3 oktober, 2017 av Nisse

Bra försök

I en blåsig oktobernatt lyser de kalla LED-lamporna på vetet som vajar i vinden men utanför ljuskäglan är allting becksvart. Det är ändå torrt och tröskan brummar och dunkar. Vetekorn efter vetekorn, lass efter lass körs in i torken. Fukthalten är hög men vetet kommer under tak för att så småningom torkas till mat åt världens folk och fä även om de inte uppskattar det utan bara gnäller över hur onödigt det är att vi tröskar mitt i natten – ja, tröskar över huvud taget.

Hemma ligger plättarna under en handduk tillsammans med varma smörgåsar och kaffet sprider en ljuvlig doft från Moccamastern. Klockan är två på natten och de sista hektarerna skall vara tröskade förrän dagen gryr. Tröskan har gått i ett sedan föregående dags morgon och vi ser fram emot att kunna ropa HASI då allt är klart. Snart skall den här kalla och regniga växtperioden vara slut, vintern komma med snö som täcker åkrar och ängar och köld som spränger den hårda leran och gör den mör för att på våren igen bjuda på nytt hopp och ny förväntan. Det gamla året skall snart vara glömt och kanske det nya året skall bli bättre än de föregående …

DÅ – slutar dunkandet … Föraren som suttit och spänt lyssnat på alla förändringar i brummandet och dunkandet stannar tröskan och hoppar ned från hytten. Tröskans vingar öppnas och avslöjar att skakarbordet  står stilla. På ena sidan ligger en stor remskiva patetiskt på sned och remmen hänger löst vid sidan.

Den avbrutna axeln syns genom remskivan längst uppe.

 

Jaha, sluttröskat för i natt. Axeltappen har brustit vilket alls inte är förvånansvärt då det gäller en Sampo-tröska. Under 27 år har vi svetsat både ett och annat och skakarbordet hör till de värsta. Fram- och återgående rörelse passar inte ihop med dåligt järn – spciellt inte om det är lagrat bara på en sida.

Nu har vi gott om tid att lappa ihop eländet för regnet kommer i dag klockan tolv. Förr skulle man ha kastat sej under tröskan, skruvat isär den och svetsat axeln – och tröskat färdigt före regnet. Men nu gick gubben till sängs. 20 timmars tröskande i ett börjar ta på krafterna. Fast visst hade man orkat än om det hade varit till någon nytta men nu kan de jävlarna importera sin billiga mat bäst de vill.

Livet fortsätter i alla fall. Det hade varit roligt att få in allt före regnet men man känner ju till Sampo så man är inte förvånad. Efter regn kommer uppehåll och om en vecka kanske det går att köra in resten. Kvaliteten blir ju usel efter regnet och om det kommer mycket regn så kan det bli spår efter tröskan. Det är den insådda åkern som vi har kvar (ett par hektar) så spår är inte vad man vill ha. Där finns fin klöverväxt (och en hel del baldersbrå) så man kan hoppas på bra jordförbättringseffekt och gröngödsling ifall klövern övervintrar.  Trots att det stått vatten på ytan vissa ställen har åkrarna ännu varit stadiga och spåren har bara varit ytliga.

Nu skall jag skruva sönder tröskan och lappa ihop den men det blir en vecka med torkskötsel innan vi kommer ut på åkern igen. Från lördagen blir det (kanske) torrare väder.

 

Etiketter: , ,

14 svar till “Bra försök“

 1. Stefan skriver:

  Hur har du tänkt fixa det där? Ser ut som att det tarvas en ny axel, svårt att få den rak om man svetsar. Svetsen kommer på dåligt ställe också. Dessutom ser hela brottytan blank ut, som att axeln brustit på en gång. Är det nåt främmande föremål som kommit emellan nånstans och orsakat överbelastning?

 2. per fd skriver:

  Sampo var en gång i historien enligt Lönntot
  som en kvarn som producerade mjöl, salt och guld utan råvaror.
  Nu är det nalles sampokvarn(ar) som producerar pengar utan råvaror. Tiden ändras och vi med den.

  Vi håller tummarna att skörden skall bli bärgad.

  Lite tröskande västerut .https://www.youtube.com/watch?v=vQkzobF00iA

 3. Nisse skriver:

  Jo, det blir nog ny axel. Ett av låsen till skakarbordet har tagit emot det ställbara sållet så det borde brytas uppåt. Ett vanligt fel på Rosenlews tröskor. Vi hade samma problem med den gamla tröskan också. Där fanns inte lås men skakarbordet var alldeles för nära sållet.

 4. Jan-Ole skriver:

  Nisse!

  Bra med kampen! Som bondson (ca 60+ år sedan…) vet jag (?) hur det var/är!

  I norra österbotten är det lika utmanande. Men vi i Hfors inser litet!

  H.

 5. Nisse skriver:

  Jag sov i går nästan hela dagen men i dag skruvade jag loss axeln (nästan – en skruv fick jag inte bort). I dag blåser fläktarna på det tröskade vetet men det torkar inte eftersom det regnar. Huvudsaken är att det inte varmnar och far illa.

  Om det klarnar upp och blir bättre väder så tröskar vi de sista hektarerna på lördag eller nästa vecka. Vi har haft bra höstväder många år men nu i år så har det krånglat ordentligt. Och då man kunde ha tröskat (det var riktigt torrt hela natten) så går tröskan förstås sönder …

 6. per fd skriver:

  Sätter in lite pausmusik med lite naturbilder i väntan på någon kommer på någonting.

  https://www.youtube.com/watch?v=FIXmo9Uu2x8

 7. Nisse skriver:

  Det skulle passa bättre med en sorgemarsch efter veckans eländiga regnande …

  Eller Regntunga skyar med Alice Babs i originalversionen 1940

  https://www.youtube.com/watch?v=J13pvwDlCWo

  Men så råkade jag på Povel Ramel och blev mycket uppiggad av hans “Livet är ett helvete” (rekommenderas !):

  https://www.youtube.com/watch?v=q8eDMs_OKPs

 8. mm skriver:

  “Karl Nilsson” är också bra. ; – )

  Det är inte bara i Esbo och innanför ring3 som det har regnat då?

 9. Nisse skriver:

  Jo, Karl Nilsson hör till mina favoriter. Jag tänker alltid på honom då jag staplar bräder :-). Povel Ramel var nog en ovanligt begåvad man.

  Här i östra Nyland har det minsann regnat och har det inte regnat så har det duggat. Genomblött hela tiden.

 10. Christer skriver:

  Ramel sjöng ju om vete i alla fall 🙂

 11. Nisse skriver:

  Menar du hel-vete 🙂 ? Fast det kallas väl fullkornbröd i butiken. Folk kan bli skrämda om man kallar fullkornsbrödet (av vete) för helvetesbröd :-).

 12. Christer skriver:

  jag vet inte om det är så mycket bättre att vara full (av kornbröd) 🙂

 13. Annika skriver:

  Ni menar väl Nilsson som staplade bräder, och hade en mamma begåvad med tiotalet förmamn och pappan hette Kurt. Kaffekvarnen vare lovad och prisad som förgyller den grå vardagen med Martin Ljung och HasseåTage.

 14. Nisse skriver:

  Jamenvisst är det den Nilsson. Povel var alldeles magnifik som en trög men knipslug Karl Nilsson. Refrängen med barnen “som nyss vuxit upp och gift sej och fått barn som just har slutat skolan och gift sej och fått barn som just vuxit upp och gift sej och fått barn …” hör till de bästa. Så verkar han avsluta – och fortsätter med “som nyss vuxit upp och …”. Fast jag hört den många gånger så kan man inte låta bli att skratta.

  Kaffekvarnen är fantastiskt bra för att den tar upp de allra bästa gamla bitarna.