21 juni, 2019 av Nisse

Johannistandjin 2019

Midsommarstången är åter uppställd i Hindersby på Lekstrand – den gamla Leikanlindån. Här kallas midsommar för Johanni (efter Johannes döparens dag 24 juni).

Mekaniserad johannistang
Uppställd och fastbultad
De nordiska flaggorna pryder stagen
En hel del åskådare
Kaffebordet

Med dessa bilder önskar jag alla Eitt Gått Johanni (En God Midsommar) från Hindersby. Nu är mitt johannifirande förbi och jag klättrar upp på taket och börjar skruva fast skivor.

Etiketter: , ,

6 svar till “Johannistandjin 2019“

 1. Christer skriver:

  Fin midsommarstång, en tradition vi inte har här i “Pampas”. Tidigare dekorerades med björkar här men den traditionen har också mer eller mindre dött ut, alla har väl brått ut till villan.

  Trevlig midsommar!

 2. Nisse skriver:

  Jo, vi hade också johannibjärkar då jag var liten och ibland har vi ännu men just nu är huset upp och ned och verandan halvriven så det är inte mycket idé att pryda nånting.

 3. per skriver:

  Fina traditioner ni har där ännu levande i byn!

  Gran på väg över några av de sju världshaven: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006150868.html

 4. Johnny skriver:

  En jättefin midsommaratång! Det är bra att den äldre generationen håller igång traditioner! I dagens mobil samhälle så undrar man om kopplingen till praktiska saker uteblir helt och hållet. Kanske de som ordnar “bondgårds semestrar” kunde lägga in en byggdel. Det är både roligt, givande och utvecklar att bygga något. Spannmålen går frammåt och kornet som jag sådde före vappen gick i ax till midsommar. Det vore bra med en tidig skörd men mycket kan hända ännu.

 5. Nisse skriver:

  Det bästa är att det är fullt med barnfamiljer med på stångresningen. Förr var det bara en handfull karlar som reste den och själva festen var på kvällen men nu har resningen på dagen blivit ett verkligt folknöje.

  Förr byggde vi massor med kojor som barn och byggandet verkar fortsätta i nästa generation också. Vi satte med Henrik upp underlagsskivorna på ena takhalvan under Johanni.

 6. per skriver:

  Apropå skörd så skrev någon för en tid sedan i bondbloggen att skogsköp håller på och bli för dyrt i finland.

  Genom att köpa aktier i skogsägande börsbolag så får man mera ha för mindre pengar. Nu klarade robot handlaren(en dator) inte av skogsvärderingen utan gick bara på fallande massapriser och fick ned skogsaktierna. Kronan är dessutom nedpressad.

  https://www.affarsvarlden.se/play/bolagen-som-borde-ha-en-gron-premie-6962990 Där på 1.45

  Det blev skörd på 1-2 veckor. Det betyder inte det lyckas lika bra nästa gång.