och det är inte bra. Jag har fläktarna under tak så det torkade i dag fastän det började regna. Luftens relativa fukthalt var nere i 81 % på eftermiddagen och det är ganska bra. Men det var inte så många timmar. Bästa torkvädret är sol på dagarna och kalla nätter – gärna minusgrader.

 4. Vi kör också kalluftstork på hemgården, och kämpar med samma sak att få vetet torrt. Vi är nu nere i 23%.
  Hur torrt(vått) vågar man lämna det för att det skall stå och behålla grobarheten till nästä säsong?

 5. Allt beror på temperaturen. Det finns ett diagram om tillväxten av olika svamptyper (se JTI rapport 427) och det visar att man borde komma ned till 20 % fukthalt och temperatur under 0 grader för att svamparna skall sluta fungera. Under 17 % så klarar sej säden vid temperaturer under 8 grader Celsius. Men så beror det också på vilken svamptyp som finns i säden. Aspergillus tillväxer (säden möglar) vid högre temperaturer än 8 grader om fukthalten är 18 % eller högre. Penicilium tillväxer också vid låga temperaturer om fukthalten är över 20 % (noll grader). För att 23 % säd skall hålla sej så måste den kylas ned under -6 grader. Sedan finns det också andra svamptyper som kan bilda mykotoxin (gift).

  Jag räknar med att vi måste komma under 19% och få ned temperaturen till noll grader för att klara vintern. Kommer man ned till 17 % så är det ganska säkert. Säden håller temperaturen mycket bra och man bör vänta tills det blir riktigt bra torkväder på våren innan man börjar blåsa och värma upp säden. Vi har en del som börjar bli kring 20 % (säden torkar ju nedifrån i en kallufttork) och vi tänkte flytta vetet så det blandas om då det blivit torrare längst nere. Annars blir det lätt klimpar som kan mögla fastän resten är torr. Just nu skyfflar vi om vetet i den nya torken så att de hårda ställen där vi kippat lasset skall lösas upp och luften gå igenom bättre. Men mellan lassen har det torkat ganska bra trots uselt torkväder.

  Hittills har vi mest blåst för att hålla temperaturen nere men det blir hoppeligen bättre torkväder till slutet på veckan. Vi siktar på 17 % men få se om det lyckas.

  Grobarheten är svår att bedöma eftersom den kan bli dålig redan vid tröskandet om säden är fuktig och kärnorna skadas mekaniskt. Man kan inte mäta den direkt heller eftersom säden måste få en köldbehandling innan den visar rätt grobarhet. Sätt en burk i frysen en vecka och mät först därefter grobarheten. Vi lämnar alltid överårs utsäde för säkerhets skull och i år kan det behövas.

Kommentarer är stängda.