Vädret bestämmer

Det var skönt att få tröskan rengjord och torklårarna utjämnade. Men trots att jag inte jordbearbetar alls så är besprutning med glyfosat absolut nödvändig då man har direktsådd. Helst på hösten fastän det gick bra i våras också. Någon djungel av baldersbrå och kvickrot vill jag inte ha mer – som det blev då en bit blev osprutad ett år. Varenda fläck skall sprutas med glyfosat och förbjudes det så slutar jag odla.

Men det är inte lätt att spruta på hösten och orsaken är förstås vädret. Om det inte är regn så blåser det och sedan blir det för kallt. Ett år som jag sprutade för sent på hösten så blev effekten nära noll. Numera följer jag SMHI:s Lantbruksväder (via NSL) som har ett bra sprutväder. Där ser man snabbt när det går att spruta även om man förstås borde sticka ut huvudet och kolla in vädret i verkligheten också.

Jag fick tre sprutor ut på åkern men sedan började det regna och nu får jag vänta till nästa vecka innan det möjligen blir bättre väder. Om man får tro på prognosen så skall det bli sol, varmt och ganska lindrig blåst. Det tar inte många timmar att köra resten av åkrarna men man får vänta och vänta på bra sprutväder. Det går inte att lova bort sej under tiden för plötsligt är det just de timmarna som det går att spruta – och sedan inte alls.

I år körde jag allt efter GPS:en. En vanlig GPS är inte noggrann och man får räkna med upp till tre meters fel så det blir att köra litet om vartannat. Grannen som har en riktig traktor-GPS har en tiondedels marginal. För glyfosatet har noggrannheten inte så stor betydelse bara man ser till att man inte lämnar emellan – möjligen går det åt litet mera medel. På sommaren följer jag sprutspåren som jag lämnar vid sådden och då använder jag bara GPS:en för att kolla att jag inte lämnar något helt varv obesprutat. Möjligen skaffar jag en bättre GPS-antenn då de blivit billigare men tillsvidare räcker den här till. Jag har mobiltelefonen rakt framför på vindrutan och det går bra även om man kunde skaffa en större skärm. Värre är att skärmen syns dåligt i starkt solsken.

Ett problem är det med programmet. Jag har inte fått det att fungera att man fortsätter på samma skifte efter en paus. Det laddar nog in de tidigare spåren men sedan då man skall börja köra på nytt så ser man inte var man kört förut och det är ganska illa. Nu gör jag så att jag inte stänger mobiltelefonen medan jag dricker kaffe utan fortsätter sedan köra direkt. Men då måste alla åkrar sprutas utan längre avbrott.

I år är det åtminstone inte blött på åkrarna så det blir inte spår efter traktorn och det är viktigt för direktsådden. Både då man tröskar och sprutar så gäller det att vara ytterst försiktig med hjulspåren. De kan vara riktigt besvärliga nästa vår då man kommer med såmaskinen. Det går ju att jämna ut spåren med en harv före sådden men det blir en extra köromgång som också kan vara besvärlig ifall det finns mycket torr halm utanpå. Förr behövde man inte fundera på körspåren eftersom man plöjde eller åtminstone tallriksharvade efter tröskandet.

Maskiner och teknik i all ära men det är vädret som fortfarande har kommandot – kanske mer än förr då man alltid kom fram på åkern med häst eller till fots. Om man kör ned en 6 tons maskin i leran så är det lindrigt roligt …

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

10 reaktioner till “Vädret bestämmer”

 1. Varför kan du inte följa samma sprutspår på hösten som på sommaren? Det gör jag och det går utmärkt.

 2. Jo, det kan jag men vissa åkrar är så omöjliga med en massa åkerholmar och sneda gränser att jag lämnat bort sprutspåen helt från dessa (som jag nu har sprutat). Det var ingen idé med sprutspår på så invecklade figurer – jag tappade bort mej hela tiden. Det går mycket bättre med GPS:en som målar de områden man kört över. Men på de åkrar som har åtminstone två parallella sidor följer jag sprutspåren.

 3. Har du Nisse kommit ihåg att du bara hade vatten i kylaren på tröskan? Kan ju bli så tråkigt extraarbete annars.

 4. He-he, just det. Jag har fortfarande vatten i kylaren men tröskan står inne i verkstaden. Jag kan inte flytta ut den till ladan innan jag har golvet klart och det är mycket arbete ännu. Men jag satte in en påminnelse i mobiltelefonens kalender som larmar i november så att jag minns ifall jag sysslat med annat före det. Det är ju inget som hindrar att jag sätter i vätska redan nu – kylaren håller bra nu då slangklämmaren är fastskruvad.

  Då vintern börjar närma sej så undrar man vad annat man glömt att ställa i ordning …

 5. Misstänker att du kommer att bli påmind om värmekabeln i takfoten på huset i vår.
  Men vet av egen erfarenhet att såna grejor kommer man inte ihåg på sommaren när det är någotsånär enkelt att åtgärda,
  har själv saker på att göra listan sen åtskilliga år.

 6. Jo, det är just en sådan sak som man “borde” göra på sommaren. Nu är det inte alla vintrar som jag behöver värmekabeln – det är bara då det kommer mycket lätt snö. Förra vintern behövdes den inte alls. Jag satte dit den då det var två vintrar i rad med över 50 cm lätt snö på taket som isolerade alldeles för bra. Om det ligger is på taket så stör det inte alls för den leder bort värmen som kommer nedifrån paradoxalt nog.

  Jag har förresten börjat såga virke till ett nytt tak som jag sätter ovanpå det gamla med luftning emellan. Då torde det vara slut på problemen. Det är en gammal tradition att bygga ett nytt tak ovanpå det gamla. I vår ria har vi redan tre tak och det understa är ännu torvtak. Sedan kommer pärtor och för 40 år sedan satte vi korrugerad filt ovanpå som har hållit förvånansvärt bra. Jag har på nytt börjat använda den på uthusen för den är bättre än plåt som ger kondens under taket.

 7. Det heter Onduline tillverkas i Belgien. Tidigare fanns det motsvarande sort i Finland också och möjligen tillverkas det ännu av Kerabit. Jag köper vanligen från Simolins i Borgå och såg att det finns hos Byggmax i Sverige också men vet inte hur det är med andra byggbutiker i Finalnd. Det är ganska billigt omkring 13 euro per skiva som är 95x200cm. Jag skruvar fast skivorna numera – spikar är besvärliga. Man måste vara försiktig så man inte slår en buckla i plattan. Med skruv går det att reglera bättre och så man man lätt ta bort skivorna igen. De gamla skruvhålen kan man sätta igen med litet beck (bitumen). Man skruvar alltså på ryggarna. Mycket lätta skivor så man kan bygga ett tak ensam riktigt fort. De är i alla fall hållbara bara man ser till att blåsten inte kommer under dem och lyfter upp ena ändan. De passar bra till tillfälliga tak också om man skruvar. Vanlig farmarskruv går bra men den skall vara lång för vågorna är höga (40mm). Köp svarta skivor – de målade tappar färgen.

  Jag såg just att de skall spikas enligt anvisningarna men det tycker jag inte alls att är bra. Skruva !

  Det finns bygganvisning hos Byggmax:

  https://www.byggmax.se/tak/takpapp/ytpapp/onduline-tak-p17230

 8. Intressant. Antar att nån brandsäkerhet är inte att vänta sig? Tål det bra att gå på?

 9. Nä, det är bitumen så det brinner. Jag brukar inte gå på skivorna även om de skulle hålla (på grund av den höga profilen). Möjligen ligger jag och rullar över dem. Men det är ju samma problem med nutida plåt – inte kan man gå på den !

Kommentarer är stängda.