Kvällspigg och morgontrött

Under den mörkare delen av året så börjar mitt dygn alltid gå för långt framåt. Normalt är jag kvällspigg så det går lätt in på småtimmarna innan jag lägger huvudet på dynan. Då det är mörkt nästan hela tiden så märker jag inte att det börjar bli natt. Tyvärr leder det till att man är morgontrött följande dag. Med de korta dagarna skulle man inte ha råd att tappa nån timme med ljus. Även om jag har en massa lampor på traktorerna så är det inte samma sak som dagsljus. Det blir skuggor och i besvärliga stenbackar så går det lätt illa.

Ännu 6 januari hade vi fullt med vatten och blöt lera överallt. Ingen tjäle fanns det och man kunde inte köra i skogen utan att det blev djupa spår. Så det blev verkstadsarbete och för en gångs skull hade jag tid att göra grundlig service på Zetorn och lastaren. Lastaren fick ny grip för den gamla gick sönder förra våren och den var så besvärlig att svetsa att jag köpte ny. Pojkarna på Mecanil hade nog svetsat en sådan grip men den ville inte hålla. Den nya är också litet större än den gamla. Samtidigt byggde jag ny hållare för bommen på lastaren.

Sedan blev det kallt och bråttom i skogen. Den 7 januari sjönk temperaturen snabbt under noll och har hållits låg efter det. Det bästa är att vi inte har fått någon snö alls förrän i går. Därför frös hjulspåren snabbt och det gick att köra i skogen. Perfekt skogsväder helt enkelt.

Vi hade bråttom att lägga ned brotrummor för dikena var ännu inte frusna så man kunde lyfta upp kvistar och rötter med gripen och fick lätt jämn botten under röret. Det enda besvärliga var att plaströren flyter och det var besvärligt att få jord på dem utan att den gled under röret. Nu är i alla fall vägarna klara i två skogsbitar som borde gallras och städas. Atomlinjens väg är körbar nästan hela sträckan utom på mossen där det ännu är öppet vatten på sina ställen.

Men vägen längs linjen är inte så bra. En dag då vi kom hem i mörkret så såg jag inte vägen utan körde ned traktorn (Zetorn) i ett stengryt. Bägge bakhjulen och ena framhjulet satt fast riktigt ordentligt och traktorn låg på stenar både under motorn och hytten. Nu var man själaglad att lastaren är fäst på traktorn för jag kunde lyfta upp bakhjulen med lastarens fötter och rada virke under dem tills traktorn kom upp ur grytet.

Virket på bilden ovan visar var bakhjulen låg och hytten låg på den stora stenen. Till all tur gick inget sönder utom trappsteget till hytten som blev ordentligt tillknycklat. Men det hade jag redan tidigare bytt ut till ett enkelt flatjärn för det ursprungliga trappsteget var grundligt sönderkört. I skogen håller trappstegen inte länge – åtminstone i våra stenbackar.

Det har inte varit tid att skriva i bloggen på länge för kvällarna har gått åt till att svetsa fiber i Robbes lilla växthus i grannbyn Lindkoski. Där håller två japanska ingenjörer från Fujitsu på att installera LED-belysning i växthuset som inte alls är litet utan blir ett höghus … Ni kanske lästa om Robbes växthus i Landsbygdens Folk för en tid sedan. LED-belysningen är  helt ny och därför vill Fujitsu följa med dess funktion över nätet. Så jag svetsade optisk fiber.

Dessutom är det fullt upp med flyttande. En massa saker skall hit från Borgå och så skall det möbleras om. Det tuffaste var att tömma tre stora Lundiahyllor som var fullproppade med böcker och papper från golv till tak. Böckerna finns nu radade längs den stora trappan till övervåningen tills den nya hyllan är klar.  Vi är litet bokgalna i den här släkten  så alla hyllor och skåp både inne och ute i stallet är fullproppade med böcker.

Och så gick det en hel del tid till tandläkaren eftersom en tand hade börjat krångla och måste rotfyllas. Vår tandläkare Barbi bor i Borgå så blev det litet byggande i Henriks nya hus på Prästgårdsbackan också ett par kvällar. Och då blev beställningar och räkningar till mitt i natten.

Nu har vi en hel del snö så det blir att köra spår. Det är en riktigt torr och lätt snö som isolerar bra och måste packas för att vägarna skall frysa. Jag har ingen vagn bakom Zetorn så jag kan backa och lyfta träd med lastaren. Först då alla skogsvägarna är klara så börjar vi köra ut virke. Nu hotar prognosen med -18 grader i början på nästa vecka och då måste spåren vara uppkörda. Men det är bra att det fryser när vi skall köra ut virket. Vädret har varit mulet men ett par dagar har det varit riktigt soligt.

Det blev vinter i år också fastän det såg dåligt ut i början på januari.

P.S. Vi har nu skrivit över 10 000 inlägg i Bondbloggen !

/Nisse

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

9 reaktioner till “Kvällspigg och morgontrött”

 1. Du tycks vara vid god vigör! Inga ryggskott heller benvärk utan full rulle. Annors, min Forecaprognos Svenskby visar nu att det blir kallast på måndagen, -13 (-16), sedan varmnar det igen. (F.o.m onsdag + grader)

 2. Ja jävlar, jag har legat på lit de parade, först en månad efter en operation, och sen kom flunssan. Så mera fel i nackan, ryggin och alla andra ställen som nu har jag int haft på år å dagar. Så inte är det hälsosamt ti ligg stilla.

 3. He gaar så lengi såm he gaar å näär he int gaar meir taar he sluut … Det är ännu uselt med konditionen för vintern började så sent att vi inte hunnit med mycket annat än att köra upp skogsvägar. Det har det varit bråttom med för vi ville ha spåren körda då det blev kallt. Det blev inte -20 men -13 var det här i natt. På torsdag då det blir blidväder så är det också viktigt att köra spår för blid snö packar bra.

  Jag var på lördag och söndag upp och hälsade på hos en RIKTIG vinter i Kajanaland hos min gamle studiekamrat Philip Donner som byggt ett stort fibernät där och som vi nu invigde. Han blev också (helt inofficiellt) utnämnd till “optiskt fiberråd” för sin stora insats att bygga fiberanslutningar på glesbygden. Jag är medskyldig i den meningen att han ringt och frågat hur vi byggt vårt nät ganska många gånger under årens lopp. Så våra nät är släktingar.

  Det var rena turistdrömmen att köra hem från Iivantiira i Kuhmo med snöklädda granar längs vägen i hundratals kilometer. Men som gammal skogsbonde så harmade man sej mest över alla björkar som snö krökt för man vet ju att de inte rätar upp sej utan måste sågas till ved. Alla Oh ! och Åh ! i beundran över det pittoreska får nog stadsborna stå för – jag tänkte bara på hur eländigt det skulle vara att gallra i en sådan skog :-).

 4. Jo, det är ett elände att ligga i sängen. Men bara man kommer upp och ut i skogen så börjar det gå an så småningom. Vi har riktigt lös snö här nu (20-30 cm) som måste köras spår i men inte är det roligt att fäla just inte. Man borde dänga lastaren mot träden först så att snön rasar ned innan man börjar såga …

 5. Hade planerat in ett servicestopp till i dag för MF 390:an när det utlovades så kallt väder. Sist och slutligen blev det inte så kall, -12. Stoppet blev längre än planerat för spridarna visade sig vara, om inte sluta än, sämre än väntat. Montören rekommenderade byte av spridare som anländer i morgon. Priset, 24€ inkl moms/st + frakt tycker jag inte är farligt dyrt. Hade väl gått att justera upp trycket i dom gamla men nytt
  är ju nytt. Verkade dessutom som om spridarspetsarna var brända. Har ju varit med i 5200 timmar varav 2000 h med turbo och högre tryck. Här är också en del snö och mycket rimfrost i träden. Hann töa till lite emellan så snön som är i träden är ganska hård
  när den kommer ner i klimpar. Smäller bra i traktortaket. Märks nog att det inte är riktigt hårt fruset ens i uppkörda spår för snön rasar ur träden redan när man kommer några meter i från med fullt lass!

 6. Själv lät jag rotaverka senaste sommar och utköraren använde varken band eller kedjor. Inga körskador alls men de “GLÖMDE” att behandla mot rotröta fast det borde gjorts enligt alla konstens regler. ” Första lasset körs alltid bort innan avverkningen är klar. Det är bara att ha klart för sig att fabriken i Äänekoski skall finansieras med alla möjliga trix och konster. De som följt med pressen i Österbotten har hört om ett och annat. Här är min uppmaning till skogsägare ha ögonen öppna. Egentligen borde man ha en neutral skogsexpert stående på hygget när avverkningen pågår så inte allt tenderar att bli massaved. Experten skulle betala sig själv utan problem.

 7. Skogsvårdsföreningens experter vet nog ett skiftes värde, per. Och har du skogsvårdsplan på nätet uppgjord av Skogsvårdsföreningen, Silva Netti, så är Du uppdaterad hela tiden med Din egen skog. Stämmer förvånansvärt bra och är prisvärt! Utesluter dock inte att i avverkningsögonblicket händer ngt men även där är planen ganska exact. Köparen kan ha olika behov av olika sortiment. Åtminstone häromkring så tar de inte emot klenstock på leverans men nog vid rotköp. Vill inte ha det väder som utlovas till i natt. Hittills har endast långa klena björkar böjts ner av snön men det lilla puder som kommit de sista dagarna har gjort att även topparna på tallarna i i “större plantskog” får stryk och kröker sig, inte bra alls med en framtida krok på två meters höjd!

 8. Experterna är bundna vid gammaldags kalhyggesavverkning med stora maskiner. Jag har ingen nytta av dem eftersom jag kör med “kontinuerligt skogsbruk” och där är de ganska hjälplösa. Jag är inte på något vis fanatisk utan var och en får avverka som det passar honom bäst men vi har möjlighet att sköta skogen helt på egen hand och det är ganska lönsamt – och trevligt. Då kan man sortera virket mycket noggrant enligt eget behov och det osäljbara virket blir flisved.

  Nu började det snöa igen men en del har faktiskt blåst ned från träden för vi har bara haft lös pudersnö. Då temperaturen börjar gå över noll så blir det farligare för blid snö kröker lätt ned topparna. Enligt tiodygnsprognosen skall vi få plusgrader på dagarna i nästan en veckas tid men jag hoppas att skogsvägarna håller efter -20 i går morse.

Kommentarer är stängda.