Frosten kom

I går morse var det ordentligt fruset för första gången. Nå, nån liten minusgrad har vi haft tidigare men det var mest på skoj. Och i natt var det riktigt kallt. Annars har hösten varit fuktig men relativt varm. Ingen frost ens i augusti-september.

Jag klagar inte – det är betydligt torrare luft nu och då solen lyser så torkar faktiskt vetet. Luftfukten var i går på eftermiddagen nere i 75 %. Det torkar långsamt för kall luft kan inte transportera bort många gram vatten per kubikmeter. Men samtidigt kyls vetet ner och mögeltillväxten tar slut.

Vintern har knappast kommit än även om det kommer snö på torsdag. Sedan blir det åter varmare och man vet aldrig hur varmt det blir i november och december. Årstiderna är litet huller om buller numera …

P.S: Dagens Runebergscitat: “...och kölden kom och tog vad övrigt …”  (från Högt bland Saarijärvis moar”).

/Nisse

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

9 reaktioner till “Frosten kom”

 1. Frosten kom den 24. Onsd. den 25, på vägen till Kouvola, syntes ännu några febrila skördetröskor o traktorer. Torsd. den 26 var marken snötäckt. I morse den 27 hade vi 8-9 cm snö, så ingen säd skördas mera här i Östligaste Nyland.

 2. Verkar som om Kung Bore har satt stopp för tröskandet även här. Noterade att i minus 5 grader går det riktigt bra att tröska. Halmhacken beter sig mera som en snökanon med rimfrost i växten. Nära nollgradigt
  börjar det frysa på sållen. Tröskade tills det började snöa. Natten till fredag isade luftintaget igen på torken.
  -9,7 grader på morgonen. Ger på ngt sätt fel “vibbar” när torken går och snön gnistrar på marken! Till all lycka är pannan tillräckligt stor så den klarar att hålla värmen även med åtskilliga grader på minussidan.
  Strax under noll finns risken för igenisning av gallret till luftintaget. Behöver knappast nämna hur mycket olja som går åt! Blir lite estninsk majströskning över det hela. Där låter man majsen frysa för att höja sockerhalten. Sedan tröskar man i helst ca -10 grader när växtligheten är genomfrusen och far lätt genom tröskan utan att isbarka på sållen. Bara lite ärtvete blev kvar på åkern. Hade ett lass genomsurt ärtvete i torkkö i tre dagar. Lite spännande var det att se huruvida järnspettet skulle komma i användning vid kippningen efter flera dygn i minusgrader. Gick bra, för vädret hade svängt och all snö var borta i morse
  och det regnar. Ser ut att bli ännu en EU-vinter med temperaturer på båda sidor om noll och klottigt som
  f-n. Börjar luta åt en studieresa till Spanien för att studera spannmålsförädlling och dess biverkningar!!

 3. För mig har aldrig vinter/sommartid varigt något större problem. Det enda jag kommer på är att morgonflygen till åland har problem med dimma när de skall landa en timme för “tidigt”. Den som jobbar tre eller fem skift har det enligt mig betydligt värre att ställa om sig.

  Tänker tillbaka på skördesäsongen när luke basunerade ut rekordskörd och prislistorna gjordes efter det. Hade det varit usa hade de blivit stämda. Nu kan de spekulera bort andras levebröd hur som helst.

  Höstens åkerarbeten(efter skörd) ligger stilla fast man borde dika, täckdika, kalka, mekaniskt och eller kemiskt ogräsbekämpa och plöja mm.

  Efter som jag inte köper mera åkrar(oh risker) men vill vara med i branschen så köpte jag aktier i terveystalo och skall också köpa i altia om de kommer loss på den fria marknaden. Ekvationen säd till sprit- sprit till (miss)bruk-(missbruk till vård). Slipstenen skall dras många gånger innan det ger resultat. Hoppas bara ingen nära och kära hamnar i eländet.

  Byxor för 18000+moms får andra köpa jag gav 13€ och 17987€ sätter jag in i sampokvarnen som bara mal och mal. Byfånar har det alltid funnits. Ridå

 4. Det är precis som i Hindersby före årensningen. Vi hade södra Finlands värsta översvämningar kring Tessjö å. År 1962 kom man inte ned till byn ens med traktor och varje vår stod över hälften av våra åkrar under vatten. Vi hade roligt som barn att bygga flottar och åka omkring inne i parken. Vattnet stod ända upp till stenfoten på huset och källaren kunde inte användas för den blev full av vatten varje vår.

 5. Ja Du Per… Var själv inne på liknande tankegångar men mera mot det allmänna hälsoläget och det mentala tryck som framförallt ungdomarna utsätts för i dag så jag köpte Orion i våras med den baktanken
  att sjukvården blir lukrativare med ökande privatisering och därmed medicinerna dyrare. Jo pyttsan! Orions huvudleverantör Oriola klantade till det ordentligt vilket gjorde att även Orion störtdök. Till all lycka inga större summor placerade där. Fortum däremot har varit en glädjekälla som ökat i värde kring 40% sedan i våras! Kanske pga av pliktkänsla eller för att det hör till och så ska ju folk ha mat varje dag så har jag även en del i Atria. Harvade på rätt bekymmersamt hela sommaren men nu tycks ngn tro på Kina eller vad det kan vara för nu har trenden börjat gå upp. Är ingen spekulerare utan så länge man inte säljer så varken förlorar eller vinner man. Däremot är en hyfsad dividend icke fyskam! Och nu Nisse har jag tagit in timhäftet från torken så nu bär det av till skogs igen. Införskaffat en Naarva stegprocessor som jag bara hunnit provköra lite. Ska bli ett intressant projekt eftersom jag har en hel del första gallringar.

 6. På nåt vis så känns den kosing man förtjänat loss genom hårt arbete mera värt än snabba klipp på aktiemarknaden, det man arbetat loss har man inte lurat till sig av nån annan i alla fall. Så här har det inte blivit mer än en telefonaktie som i och för sig skulle ge lite dividend men då jag inte fått till nåt sånt där värdepapperskonto eller va det nu heter så betalas den inte heller ut.
  Polar Mills är väl den största aktiesatsningen jag gjort och det gick ju som det gick med det med. Jag hann i vart fall köra nåt havrelass dit innan bolaget såldes.

  Fick en extra timme sömn härom morgonen men är fortfarande lite urlakad och nu utlovas lite bättre väder igen så skörden fortsätter väl ännu en tid. Ska väl ändå försöka få till nåt inlägg så småningom men telefonkameran trilskas så det har inte blivit några bilder taget på ett par veckor.

 7. Stämmer exact som Christer säger. Det man jobbat hårt för är nog mer värt. Minns när jag som fjortonåring fick en tjurkalv att ta hand om. hela våren sommaren och vintern skulle det matas morgon och kväll före och efter skolan. Tanken var att slaktlikviden för den skulle räcka till en moped. Och visst var det ett slags triumfens ögonblick när man kunde köra ut en sprillans Solifer Sport från mopedaffären följande sommar! Glömda var tidiga morgnar och trötta kvällar! Månne en slaktjur räcker till en moped idag? Är inte riktigt uppdaterad! Aktiemarknaden är förresten ett typexempel på kommunicerande kärl. För att en skall göra detdär jätteklippet fodras det att många biter i gräset och förlorar. Spekulering och aktieinnehav är också två skilda saker. Bara att möjligheten till stora klipp finns gör att många tyvärr blir fartblinda och frestelsen blir för stor. (Liksom i många andra spel)

 8. Orion kommer igen och går över 4€ st senast när 2018 går mot sitt slut. Jag ligger några sent på minus/st.
  Atria brottas mot s och k. Risk för svinpest vid fåtal slakterier, verksam i för få länder.
  Fortum är som israeliter irrandes i öknen med förbundsarken. Mose skatt var uppifrån men Fortums skatt är av
  elkonsumenterna för elnätet. De vandrar runt med en kassa ett fåtal unnat. Shoppar planlöst omkring kan bli bra, men kärnkraft, brunkol ja mycket kommer på köpet. Skyddat från onormal stor skatt pga stort statligt ägande.
  Bra komplement till bondbloggen, händer något hela tiden.

  Att handla med aktier är inte att luras. Det gäller bara att tänka ut saker i förväg.

  Nu har banker börjat ringa runt till bolånekunder och vill binda räntan. Det drar ihop sig till räntehöjningar i horisonten.

  Skogsbolagen och juristerna drog det längre strået i kartellhärvan.

  Då var det slut på positiva nyheter för idag.

Kommentarer är stängda.