Jehu

Som Per antog så är det att gå an som ett jehu nu när det blev alltför bra väder. Kom just in från lite sådd av plantor i groningsrummet och hade tänkt betala lite räkningar men konstaterade att det redan passerat midnatt så ifall någon faktura redan förfallit så blir det en räntedag hursomhelst så jag kunde lika bra skriva nån rad här istället och betala räkningarna i morgon kväll då jag är piggare.

Det är bra att Nisse orkat hålla låda för jag har varit trött, långa dagar tar ut sin rätt. Värmen gör också sitt till och jag som brukar vara försiktig med att flika av mig på våren för att undvika förkylningar blev tvungen att ta bort stickatröjan inför veckoslutet och nu idag förpassades också långkalsongerna till bykkorgen. Extra bråttom har det blivit då 2 av mina deltidsanställda sade upp sig och jag har inte haft tid att skola in nytt folk eftersom jag mest hållit till på åkern. Den ena har jobbat 2 dagar i veckan här och studerat i tre och den andra en dam från Laihela har jobbat här de dagar som den förra studerat. Synd att dom slutar nu när man börjat få dem inskolade, dessutom under prövotiden så dom hade ingen uppsägningstid heller.

Vi påbörjade planteringen i fredags och fortsatte på lördag morgon och fick den första omgången plantor i jorden. Hade tänkt fortsätta med sådd av morot, lök och palsternackor men sol, lite blåst och +25° torkade ut det nyplanterade så jag blev tvungen att rigga upp lite bevattning för att hålla dem vid liv. Normalt brukar det vara så kallt och vått när jag sätter första omgången att jag sällan behöver sätta mera vatten än det som blir satt i samband med planteringen men nu har vi samma förhållanden som vi brukar ha i juni-juli.

Lite första hjälp bevattning av det nyplanterade så att dom hålls vid liv tills dom rotat sig.

Eftersom det ser ut att fortsätta varmt ännu en tid så beslöt jag sätta lite tid på att ändra spårvidden på IH Hydron för att kunna köra precisionssåmaskinen med den. På så vis kan jag fräsa och så om vart annat utan att koppla om redskapen flera gånger och förhoppningsvis hinna så medan fukt finns kvar så att fröna gror. Det gick relativt bra att få bakdäcken bytta och även att dra ut hylsorna i framaxeln men sen när jag skulle förlänga parallellstagen var lyckan slut. Jag fick på inget vis axeln som går inuti röret att släppa hur jag än försökte. Får lov att besöka den lokala verkstaden i morgon bitti för att med hjälp av gasvärme försöka få loss parallellstagen och få dem justerade för den större spårvidden. I stället för att bannas i traktorn for jag ner till byn och tillbringade ett par timmar med rara mor dagen till ära. Innan jag tog itu med kvällens plantsådd så hann jag plöja  en åker för potatis och plockärt. Men nu “over and out” här då det är tidig väckning i morgon…….

Blir nog såtraktor av det här bara jag får ordning på styrningen.
En bild bakifrån för ordningens skull. Ser nog lite”kaanglot” ut med radodlingshjulen från Samen påmonterade.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

3 reaktioner till “Jehu”

 1. Nu är det för hett ! Vi har kring +30 grader och jag vågar inte så. Det är bättre att vänta litet för oplöjda åkrar håller fukten tills man börjar röra om dem. Men det verkar inte komma något regn i tiodygnsprognosen – utom nån ynka millimeter som torkar bort genast,

  Först är man rädd att det skall bli regn och sedan är man rädd att det inte skall komma regn … Visst är vädret krångligt men nog är bondens förväntningar ännu krångligare :-).

  Kvickroten har i alla fall stuckit upp med fart efter den här värmen och det är bra för jag sprutar glyfosat och det verkar bäst då den är i god tillväxt. Fast mitt på dagen kan man inte spruta för det torkar bort innan kvickroten hunnit ta upp medlet.

  Jag kan gott tänka mej att det är superbråttom med grönsakerna just nu. Vetet får vänta på direktsådd nån dag ännu.

 2. I hesa var det också +30 idag och jag har inte riktigt fått grepp om årets väder vad det har leder till. I norra Sverige är det allt för tort enligt senaste infon. Då brukar också grundvattnet börja sina. Kanske det sparar lite på avdunstningen när man har plöjningsfritt. Nå lönen rullar på fast det är lite för varmt lite för tidigt.

 3. Skogsindustrin har alla tiders flyt, kanske bättre än kartellåren där i samband med skattereformen, som de lärda fortsätter att processa om i dags datu.

  Metsä Board som ägs till röstetal över 60 % av Metsäliitto som ägs av 125000 st skogsägare som äger nästan halva arealen av Finlands privatskogar. Medlemmarna för varken bra skogslikvider eller placerarna bra dividend. Måste nog ändå lyfta på hatten åt Jordan som lyfte bolaget från konkursfärdigt till en riktig framgångssaga.

  Men den saknande av eftergiften för kartelldrivarna, ger nog UPM en GoodWill som saknar motstycke i finländsk industrihistoria. Stad,kommun och forsstyrelsen kommer nog att se två och tre gånger vart de säljer virket till i framtiden. Bra att ha rena papper tills man möts igen, satana ,… juntit skulle en viss författare sagt.

  Övrig kommentar se nisses

Kommentarer är stängda.