24 november, 2017 av

Åkerarbetet fortsätter….

….om än i annan form.

Vi har lite kvar att skörda men det vart kallare och kom lite snö så det blev en påtvingad paus i skördearbetet. Idag har det ändå varit lite varmare men så pass regnigt att personalen höll sig inomhus med tvätt och paketering. Själv har jag nog jobbat ute halva dagen.

Om det nu var lite för kallt för skörd så har vädret varit ypperligt för plöjning och andra jordrelaterade arbeten. Jag har nu nästan alla åkrar där jag ämnar odla grönsaker nästa år plöjda och också en del åker för lite spannmål har jag vänt. Är lite fundersam över hur pass mycket spannmål jag sår till nästa år men åtminstone de åkrar som jag sätter grönsaker på följande år (2019) kommer jag att så då jag tycker det fungerar bäst efter spannmålen. Planerar också för ytterligare lite kummin men den åkern hade lite kvickrot så jag tror jag lämnar den oplöjd för att ta hand om kvickroten till våren innan plöjning och en lite senare sådd av kummin framåt midsommar. Det blev för sent tröskat i höst för att göra en kvickrotsbehandling. Har också lite funderingar på att så lite gröngödslingsgrödor på en del areal för att se om det gör gott åt jorden.

Plöjningen har gått bra då vi hade en 5 cm snö och nollgradigt. Marken bar bra trots att den inte var stelfrusen men verkade som om den var lite “frystorkad” på nåt vis och snön höll bra ordning på stubb och halm. Till och med rågåkern som ställvis hade rikligt med halm gick riktigt bra att plöja. Sen är det så ljust och fint med lite snö i annars så mörka november, däcken hålls rena så det dras inte heller upp jord på allmänna vägar.

21.11.2017 Höstplöjningen inledd i ljusa förhållanden.

Som en “lonesam cowboy” ( https://www.youtube.com/watch?v=B_EXFt4BSiY ) drar man iväg mot solnedgången 🙂

Kanske en bild man får bifoga till “groptestsrapporten” ?

När sedan väderrapporten hotade med slaskväder så blev det att avbryta plöjningen för en dag. Jag hade nämligen låtit rensa ett rådike efter tröskningen men det har varit lite blött att köra bort jordvallen som jag ville flytta dit där jag lade igen några diken för ett par år sen. Att flytta 300 meter vall en några hundratal meter tog hela dagen i anspråk men jag hann få det gjort innan regnet blötte upp jorden igen. Det blev i och för sig sena kvällen men även här hjälpte snön till att lysa upp tillvaron.

Fina förhållanden för jordtransport i snöyran……

…..som övergick i regn framåt kvällen.

Torkar det nu upp lite så går det nog att plöja vidare under veckoslutet om det nu inte blir så bra väder att man återupptar grönsaksskörden 🙂

Etiketter: , ,

7 svar till “Åkerarbetet fortsätter….“

 1. Nisse skriver:

  Jo, det gick riktigt bra att plöja och snön gjorde det bara bättre. Men jag är litet fundersam om jag gjorde mera illa än nytta för det var så blött att den stora trktorn packade leran ganska illa. Nu hoppas jag på barvinter med ordentlig köld så att tjälen spräcker upp den packade leran. Vi har ju annars också problem med tillpackning och därför har jag ökat på arealen gröngödslingsvall (från 3 till 7 hektar).

 2. Johnny skriver:

  Det lär vara så att tjäle har mindre jordförbättringsförmåga än vad man kan tro men någon nytta gör den väl. Istället lär sommartorka har rätt stor strukturförbättringsförmåga i lera. Har väl med markkemin att göra.

 3. Nisse skriver:

  Det kan man tro för vissa torra somrar så kan man få foten ned i sprickorna i våra lerjordar …

 4. Christer skriver:

  Djupgående torksprickor luftar säkert bra på djupet medan tjälen skapar god smulstruktur skulle jag vilja påstå.

 5. Nisse skriver:

  Jo, det märks speciellt bra med direktsådd om ytan varit ordentligt frusen på vintern. Sedan är det fråga om huruvida tillpackningen är värst för ytan eller djupet. Jag misstänker att vår tillpackning (efter 40 år av ensidig sädodling) har packat på djupet så att dräneringen inte mera fungerar. En bra frost på vintern hjälper nästa års sådd men det hjälper inte mot dräneringsproblemen för tjälen går sällan så djupt om det ligger snö på åkrarna. Och då menar jag djupare än en meter.

 6. setanpäärona skriver:

  Det börjar bli ganska blött i markerna snart om det fortsätter länge till med ett, eller flera regnväder om dagen..

 7. Nisse skriver:

  Jo, fy fasen. Man vågar knappt ta ut traktorn för att köra flis från flislagret ens. Allt är genomblött och vägarna börja bli lervälling.