Ny (begagnad) traktor

Vi är ute och slarvar fastän det börjar bli såningstid. Men vi har köpt ny traktor (begagnad förstås). Den första traktorn var en hög Fordson Major med pigghjul som köptes nån gång på 1940-talet – jag har inte hittat exakt årtal. Den gick på petroleum men startades på bensin – och man vevade igång den. Sedan slog man kvickt om till petroleum medan den gick.
Större och större traktorer har det sedan blivit men nu gick vi åt andra hållet och köpte en minitraktor för de gamla traktorerna passar inte i trädgård och växthus.

Det började med att jag tänkte köpa en motoriserad skottkärra (eldriven) åt trädgårdsmästaren i familjen. Men det är i alla fall att traska bakom kärran och hon har dåliga fötter så jag började fundera på ett åkfordon. Åkgräsklippare ratades direkt som odugliga för riktigt arbete (de är bara för släta gräsmattor i städerna) liksom fyrhjulingar som är stabilare men saknar kraftuttag, hydraulik och trepunktslyft.

Till slut blev det en Kubota diesel som är en riktig traktor om än i miniformat. Sökning på nätet visade att det finns massor med modeller. I torsdags åkte vi till Dalarna för att titta på en tvåcylindrig modell. Den var 40 år gammal men i gott skick. Och med tanke på hur bra våra MF-traktorer fungerar med 60 och 50 år på nacken så var det ingen ålder att tala om …

Dalaresan blev i alla fall mera minnesvärd än vi förväntat oss. Efter att ha kört i fyra timmar norrut (där det fortfarande fanns snö i norrläge) så fick den sjufalt förbenade navigatorn oss in på en skogsväg. Den har en förkärlek för riktigt dåliga småvägar. Sedan tappade vi bort oss helt i en stor skog med enbart skogsbilvägar. Där körde vi omkring i två timmar – navigatorn var till ingen hjälp – innan vi kom ut långt bortom målet. Därefter kom vi med hjälp av gammaldags vägskyltar fram efter en timme till.

Då var vi ganska utmattade men det var en av dessa dagar. Banken krånglade och det gick inte att betala på grund av att mitt bank-ID var för nytt (!) – man måste vänta i sju dagar. Säkerhet i all ära men ibland blir systemen så säkra att de inte går att använda alls. Inte bara med det utan så påstod databasen att mitt momsnummer inte var giltigt. Så det blev ingenting av affären (fast följande morgon meddelade databasen att mitt momsnummer nog var giltigt). Klockan tio på kvällen var vi tillbaka efter en rätt så bortkastad dag. Men vi hade ju sett en hel del av skogarna i Dalarna som minsann är stora. Jag rekommenderar verkligen en tripp till Dalarna som är ett fantastiskt ställe bara man inte kör in på skogsbilvägarna.

Dagen därpå åkte vi till Köping alldeles i grannskapet och hittade en bra Kubota B7100HST som var mycket bättre än den i Dalarna. Den här har hydrostatisk fyrhjulsdrift, servostyrning, massor av hydraulik och till och med hytt. Inget är så illa att det inte för något gott med sej. Nu står minitraktorn i vedlidret. Hytten måste jag skära bort så jag får in traktorn i Ducaton. Vi hade inte alls tänkt skaffa traktor med hytt för den tar mycket utrymme. Jag skär av alla sex balkarna men så att hytten kan sättas tillbaka rätt enkelt. Även om hytten mest är i vägen i trädgård och växthus så kan den vara bra om man kör snö på vintern (man kan inte komma in på gårdsplanen med den stora ZTS på 6 ton).

Med Kubotan kom en skopa med hydraulisk lyft och tipp som är precis det som behövs i trädgård och växthus. Det skall köras mull och annat hela tiden och en skopa som kan läggas ned på marken är mycket bättre än en vagn då man lastar. Nu behövs ännu klippare eller slaghack som klarar av långt gräs och torvor. Det börjar finnas en hel del äppelträd och man kan inte köra där med de stora traktorerna.

Träsgårdsmästaren med sin traktor

Det hade varit bättre med jordbrukshjul men ringarna är av god kvalitet så de får sitta kvar. Men jag märkte redan att de passar bättre för gator för de slirar lätt och man måste ta till fyrhjulsdriften. Breda är de åtminstone så det borde inte bli tillpackade spår i trädgården.

Kubotan är körd 8700 timmar (från 1989) så den är inte ny men verkar fungera bra. Kvaliteten är ju fin på Kubota och deras motorer används i en massa olika fordon. I alla fall så kollade jag reservdelar för Kubota och en sats för fullständig motorrenovering kostar omkring 600 euro så det går an. Och så vanlig som den här motorn är så torde det finnas reservdelar.

Det verkar inte finnas något behov av reparationer just nu annat än litet elektriska ledningar och lampor. De senaste åren har jag bytt ut gamla lampor till LED överallt så de finns i lager. Den här Kubotan är ombyggd i Sverige av Belos som satt in en massa elektriska funktioner vilket gör det lättare att byta ut det elektriska eftersom man inte behöver bygga nya centraler. Den här modellen hade redan som ny värme, många lampor och radio även om de nu är bortplockade. Det är i alla fall lättare att reparera än att bygga nytt.

En dag senare har jag lyckats plocka bort en hel del från Kubotan

Det blir bråttom både på åkern och i trädgården då vi kommer hem men jag brukar vara nån vecka efter alla andra med direktsådden så det är ännu inte panik. Det blir litet svalare (vi har haft +24 grader här) men hoppeligen inget regn. Regnet får gärna vänta till efter sådd. Och så behöver jag inte bearbeta alls utan det är bara att köra ut Rapiden direkt på åkern.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

19 reaktioner till “Ny (begagnad) traktor”

 1. Den där typen av däck kallas väl gräsdäck, och det är ju det typen alla som klipper gräs använder, alltför många traktorer kör med Jordbruksdäck i onödan!

 2. Jo, men vi klipper inte gräs (utom långt gräs med torvor). Däremot kör vi med fräs och fraktar mull. Jag konstaterade redan att de här däcken slirar mycket lätt så de klarar bara asfalt och jämna gräsmattor – vi har ingendera. Enda fördelen är att de är breda så de packar inte så mycket i trädgården.

 3. Fin traktor! Visst är det behändigt med mindre traktorer ibland. Vi har en 4-hjuling, kines. Det gick bra väldigt länge men nu är det fel på kopplingen och svårt att få tag i delar. Saknar den speciellt vid stenplockning. Men även allt möjligt som att köra ut skogsplantor etc.
  Har förstått att Kubouta är på frammars. De har väl redan traktorer upptill 150 hk och har börjat sammarbeta med Versatile gällande större modeller. Man undrar ibland hur traktorförsäljning blir i framtiden i små land som Finland. Jag sålde traktorer i Åbo år åren 2002-2005 då såldes närmare 5000 nya traktorer i Finland per år. Vad såldes ifjol? 1500 nya traktorer. Förstås säljs större traktorer. År 2005 tror jag medelstorlek var just under 100 hk medan det ifjol var 180-200 hk.

 4. Yes Nisse! Man blir nästan nostalgisk! I min ungdom sålde jag Kubota och bättre maskin finns inte! T.ex den som vi hade som demomaskin med 3-cylinders 24 hk förkammardiesel, fyrhjulsdrift genom spindlarna utan knutar, kraftuttag fram, mitt under och bak och givetvis riktiga hydraularmar samt frontlastare som lyfte 600 kg var minsann mer än Japans svar på lill-Valmet. Ner till -15 gick förkammarn igång utan glödning och det blev aldrig så kallt att den inte startade. Big – var att den saknade styrservo. Fyrhjulsdrift utan styrservo fodrar rediga armmuskler, speciellt med frontlastare! Till skillnad från Din var det mekanisk transmission med riktningsomkastare. Otroligt bränslesnål motor, ca 1,5 – 2 liter /timme.
  Belos har jag inte mycket gott att säga om. Vi monterade en frontlastare på en av deras trädgårdstraktorer en gång vilket tog åtskilliga dagar pga att inte ett enda hål passade utan fick borras/gängas om.
  Kubotan var tänkt som farm traktor åt pälsfarmarna för att få bort gödseln mellan husen, men framgången för det ändamålet blev ringa. Med halva framhjulen ner i dyngan och skopan full utan servo så talar resten för sig själv. Däremot fastighetsbolag och trädgårdar var bättre kunder. Predis som på mindre Zetortraktorer så var bakaxeln med portaldrev och med framhjulsdrivning genom spindlarna var markfrigången enorm. De som har gott minne från tidskriftn Åker-Birka så kommer kanske ihåg en reklamartikel med ett foto där en Syncro-Leyland och Kubotan är sida vid sida i mer än 1 meter snö!

 5. Nisse, jag håller med föregående talare, kubota är ett beprövad motormärke men fören du spanar av reparationssatser och drar de över världshaven. Den behöver också service och underhåll precis som alla andra motorer. Olja och kylarvätska! Det är billigare så! Skyddshytten är nu lite för farligt om traktorn stjälper, bla vassa rörkanter.

  Jag har inte sålt traktorer men nog brosan en gång i tiden.

  Om någon inte ännu har odlingsplanen klar så fick jag spaning att havre är starkt på kommande om inte den lyfter helt i år så nästa år kommer draget ingen sett i modern tid.

  Har idag äldsta sonen på sitt första riktiga jobb efter studierna. Projektingenjör är titeln och arbetsgivaren
  sekretessbelade slutarbetet på 48 sidor genast första dagen.

  Var senaste vecka på jord och skogsmässa till estland och bongade en ny bondbloggskommentator hälsningar till över….. De flesta deltagare fick lära sig något nytt, hur det låter när ett däck exploderar och cirkusen som följer!

 6. Jag kommer ihåg första gången jag såg din brorsa, Per. Det var något möte eller skolning, vi sålde samma märke. Han kom på motrorcykel minns jag.
  Vårbruket har dragit igång. Jag sådde 4 ha havre igår och 3 ha korn idag. Idag började jag dagen med att plantera 1200 granplantor. Att plantera skogsplantor är något man antingen tycker om eller inte. Jag hör till det sistnämnda. Att plocka stenar är t.om. roligare.

 7. Här har vårarbetena inletts med att idka “klimatsmart verksamhet” (sprida rötslam från biogasproduktion).
  Låter så futtigt att bara “sprid sväm”
  Det ligger ju i tiden, åtminstone om man tänker på klimatlämmeltåget i valrörelsen, att svänga sig med termer. Tänk, att man till och med kan åka till södern klimatsmart numera blott man skänker en skärv.

 8. Italienare ska: borra hål i och kröka makaroner, käka spaghetti och inmundiga grappa. Italienare ska INTE tillverka kraftöverföringsaxlar!!

  Glad Valborg åt alla bloggare!

 9. Såddarbetena har börjat här i Hindersby också men om man ser på väderprognosen så blir det en paus för det kommer både regn och kyla. Vi kom just hem från Sverige där det var +24 grader (+27 i Göteborg) och där sådden var nästan färdig i Mälartrakten. Men det var snö i norrlägen uppe i Dalarna.

  Lilla Kubotan fungerar annars bra men gräsringarna är eländiga och slirar för minsta uppförsbacke så man måste köra med fyrhjulsdriften på nästan hela tiden. Ojämna områden är inget för den. Miniskopan med hydraulisk lyft och tipp är förvånansvärt användbar. Passar bra i trädgården. Det är en bra modell med hydraulikuttag i parti och minut både bak och fram.

 10. Johnny ha ha han fastnade i någon sorts nostalgi från filmen ca 1,08
  https://www.youtube.com/watch?v=gnYQtnRGRXw&list=RDgnYQtnRGRXw&start_radio=1

  När man slitit sig från östra allèn, brunnsparken och esplanadparkens havis amanda´s studentbrus och fyra och en halv timme senare lastar in skogsplantor i bakluckan på volvon för att fira 1 maj med att plantera skog.
  Så får andra ta dyra terapitjänster för att komma i balans… Hade även en dotter som flaggbärare på vårdberget i åbo, här en par månader gammal länk. https://www.youtube.com/watch?v=Uif6m1eUmgE

  Läste någonstans det bästa man kan göra för miljön är att plantera träd och det har man gjort länge men nu visar det sig att det är bra också.

  Oerhört skickligt av metsä att kasta in kemifabriken i regeringsbildningen. Däremot inte av finavia att pricka in renoveringen av helsinki vantaa flyplats till finska ordförandeskapet i eu. Info info och info skulle man ville säga, tala med varan före och inte efter.

  Glad förta maj !

 11. Vi firar med att jobba i växthuset och i torken. Nu torkar jag fjolårets vete och det är rekordlåg luftfukthalt: 25 % ! Man får akta sej att man inte torkar för mycket. Temperaturskillnaden mellan inkommande och utgående luft är 5 … 9 grader vilket betyder att det torkar snabbt.

 12. Jo, Micke! Ungefär samma hoj men lägre styre och ingen brud där bak. Allt möjligt hittar de på. Många saker har blivit sämre nu än förr, men fantasin att hitta på allt möjligt tycks gå frammåt.

  Jag kommer inte ihåg, Nisse. Vad hade du för fukthalt på vetet över vinter?

 13. Det varierade mellan 15 och 18 % (en lår omkring 19 %). Märk väl att detta är snabbprov från en enda plats i låren så felmarginalen kan vara stor. Jag mäter alltid på ytan som är fuktigast så det kan vara betydligt torrare lägre ned (torkningen sker underifrån). Kalluftstorkning sker långsamt och mätvärdena är mycket stabila – ändras inte just alls över vintern. Sedan på våren kan fukthalten gå ned snabbt då luften är extremt torr efter vintern. Ett år trodde jag mätaren var sönder då den inte visade nån fukt alls efter ett par riktigt torra och soliga dagar. Men det var bara skalan som inte visade nånting under 11 %.

 14. Det har nog harvats och såtts en del i s-ö idag men nu är det +1 C och regnet lyser med sin frånvaro.

  Planterar lite skog men det blev till att köpa lite metsä b när de gick under 5€ för min skog bryr sig inte om ett kvartal inte når upp till analytikernas förväntningar men det är bra om stockskogen har någon (inhemsk) köpare efter hundra år. Det finns en regel köp när det är billigt och sälj när det är dyrt eller ännu bättre behåll.
  Någon kanske tycker andelar är bättre men de kan ta upp till ett och ett halvt år att få ut(vid penga brist) mot tre bankdagar för aktier. Jobbgrannen planerar också på sikt.
  https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006090904.html

 15. Jepp, blev att tanka ytterligare lite m B här också. 🙂 Tacksam aktie som har ett större rörelsespann än Stora och Upm bara man lär sig köp- och säljnivåerna. Tyder på att kring 5.00 är en stabil botten, sett på över tre års historik. Behövs ju lite ränta till den dyra bondehobbyn som inte ger något i sig själv…

 16. Hej, jag är i behov av nya dörrar till min kubota med likadan hytt. Har du kvar det som du kapade bort? Jag är isåfall intresserad av att köpa dessa!
  Mvh Simon

 17. Jo, men jag tänker sätta tillbaka hytten. Det är enkelt med rörstumpar inne i de avkapade rören. Sedan skruvar jag fast dem så hytten kan tas av på nytt ifall jag vill transportera Kubotan i bilen. På vintern tänkte brorsan använda Kubotan för att köra snö så då behövs dörrarna. Beklagar …

Kommentarer är stängda.