Zetorn startade !

Det var ett större arbete och tog en massa tid men i dag startade vi Zetorn. Det gick inte att testa motorn för det finns ännu ingen kylvätska i den så det gällde bara att lufta bränslesystem och kolla att den tänder – och det gjorde den.

Det här betyder inte att jag kan fara till skogs ännu. Det finns en hel del att svetsa på lastaren också. Men det finns i alla fall hopp om att man hinner med litet skogsarbete den här vintern också.

Jag har varit i verkstaden dag och natt sedan början på december. Nåja, en hel del tid gick det också att söka reservdelar som passar. Nu har de flesta leveranserna kommit men en är ännu på väg från Tjeckien. Dessutom måste jag beställa mera delar även om det inte är så viktiga saker. Totalt blev det närmare tio beställningar plus en hel del nya verktyg därtill.

Det har inte varit tid att göra nånting annat på två månader utom att se till att flismataren fungerar. Men huset har varit ganska kallt eftersom jag inte har spolat upp slingorna ordentligt. Dessutom borde jag ha bytt cirkulationspumpen som verkar vara dålig. Men allt har fått vänta så jag får igång skogstraktorn innan vintern är förbi. Värmen har vi fixat genom att klä på oss mera och sitta insvepta i en yllefilt framför datamaskinen då det gått ned till +11 i arbetsrummet.

Det är bäst att inte lova för mycket men om nån vecka borde det mesta vara i skick så man kan fara till skogs. Där har det tyvärr hunnit komma en massa snö. Visst hade det varit fint att syssla med skogsarbete förrän den myckna snön kom. Det har ju vara kallt och bra.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

8 reaktioner till “Zetorn startade !”

 1. Well done Nisse! Det kan man kalla en arbetsseger över mekaniken! Hoppas bara Du hinner få alla delar som fattas i tid så Du hinner till skogs en sväng också så är ju triumfen ett faktum! Just nu regnar det inte precis manna från himlen i skogen men nog snö ifall man råkar stöta till eller fälla ett träd. Snöar i flera minuter efter innan pudret lagt sig. Dessutom utlovas en rejäl påspädning till helgen. Intressant kombination dethär med snöröjning/skogsarbete. Den ena halvan av en vill ha snö och den andra vill inte!

 2. Du har lagt mera tid i pengar än vad zetorns listpris är men läsarna kan andas ut. Jag har börjat hälla ett par deci olja i volvon vid tiousen km och gör bytet vid tjugotusen sedan den passerade fyrahundratusen km. Plan a köra till femhundra. Har bara bytt generator, vattenpump, bränslepump från tanken och ett bromsok, plus normalt service och underhåll. Däremot har jag lyckats koka sönder batteriet på valtran som någon ingenjör råkade rita in ovanpå motorn så det säkert skall dunsta vattnet snabbt bort. Hjälpte ej att alla stämplar sitter i serviceboken där de skall/ var 250h.

  Sopa av 1,5ha avverkningsmogen skog idag och anbuden skilde teoretiskt 50€. Praktiskt ses efter avverkningen hur mycket av varje sortiment som kommer. Skiftet hotades teoretiskt av flygekorre men praktiskt av kommande stämpel på kartan. Granskogen gallrades för tio år sedan men det var för sent, den växte bara 4,5m3/ha och det är för lite för den ståndorten tyckte jag.

 3. Jaa, Nisse, kanske är det så det börjar… Är hur som haver snart i goda händer för dottern studerar till psykolog vid Uppsala Universitet.
  Valtras ingenjörer har vissa brister i tankesättet med dom mindre modellerna. Har haft både 405 0ch 455 och i båda två höll ackuna cirka 3-4 år inte bara pga av värme utan för att dom är placerade ovanför en 3-cylinders vibrator så de darrar också sönder. Samma ingenjörer placerar ju givetvis det svartmålade friskluftsintaget bredvid avgasröret med den grova ljuddämparen i siktfältet för mötande fil på vägen. I kombination med högt uppdragen takkant som gör att man sitter i direkt solljus och svart inredning i hytten så finns det svalare ställen en sommardag. 250 klocktimmar är ganska tätt serviceintervall. Nöter upp gängorna i oljeproppen!

 4. DAGENS HESARI

  Me kysyimme, kansa vastasi
  87% suomalaisista toivoo, että ruoka olisi halvenpaa.
  Viesti suomalaisilta on kirkas, ja halpuutamme hintoja. prisma

  Det betyder att 13% av finländarna tycker bönderna är värda sin lön.
  Dubbla djurantalet eller dra ned med femtio %. Det är bara hunger som ger maten dess värde eller ?

 5. Mjaa, det tror jag inte. Om någon frågar ifall man vill ha nånting billigare så är det troligt att 100 % svarar ja. Så 13 % är egentligen mycket …

  Men det är helt riktigt att bara svält får folk att uppskatta matens värde.

 6. Ledande frågor får nästan alltid önskat svar. Vad jag tycker är verkligt oroande är att man i dagens tankevärld tror att matbrist och allra minst svält kan vara en realitet. Hungern under nödåren drev våra förfäder att bygga t.ex kronomagasinen och ute i byarna lånemagasinen för att för att under bättre år någorlunda trygga tillgången på bröd- och utsäde. I dag är livsmedelssäkerheten verkligen på en miniminivå med självförsörjningsgrader under 100% på vissa livsmedel och sgs obefintliga säkerhetslager ute i bygderna. Grisfarmarna är snart ett utdöende släkte och vi är idag på ca 80%:s själlvförsörjning. Mycket pga “made in Finland” självpåtagna djurskyddsvillkor för vilken ingen tilläggsbetalning erhålls. I Sverige, som ju är vår exempelelv är man under 50%. Man bara undrar, hur är resterande kötkonsumtionen producerad som man tvingas importera. I dag är även mommo och moffa i många fall urbaniserade stadsbor och dagens ungdom har ingen kontakt med landsbygden och tror att maten kommer från Prismas hylla.

 7. Efter årsskiftet var det en tid ett bra drag på bloggen för att nu planat ut lite. Vi väntar ännu på christers krokvagnserfarenheter men han tycker bättre att skriva om skidresan nå båda går an.

  Sätter in lite skog utan snö för att vila hjärnan lite efter det senaste veckorna.

  Håller på att planera bort de sista av sjuttiotalsfönster på landehuset för att spara lite energi när det blir -25 gradersknäppar. Det gick 1,41 kv per timme vid -25 men hade kölden hållit i sig hade det nog stigit förbrukningen något.

  https://www.youtube.com/watch?v=Vw634g2Gxj0&list=PLQ5tSIRCHKPb4D1HM1_hTFgwW39kd1HEr

Kommentarer är stängda.