22 december, 2018 av Nisse

Och nu är det golv igen …

Årets byggande har varit ny grund och ändring av golvet i ladan (“te stoor ledun” som moofa brukade säja). För ett par timmar sedan lade jag tillbaka den sista golvbrädan och därmed lyckades jag med nöd och näppe få golvet klart före jul.

Ladans nygamla golv
Golvet bakom tröskan

Bara en del av golvet sänktes för att den nya (begagnade) tröskan skulle rymmas in. Sist och slutligen blev det en hel del utrymme för annat och det går bra att backa in maskiner både bredvid och bakom tröskan. MF165 är ganska liten och har liten svängradie så det borde vara lätt att placera sprutorna i hörnet. Nu kan jag också använda den andra dörren ut mot vägen – förr var den blockerad av tröskan. Dörren i ändan är nu blockerad av den nya tröskan men det gör inte så mycket. Den är nu tätad så det inte kommer in snö och regn för det hade förstört golvet innanför dörren.

Det hann bli ganska kallt (-10 grader) innan jag fick golvet klart och man märkte hur viktigt det är att både väggar och golv är täta. Så länge det fanns hål i golvet så drog det ganska illa inne i ladan men nu är där lugnt.

Ännu är det en hel del jobb kvar innan maskinerna kan köras in. Det överblivna virket skall radas undan och framför allt skall alla saker som flyttats till andra ändan av ladan placeras på sina rätta platser. Golvarbetet gjorde att en hel del skräp städades undan. Nu finns det hyllor och skåp för lagret. I ladan finns hyllor för VVS och uppe i bodvinden för elmaterial. De gamla skåpen från köket som bars ut efter branden finns också i andra ändan på ladan.

Materiallagret har ökat ganska mycket de senaste åren. Medan jag arbetade i Otnäs så kunde man sticka sej in till någon affär och köpa det man behövde de närmaste dagarna men nu måste man räkna med en dags förlust och 40 euro i bränslekostnader för varje sak som skall hämtas. Så jag har börjat lägga upp ett lager av billiga kinesiska prylar som levereras gratis till verandan (vi har snälla postiljoner). Det gör inget att det tar ett par veckor innan man får dem eftersom de bara skall sättas i lagret. Dessutom tvivlar jag på att priserna är så låga väldigt länge – det är bara en tidsfråga innan de går upp.

Det gick inte så fort att få golvet klart. Det blev också en massa annat arbete under hösten – speciellt då lilla Zetorn skar ihop. Ni hann jag i alla fall arbeta med golvet för jag väntar ännu på en ny vevaxel innan jag kan börja skruva ihop den på nytt. Den gamla var så illa åtgången att den måste slipas om eller bytas och en ny var ganska billig.

Det ser ut att bli tid att fira jul nu. Men om jag får vevaxeln efter jul så blir det bråttom igen för nu har det varit så kallt att man kan börja med skogsarbetet. Nu är här -8 grader men det skall bli ett par nätter med -15. Och däremellan plusgrader …

Nå, GOD JUL åt er allesammans härifrån Hindersby !


Etiketter:

8 svar till “Och nu är det golv igen …“

 1. per skriver:

  Måtten är precis efter tröskan ! Men när följande och lite större tröska skall in ? Tiden går fort som någon skrev i en annan blogg.

  Länken skall tolkas som industrihistoria https://www.youtube.com/watch?v=dO_lDSXufIk

 2. Nisse skriver:

  Vi får se om 20-30 år …

  Som Moofa sae haaldär noo i menn tiidär “

 3. Brorsan skriver:

  Jaaha, he bliir ti kom å sååg te resteerandi ruti golvbräädren ti baståvid tå.

 4. Christer skriver:

  Du brukar inte ta av remmarna över vintern?

 5. Sten skriver:

  Te resteerande ska noo sääkärt sparas lite änn.

 6. per skriver:

  Skogsstöveln full på julaftonsmorgon, som på film.

  En kompositrörskoppling hade fått läckage i pannrummet och varmvatten droppade ned i skogsstöveln som var alldeles full av vatten. Snabbinkallade rörmokaren hade aldrig sett något sådant förut att en presskoppling gett efter med sina fyrtio år i branschen, typ nio år efter montering.

  Fick också köpa en ny akku till valtran på krita, för att fixa bort lite träder i åkerkanten. Ledigheten tenderar bli dyrare än jobbet.

  God fortsättning på julen till alla !

  Ps De som läst vbls forskning om askungen ! En sådan råkade hänga på väggen i storstan.

  Ungefärligt ursprung :https://www.youtube.com/watch?v=zF0LwqR8U94

 7. Nisse skriver:

  Nä, det skulle kanske vara bra men endel är riktigt besvärliga att ta bort/sätta på. Men visst måste jag spänna remmarna efter ett par hektar då jag börjar tröska på hösten.

 8. Nisse skriver:

  Jo, då man själv sågar sitt virke så sparar man det så länge det duger till nånting. Till sist blir det underlag eller ved då det ruttnat ordentligt.