Efterlängtat regn

Maj börjar otroligt bra, med vatten! Vatten från skyn! Ett nätt vackert regn har fallit här nu, igår och idag. Helt otroligt! Vi här på holmarna i sydväst är verkligen inte bortskämda med regn den här årstiden. Minns att min Moffa sade “-He kan inga kom för myki regn före missomar” och ju äldre jag blir, ju mer inser jag hur rätt han hade. Det regnar helt enkelt int här den här årstiden, men nu har det kommit ett vackert välbehövligt regn. Bra så långt. Nu skulle det vara fint med 12-15 grader värme och så lite vatten igen om en vecka om man skulle få lägga in beställning…

Bilden tagen från mitt köksfönster. Vitsipporna och påskliljorna blommar allt vad dom orkar

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

3 reaktioner till “Efterlängtat regn”

  1. Det kom inte så mycket regn som prognosen hade lovat men kallt blev det ! Såg nyss en del snöflingor. I morgon skall det komma nån millimeter ännu men sedan lär det bli torrare och varmare.

  2. Ligger kanske 5 cm snö här nu och snöfallet är för tillfället så intensivt att det nog kommit en meter tills i morgon bitti om det fortsätter.

  3. Vi hoppades på regn i slutet av april, men kom inget. Istället har det kommit nu lite regn och ibland snö. Framledes är vädret ostabilt. Som bonde vill man att det regnar då det regnar och inte lite åt gången, tillräckligt för att det inte löns att harva eller så för snart regnar det lite igen. Nå, 50% av spannmålen har jag sått och idag gick det i af bra att plöja.

Kommentarer är stängda.