Tilläggsisolering.

Innan jag reste hemifrån tog jag ett extra träningspass med snöskotta och snöskovel för att tilläggsisolera huset. Det brukar höra till att det är kallt under tiden jag tillsammans med ett antal goda skidvänner åker på mitt årliga skidäventyr.

Bostaden byggd i början av 50-talet och sparsamt isolerad enligt dåtidens byggnormer är inte precis den varmaste men nu då det föll lättskyfflad pudersnö var det relativt enkelt att tilläggsisolera stenfoten. Stenfoten är oisolerad så när som på ett luftskikt mellan stenfoten med stort innehåll av sparsten och en invändig tegelrevertering av återanvänt rödtegel. Så genom att skotta snö mot stenfoten får man en hyfsad tilläggsisolering om än av engångskaraktär. Dessutom fick jag ett lämpligt träningspass inför resan.

Fattigmans tilläggsisolering av bostaden.
Snödjupet 20.1.2019

Med hälsning från Hotel Latemar i Soraga, Italien.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

5 reaktioner till “Tilläggsisolering.”

 1. Från ett vintrigt öb med -23 grader och keelingkurvan når 410ppm och jordens undergång aldrig varit så här nära och vi alla “lärda” gör vårt yttersta för att hålla emot så åker du på någon privat lyxresa. Skulle det nu varit någon jobbresa men privat skidresa när vi äntligen har tillräckligt snö på hemmaplan. Hoho säger ja bara.
  Snön tycks vara vitare desto längre bort man får åka. Vi säger så mycket men gör ingenting säger en prisbelönt femtonåring från vårt västra grannland.

  https://svenska.yle.fi/artikel/2019/01/26/nagon-maste-gora-nagonting-och-da-far-val-den-nagon-vara-jag-da-sager-16-ariga

  Samma land, dieselns(och bensin) deadline kommer tydligen att sättas till 2030. Efter det är det slutsålt med dessa marodörer till utsläppsmotorer. Sade åt några forskare som var här senaste vecka det är nog tufft beslut det men de menade att det skyndar på utvecklingen och batterifabrikerna. Det är jordartmetallerna som nu är framtiden! Kanske man far och markkartera genast ! ridå

 2. Tu ha it fundera på att använd snöslungon för att tilläggsisoler na lete höger upp åp huse (Närpes dialekt). Grattis till målgång!

 3. Tackar för gratulationerna! Finns det intresse för en reseskildring så kan jag försöka få till ett inlägg.

  Med minerit på väggen är det inte riktigt läge för slunga tror jag, dom är lite ömtåliga. En sten for igenom plattorna när gårdsvägen slungades nåt år efter vi flyttade hit. Och så är snömåkase (solfdialekt) bra för magmusklerna 🙂

 4. Det är nog bättre att fara söderut den här vintern. Vi har haft -27 grader och massor med snö. Visst är det bra med köld för skogsarbetet men det kan bli för mycket av det goda. Och vi har massor med snö. Jag har bara varit i verkstaden och utomhusvistelsen har begränsats till att gå över vägen och sopa litet snö framför dörrarna.. Men jag måste koncentrera mej på att få igång Zetorn medan det ännu är vinter.

Kommentarer är stängda.