Bottennapp

Ytterligare ett bottennapp förorsakat av det “underbara sommarvädret”?

Skördade kummin i onsdags och även om jag inte väntat nån toppenskörd så blev nog utfallet mycket sämre än väntat. Låter min livevideosnutt på facebook från tröskningen stå för känslorna. (Testar samtidigt ett förenklat publiceringsförfarande, meddela gärna hur det syns)

https://www.facebook.com/christer.finne.3/videos/10156554006188670/

 

 

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

14 reaktioner till “Bottennapp”

 1. Men återväxten ser bra ut? Värst då kumminbolaget aviserade ytterligare 20% prissänkning i LF… Nå, enligt historiken torde vi väl i så fall ligga i bottnen av priscykeln och nya insådder -19&-20 kanske prickar in kommande topp bättre.

 2. Joo det är ställvis ganska grönt i botten, sen sådd och kall sommar ledde till att alla inte uppnådde skördestorlek så något glest bestånd men det var nog andra faktorer som decimerade skörden.
  Blir att försöka ta hand om återväxten för ytterligare ett skördeår för att få tillbaka något av satsningen i grödan. Sår knappast in nån kummin inkommande år tror nog priserna hålls låga ytterligare ett par år om nu inte spannmålspriserna rakar i höjden förstås för då minskar intresset för alternativa grödor som kummin.

 3. Har Android och för mig visas ingen video, bara ljud. Tidigare videor har funkat bra.

 4. Hej, ser nog videon helt OK via nätet kopplat över mobiltelefonen. Synd att kumminväxten gått så dåligt, det är superkryddan i bröd! Minns barndomssomrarna i K-stad där det växte litet kummin på morföräldrarnas stugugård och man smakade alltid på fröna då de mognat. Mums!
  Få se nu vad statsministern på riktigt får till stånd då han lovat att med finansministern se över ersättningar för lantbruket pga torkan. Vanligen pratar de nog fagra löften men när det kommer till skott hittas alltid någon undanflykt så de slipper betala, eller i varje fall dra ner beloppen så de blir mer eller mindre betydelselösa.

 5. Joo det är lika med min Honor Android, gummans Lumia microsoft visar både bild och ljud. Får väl försöka på traditionellt vis med videorna, det hade annars varit enkelt att bara kopiera in URL adressen.

 6. Vilket operativsystem kör du i telefon?
  Kummin är en växt vars egenskaper kommer bra fram här i Norden, tyvärr gick det snett i år men man lär sig…..

 7. Liksom Håkan. I min Androidtelefon hörs ljudet men bilden laddar svart ruta. I bärbara datorn, Windows, är det bra bild och ljud.

 8. Samma erfarenhet med android, bra ljud men ingen bild. Ett annat fenomen som jag upplevt flera gånger nu är att mina kommentarer inte verkar komma fram till bloggen. Allt ser bra ut när jag skickar, men inget dyker upp på Bondbloggen. Jag kanske gör fel på nåt sätt, men konstigt att det funkar ibland och ibland inte.

 9. Du vet väl att varje kommentar måste godkännas ? Ifall nån av oss sitter vid skärmen så godkänns den direkt men ibland är vi alla ute och arbetar så det kan ta litet tid innan kommentaren dyker upp.

  Orsaken till att varje kommentar måste godkännas är att nätet är fullt av skurkar som dränker oss i skräp hela tiden.

 10. Det är som Nisse skriver så att vi måste godkänna kommentarerna innan de publiceras. Så det kan ta sin tid för trots att jag är uppkopplad mest hela tiden så sitter jag ändå inte och kollar someflödet hela tiden. Får iofs avisering på e-posten att någon kommentar kommit men det kan ta sin tid innan jag går igenom allt vad som kommit. Jag har nog godkänt alla dina kommentarer vad jag vet 🙂

 11. Ska försöka kolla upp om det går att göra på annat sätt så att också Androiden hänger med.

 12. Jag gillar att se på dina videosnuttar, så tack for dem! Men denna sista så syntes bilden men inga ljud, tydligen tvärtom än vad andra upplevt. Jag har bara vanlig dator o hänger inte på Facebook, kan det ha betydelse?
  Tack för att ni orkar skriva bondblogg, intressant det här med grönsaksodling! Nog roligt att läsa allt det andra också, fast jag nog inte förstår mej på maskiner någo dess mer. Ko skötsel är min grej! Nog behövs det maskiner till det också!

 13. Hej Bitte och tack föt responsen. Första gången jag prövade att se på videon hade jag inget ljud men noterade efteråt att den lilla högtalarikonen nere i videon var avstängd. Kolla om du klickar på den ifall ljudet (min fagra dialektstämma) hörs.

 14. Tack för tipset det funkade! Dialekter är nog bra, inte klarar jag av att tala “hög svenska” jag heller!

Kommentarer är stängda.