Nyttomotion.

Den här nya “luren” har en sån där stegmätare och det är rätt intressant att kolla hur mycket man rör på sig om dagarna. Den hade tydligen en fabriksinställning på 10000 steg som daglig målsättning. Det verkar ändå som fabriksinställningsmålsättningen är lite snålt tilltagen för jag har gått över den så gott som dagligen. Om inte tidigare under dagen så efter kvällarnas skidpass och ändå verkar det som om den har svårt att registrera stegen åtminstone vid fristilsskidåkningen. Undrar hur den riktigt registrerar stegen för åtminstone stämmer inte den registrerade skidsträckan med verkligheten? Ska nu efter parkloppet övergå till klassisk åkning och det påminner kanske mera om gång och “stegen” blir kortare men i och för sig blir det ju också en del parstakning som kanske inte registreras som “steg” så vi får se.

Idag har jag flisat några lass då det väntas kallare väder och förrådet börjar vara tomt, så jag har mest rört mig här på gården. Blev därför lite förvånad då “luren” vid halvfemtiden  meddelade att dagens målsättning var uppnådd, tydligen blir det några steg även om man bara rör sig runt husen. Eller så registrerades snömockningen som steg för det blev en hel del mockande innan alla flak var tömda och snön röjd runt och ovanpå flisvedshoparna. Gymfaktorn är rätt hög med dylikt arbete så jag tror jag hoppar över skidåkningen ikväll och nöjer mig med nyttomotionen som erhållits under dagen.

I skogsarbetet har jag mest nyttjat den gamla telefon så hur många steg som det blir en skogsdag har jag inte riktigt koll på men det verkar som om jag får höja målsättningen lite för den här tiden på året är ju dagarna korta och jag tillbringar en hel del tid vid skrivbordet med att få diverse redovisningar gjorda. Det hade annars varit verkligt intressant att fått se hur många steg det blivit under ett par dagar innan jul då jag markkarterade närmare 60 ha. Likt en mårdhund kryssade jag fram och åter över åkrarna och jag blev trots att jag är van att röra på mig riktigt “limin” av allt vandrande. Men jag hade inte skaffat “luren” då ännu. “Limin” kan väl närmast beskrivas som muskelvärk eller nåt liknande men betydelsen är mera att det uppstått i samband med träning eller kroppsarbete. Tror det är gångbart i hela Österbotten men vet inte om det är bekant söderöver, kanske Nisse har koll på den saken?

Nedisade maskiner.

Man borde nog få all utrustning under tak för det var riktigt besvärligt med allt kopplande nu då det omväxlande och fuktiga vädret fått allting att frysa ihop. Alla tappar och snabbkopplingar för hydraulik tarvade en behandling med varmluftspistolen innan de blev möjliga att hantera. Mitt i vintern då det är minusgrader hela tiden så då är det inte samma bekymmer som nu då det smälltar och fryser om vartannat. Försökte olja och behandla med kylarvätska för att undvika att det fryser till igen, hoppas det hjälper?

Fryser till hoppas jag ändå att det gör i skogen där jag körde spår i går, det var nog vått och ofruset mest överallt. Men i och med att vattnet som steg upp i spåren förhoppningsvis fryser till is så kanske spåren håller till påsk. Väderprognosen utlovar uppehåll hela veckan och neråt -15°C på torsdag så det verkar lovande. Ställvis har också blötsnön som frusit fast på träden fått speciellt klenare björkar att böja sig över skogsbilsvägarna.

14.01.2017. Snön har fått björkarna att böja sig för tyngden.

 

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

5 reaktioner till “Nyttomotion.”

 1. Stegräknarna i telefonen är ganska opålitliga, minns i våras när jag på morgonen gick 100 meter ut till maskinhallen och hoppade i traktorn. efter någon timmes harvande var dagliga målet på 10 000 steg uppnått, tydligen hade telefonen räknat lite hela tiden medans man gungade fram på åkern 🙂

 2. De va lite det jag tänkte också för jag tyckte inte att jag rörde på mig speciellt mycket förutom snömockandet då som också kanske noterades som “steg”. I och för sig så blev det inte så mycket traktorkörning heller.
  Noteringarna angående tillryggalagd sträcka i samband med skidåkningen kan eventuellt förklaras med att telefon räknar ut sträckan utgående från normal steglängd i stegen eftersom jag av batteribesparningsskäl har gps-positioneringen avstängd. När man skidar blir ju stegen avsevärt längre än när man promenerar.

 3. Arbetsolycksfallpremien borde kopplas ihop med stegräknaren. Alla steg före klockan 8.00 och efter 16.00 borde höja premien när stegen tas under trötthet. Minusgrader ger också högre premie, vid risk för oavsiktlig halka. Digisamhället borde göra saker rättvisare. Tänk vilka möjligheter.

  Bokstavsmackbränslet har nu blivit så dyrt att jag började söka ett https://www.neste.fi/ kort.
  Efter 3 timmars ringande och googlande Med http://slc.fi/ och neste har jag upplyst att slc har uppgett en telefonnummer som inte finns mera i bruk och neste har tappat bort sina svenskspråkiga blanketter.
  Snigelpost blanketter anländer den här veckan. Med min timlön måste jag leva till hundra år innan centarna är intjänade. Att man har egen informatör betyder inte att sidorna är uppdaterade. Någon skall GÖRA Det också. God och vänlig betjäning på svenska (trots problem)på båda ställen.

  Som jag sade åt Magistraten ni har öppet 3 timmar/dygn Vi tar hand om våra medborgare 24h/dygn vid kris. Det finns alltid någon som svarar i telefon och ärendet går vidare om behov finnes.

 4. Njaa, Premien är nog tillräckligt hög redan speciellt som man inte får ut nån ersättning heller. Frugan fick växtsaft av björnloka på huden i samband med ogräsrensning i höstas och i kombination med solljus gav det en reaktion påminnande om de blåsor man får vid brännsår. Hon fäste inte så stor vikt vid det till först men blåsorna sprack och såret började osåras och det gick bara djupare och djupare. Till sist fattade hon mod till sig och for till hälsovårdscentralen, en långdragen vårdprocess blev följden och över en månads sjukskrivning då det inte var tal om att jobba ute bland jord och lera med ett öppet sår på benet. Så småningom efter mångahanda vårdmetoder växte såret igen. Frugan tyckte att det här var ett klart arbetsolycksfall i och med att såren förorsakades under arbetet. Men se det tyckte inte LPA som svarade att det inte var bevisat att brännsåren förorsakats såsom beskrivits. De e nog bortkastade pengar dom här premierna, tyvärr så slipper man inte undan dem.

  Halkade gjorde jag i går då jag röjde snön runt flishopen, en snötäckt isfläck fick närapå gubben på fall. Ett snabbt fotarbete räddade situationen men det var nära att knäet gick ur led, det ömmar lite fortfarande.

 5. Säkert bra med stegräknare! Men kan bli lite för “fina värden”. Motion är både bra och roligt om man hittar en idrottsform som passar. Har själv svårt att jämföra hur fysiskt arbete jämför sig med vanlig motion. Den bästa motionen kommer förstås med en puls på minst 115. I motsats så ger puls på över 140 mindre grundkondition än puls mellan 120-140. Det har blivit populärt med alla möjliga tränisngsformer och sätt och jag ställer mig personligen Kritisk till att bara träna med hög puls. Förstås mycket bättre än att inte göra något men man undrar om man bara tränar med hög puls så bildas ingen ordentlig grundkondition? Nyttomotion + motion Torde vara det bästa.

Kommentarer är stängda.