2 november, 2017 av

Och snön smälte…..

……så att skördearbetet kunde återupptas.

Förra veckans onsdag började det snöa på eftermiddagen och på torsdag hade vi 15 cm snö. Temperaturen föll därefter så på fredag morgon hade vi -10°C och man kunde tro att det nu var gonatt med de utestående grödorna. Men tack vare snön som låg kvar till lördag då det började regna så frös inte marken och den skyddade också de växter som bäddades in av snön. Efter några blåsiga dagar var det nu idag hyffsat väder och jag kunde återuppta morotsskörden.

1.11.2017 Morotsskörden fortsätter efter att förra veckans snöfall smultit.

Som synes är blasten fortfarande i relativt gott skick, om det sen beror på sen mognad eller min sena bladgödsling som jag gav i akt och mening att hålla tillväxten igång låter jag vara osagt. Lite vått är det men med lätt maskineri så håller man sig flytande och mulljorden släpper hyffsat från rötterna som nu börjar mogna för vintern.

Egentligen är det först nu som rotsakerna är som bäst för skörd, lite köld har bidragit till att sockerhalten stigit och dom smakar bra dessutom är rötterna färdigt nedkylda så det sparas lite energi vid inlagringen. Men risken att dom fryser fast är ju förstås stor så i allmänhet vågar man inte spara så stora arealer till den här tiden. Det som återstår på detta fält torde jag kunna bärga på två dagar utan att behöva ta de mörka timmarna i bruk. Sen får jag väl fortsätta med palsternackor, purjo och rotselleri som är de enda större produkterna som jag har kvar att skörda.

Väderprognosen ser nu inte heller riktigt fy skam ut så om den stämmer ska väl det mesta gå att få under tak så småningom.

Etiketter: , , ,

7 svar till “Och snön smälte…..“

 1. Kurt skriver:

  Ja, nu är ju vintern över för den här säsongen, återgår det till grått slask i 5 månader

 2. Nisse skriver:

  Inte riktigt än. Jag var nyss ute och satte värme på traktorerna för säkerhets skull och det är nu -9,5 grader och blir bara kallare. Det blir visserligen +8 på söndag men nästa natt kommer ännu att vara -6 enligt prognosen. Vete fåglarna vad allt man glömt att skydda för kölden …

 3. per fd skriver:

  Så underhålla skörda lagra förpacka sälja transportera och äta. Ja det är många moment innan det är klart.
  Det är inte så självklart att allt är så enkelt som man skulle tro. När det finns kostnader i alla moment.
  Själv föll jag av kärran men sätter in en länk av “mitt” bolag.

  https://www.youtube.com/watch?v=PZ4tdB9M1yA

 4. Christer skriver:

  I dessa tider är det inte lätt att hållas kvar på flaken men man gör så gott man kan och ser hur långt det räcker. Intressant video och många kända anskiten bland videorna som följde efter i strömmen.

 5. Christer skriver:

  -2,7°C som kallast här vid tretiden i natt, nu 1 grad plus. Även här utlovas fint väder under veckoslutet Tror vi packar lite idag då marken var något frusen samt förbereder arbetet så att vi kan jobba på då när det bär till.

 6. Christer skriver:

  Kan ju vara så, sånt har man upplevt tidigare….

 7. Sten skriver:

  Fint att du hålls kvar på flaken trots snö och regn!