Efter regn följer solsken

…. eller efter en dålig sommar följer en fin höst kunde man kanske också säga. För så verkar det bli i höst.

Sen plantering.

På grund av det torra och varma vädret samt uttorkade vattendrag för bevattning i juli blev en hel del av isbergssallatsplanteringen framskjuten till början av augusti då vi fått några efterlängtade (åsk-) regn (som i och för sig gjorde illa åt en del el och elektronik här i nejden). Plantorna var gamla och förväxta men jag satte ut dem ändå närmast för att fylla ut den anmälda arealen och inte behöva göra några ändringsanmälningar.

10.8.2018 Sen isbergssallatsplantering.

Ett par bevattningar gjordes för att få dem att rota sig men sen har dom blivit ytterst styvmoderligt behandlade. Efter skolstarten har vädret för grönsakerna varit hyfsat så en del av grönsakerna har repat sig riktigt bra dessutom har september varit varm och vi besparades från frost ända tills natten mellan 27:e och 28:e september. Ovanligt sent med första nattfrosten först då även om det var nära noll redan den 22:a augusti.

Otroligt nog trots minimal skötsel så tog sig plantorna riktigt bra och i slutet av september kunde vi påbörja skörden av de sista planteringarna som sen visade sig bli den bästa sallaten för året. Märkligt då det som blivit omskött enligt alla konster och knep inte blivit till något i år medan detta mot alla odds lyckats. Kanske nån “högre makt” ansåg att lite uppmuntran var på sin plats?

14.9.2018. Sallatsåkern ser ut att ta sig och förhoppning om skörd trots sen plantering börjar anas.

Kallare väder.

Vi har nu haft en vecka med kallare väder än normalt och för att skydda den fina sallatsomgången under de kalla nätterna har det krävts lite uppoffringar i form av täckning med väv i flera lager. Men en fin gröda är det alltid värt att skydda då efterfrågan finns.

Provar länka till en livevideo på facebook från täckningen inför första nattfrosten den 27.9.

https://www.facebook.com/christer.finne.3/videos/10156678785348670/

4.10.2018. Soliga dagar men något kalla nätter, men skörden fortsätter

Just ikväll ser det ut att bli den kallaste natten hittills. -3,2°C på väggen nu kl. 01:20. Har satt på 5 lager väv och hoppas att de klarar sig ännu en natt eftersom det ser ut att bli varmare väder neråt veckan.

Rödbetorna fick vi under tak idag så vi har börjat beta av fälten inför vintern men ligger lite på en vecka efter i tidtabellen närmast på grund av att vi hållits sysselsatta med skörden av säsonggrönsakerna.

7.10.2018 Rödbetorna, Gulbetorna och Polkabetorna avklarade.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

15 reaktioner till “Efter regn följer solsken”

  1. Det ser verkligen fint ut. Vi har -2,8 här nu men sedan skall det bli betydligt varmare och vara riktigt varmt hela 10-dygnsprognosen. Hoppas din fina sallad klarar den här natten så borde det vara prima väder ett par veckor framöver.

  2. +1 och blåst här nu på morgonen, halt väglag meddelade dottern som just kom från jobbet.

  3. Söndag morgon var det -3 på bilmätaren i s-ö och det var sannolikt första frostnatten hos oss för i höst.

    Enligt traditionen brukar natten till första september ta bort potatisblasten.

    Har ännu mardrömmar efter år 89-91, duk för 1mark km2. Sista året gick tre älgar igen åkern och till sist tog en tromb duken som slutade 20meter upp i en gran, precis som i kryddhulta.

    5000mk 89 hade gett mig en splitterny bil idag om jag valt aktier, men jag var ung och ivrig.

  4. Ni har nog haft några nätter tidigare också har jag förstått av säkra källor 🙂
    1 mark / km² var nog billigt??
    Vargen håller älgar och hjortdjur borta i höst så jag har inga hjortdjursskador så här långt även om jag befarade det värsta då havren tröskades bort så tidigt. Brukar bli störst skador på kålväxterna de år då spannmålen tröskas tidigt.

  5. Synd att inte vargarna vågar sej på vildsvin också … Men vi har en björn här i skogarna som gärna kunde ta både ett och annat vildsvin. Älgar har vi en hel del men vildsvinen gör större skada. Men de är mer svårjagade än älgen.

  6. Ok det låter mer troligt, har förträngt vad den kostade på den tiden. Den har faktiskt blivit lite förmånligare sen den tiden.

  7. Vildsvin har vi inte här som tur är och i och med risken för afrikanska svinpesten så tror jag nog att dom tas bort så snabbt som möjligt om dom skulle råka etablera sig här.

  8. Annars, hur är det med ordet “höLva”. Är det bekant? Den yngre generationen häromkring kände inte till ordet, (nog mina barn som hört det förr men inte grannskapets).

  9. Jag såg i Filands svenska folkmål att det är mycket lokalt. Den angav bara Korsholm och Replot. Här har jag heller aldrig hört ordet (som kommer från “hölja” helt logiskt). Vi använder “teck” eller “duuk” men “duuk” är inte tät. Åm vi måst teck yvi näär he börjar regn så taar vi noo ein presening men om he bara bliir kaalt så taar vi eitt teck (ellär duuk om he bara e liiti kaalt opa somarn.

  10. På så vis, tack Nisse. Vi brukar också prata om “teck yvi” elå “breid yvi”. Här är nog annars ett “teck” en benämning på lite tjockare täckningsmaterial. “Duk” är lite tunnare och “breseening” ett vattentät material.

  11. Energiproduktionen i värden just nu är 8760000 Mwh(innehåller också trafik) Vilket motsvarar 16000 medel kärnreaktorer. Det finns nu ca 450 kärnkraftverk världen. Allt annat produceras med fossila bränslen !

Kommentarer är stängda.