Julhälsningar från Ytterholm

Så var det jul igen. Ibland känns det nästan som att det skulle vara midsommar varannan vecka, och jul varannan vecka. Så illa är det ändå inte, men, visst går tiden fort, tycker iallafall jag såhär när man tittar lite i backspegeln. Tittar jag på senaste tiden så tycker jag också att tiden sprungit. Jag har nu hoppat på kryckor i snart 20 dagar. Om det går bra är jag nu alltså ungefär halvvägs i min tid på kryckor. 6 veckor efter operationen är ett läkarbesök inbokat och jag får då veta om knäet håller att börja gå på. Men, som sagt hittills har tiden gått fort. Kanske just för att det varit juletider. Det finns så mycket att fundera på, så mycket som händer och cirkulerar kring julen. Julklappar och pynt, julmat och tvprogram. I år har jag skalat av en hel del av julens “måsten”. För, egentligen, måste man verkligen allt dedär man brukar? Nej, tusan vet ni vad. De måste man inte alls de. Julen kommer nog ändå. Ska julen vara en högtid med frid och fred, lugn och ro. Så skala av diverse måsten. Om feelisen är sådan att “det måste” vara det ena eller det andra för att det är ett måste… Skippa det. Men, är feelisen “jag måste ha det för jag vill ha det”. Då är det en annan sak, och då måste/vill man ha det för annars blir feelisen inte rätt. Man kan väl försöka tänka så att, kan man byta ut ordet måste till vill, då är det ok. Men om man inte riktigt vill nåt, utan måste förblir måste… då kanske man ska ta sej en funderare och sätta tiden på de saker där man kan byta ut måste, till vill istället 🙂 Så, mera vill. Mindre måste. Ta de lugnt. Det ordnar sej. Sköt om varandra. Kör försiktigt.

Från ett snöigt Ytterholm, där temperaturmätaren står på -6,7 grader, vill jag önska alla läsare en riktigt GOD JUL

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

5 reaktioner till “Julhälsningar från Ytterholm”

  1. Har en teori om varför det känns som om tiden går fortare ju äldre man blir. För fortare går det.
    Som jämförelse: när man är 10 år gammal och fyller 11 så blir man ju 10% äldre, men när man är 50 år och fyller 51 blir man endast 2% äldre. Alltså måste ju tiden gå 5 ggr fortare som 50-åring, eller hur?
    Häftig jultomte, eller är det kanske en julbock?!

  2. Tiden går inte fortare utan människan blir långsammare med åren som plussas på ett i taget tills det blir alldeles för många och då blir man arg när man gjorde det man måste och inte det man ville för då är man alldeles för gammal att orka och hinna, det man egentligen borde gjort.

  3. GOD JUL! alla Bloggare och Läsare! Har själv märkt speciellt sen vi fick barn att tiden går snabbare och snabbare. Man hinner inte med utan man får försöka ta vara på tiden på det bästa sätt som är möjligt. Kanske man försöker nästa år med mindre “måste” och mera vill.

  4. God fortsättning på helgen 🎅 ni är så goda båda två, ja tiden den rusar iväg med jättekliv, här tycker vi lika det finns bara måndag o fredag i veckan. Alla måsten till jul kan man hoppa över om det känns omöjligt att gör det man alltid gjort… jag hör nog till dem som “måste” laga det o det själv ,, härtills har jag ännu fått vara frisk vilket inte är så självklart för någon… dessutom tycker jag om allt som hör julen till.
    Hälsningar från öst-nyland

Kommentarer är stängda.