En riktig vinter

Det har varit en del dåliga vintrar men i år verkar det bli en riktig vinter med snö och köld. Vi hade -20 för ett par nätter sedan och nu lovar de -25 till måndag natt. Ofta blir det ännu kallare här än vad prognosen förutspår.

Man vet aldrig om vädret slår om men januari tycks i alla fall bli en ordentlig vintermånad. Det har varit blida ett par gånger men inte så mycket att snön har smält bort.

Det är harm att jag bara skruvar i verkstaden nu då det är fint skogsväder. Där är det kring + 8 grader och det är bra. Man vill inte ha alltför varmt men det är bra att kunna arbeta med bara fingrar.

Zetorn börjar åter se ut som en traktor. Nu ställer jag redan ventilerna. Men det är ännu en hel del kvar innan jag kan köra ut den – om den nu fungerar … Men det vore ju harm om det blir slaskväder då jag fått igång skogstraktorn så jag hoppas på fortsatt vinterväder.

Fortsättning 23.1 2019:

Det blev mycket riktigt kallare än vad prognosen förutspått. Vi hade -27 på måndag natt och -21 i går. Gårdagen gick till att elda och sitta inne och huttra. I verkstaden var det +3 grader så jag hoppade över skruvandet en dag. Flispannan klarar bra -15 men vi måste elda med ved i går i spis och kakelugnar. Mitt arbetsrum hann gå ned under +11 innan jag satte eld i kakelugnen.

Trots allt är det inte många dagar per år som det är så kallt så det lönar sej inte att överdimensionera värmesystemet. I dag är det bara -3 ute och värmen börjar bli normal inomhus vilket i vårt fall är kring +18 grader. Blir det över +20 så tycker vi det är hett. I arbetsrummen där man sitter stilla får det i alla fall vara ganska varmt – men inte för varmt för då blir man bara slö.

I morgon kommer det en kort köldknäpp men sedan blir det åter varmare (men inte plusgrader). Snart blir det spännande att försöka starta Zetorn så vi kan komma ut i skogen så länge det är bra skogsväder. Litet för mycket snö ligger det i alla fall uppe i träden.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

10 reaktioner till “En riktig vinter”

 1. Minus 25 här i dag på morgonen. Vi har också fått en massa pudersnö, man behöver bara andas på träden i skogen så snöar det i flera minuter igen. Igår kom det närmare 15 cm fast det inte hade lovat nåt alls.

 2. Vi har -23 här nu men det skall bli kallare till natten. Men på onsdagfen skall det gå upp mot noll igen.

 3. Lite allmännyttig debatt : https://arenan.yle.fi/1-4274493

  Själv sade jag upp tv licensen i samband med digital tv utsändningen, kabel tv och trådtelefonen tror det var 06. Nåja yleskatten kom på nytt in via köksdörren. Tiden 2,5h/dag i 12 år ger en del gratistimmar och tid är pengar brukar det heta.

  Hamnade i dag mitt i en tv inspelning som heter jättekiva och skall sändas i år. Kundbesökare på posten på kaserntorget.

 4. På besök i hemsoporna en kommun i sö där stenkastningen pågår ohämmat och alla världens docenter(för att citera stubb) har hakat på och all media fyller spalterna och minuterna i ljudmedia är överbelastad efter ett inlägg i en slutet facebookinlägg så kan man nog säga att det är lugnt på bondbloggen. Inget media skulle torgföra våra inlägg och göra en höna av en fjäder !

  Någon som jag skulle villa tacka är tillvärkararen av skokräm och inköparen till försvarsmakten år 86. Blankade(nyländska) smorde(högsvenska) smörjade (söb)läderstövlarna med skokräm som lämnade över vid armétidens slut och efter 33 år är i nyskick, gemfört med dagen skokräm som torkar ut efter tre månader.
  Det var nog bättre förr.

 5. På tal om militären. Då vi skulle lämna in utrustningen efter tjänstgöring -97 så tyckte fältväbeln Puhakka att det var viktigt att kängorna var ordentligt rengjorda och putsade med Skokräm. Vi var tre stycken men från olika kompanier som fick smörja skorna på nytt. Den gemensamma nämnaren var att vi alla tre var från Österbotten och skulle börja agrologstudierna vid Skuffis om 4 dagar.

 6. Dåligt flygväder för myggen idag! -27,6 och tror nästan det blir ännu kallare till natten. Har täckt kylarn och gjort sidoplåtar till traktorn i hopp om att bränslefiltret ska få bättre klimat. Utlovas mer pudersnö med början måndag natt. Börjar småningom bli plogkarmar för pudret far ingenstans (för lätt) oberoende hur fort man kör med plogen. Går heller inte att fara fram hur fort som helst för då kommer det över bladet
  och sikten blir urusel. På tal om skosmörja och putsning så var överfältarns övertygade åsikt att skulle man utanför portarna så skulle han “kunna spegla detta vackra anlete på stövelnäsan”. Väl så blanka tror jag inte många fick dem men nog kan man hålla med fältarn om att välputsade/smörjda stövlar gav ett prydligt intryck. Pers iakttagelse om kvalitet på smörjan håller jag med om för dagens smörja torkar mycket riktigt ihop ganska fort och inte får man heller skodonen lika blanka som med arméns smörja. Vi ryckte in 6 oktober -79 och då var det vinter i Riihimäki med snö och is på perrongen när vi bytte tåg.

Kommentarer är stängda.