Det blev som jag befarade…

….i går kväll i en kommentar åt vår aktiva inläggskommenterare “Micke”.

Nordanvinden mojnade och himlavalvet klarnade upp vilket i kombination med torr jord utan värmemagasinerande fukt ledde till att temperaturen på låglänta marker snabbt föll till minussidan på Celsiusskalan.

Så trots att lokaltidningen i en artikel försäkrade att det inte förelåg någon risk för frost vid kusten så offrade jag några timmar nattsömn med att på småtimmarna täcka över de frostkänsliga gurk- och pumpväxterna, bönorna och kryddorna samt även potatisen. Konstaterade nog i morse att uppoffringen lönade sig då de pumprankor som inte rymdes under väven var frusna.

1.8.2019 Nattfrosten gjorde åter ett besök i odlingarna denna sommar.

Årets omväxlande väder och skördeutsikterna refererades av svenska YLE i en artikel idag, dessutom gjordes en direktsänd morgonintervju med lägesrapport av en något seg och trött bondbloggare .

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

3 reaktioner till “Det blev som jag befarade…”

  1. Minns från lågstadiet : frosten berövade esters astrar dess gestalt, det här är ganska nära, ja runeberg om bonden paavo också i saarijärvi . För en liten tid sedan fick fiskarna tag i strömming på rimligt håll och det betyder att havsvattnet varit kallare än normalt för stömingen gillar ej varmt vatten. Kanske också det kyliga havsvattnet skyddade lite sämre mot frost än brukligt vid den här tiden.

    Kom hem från en bussresa från Litauen och där var största delen tröskat och där det tröskades som bäst var hela åkern dammig, så torr och bra säd. Stora fält och stora maskiner claas och new holland i tröskväg och jd och claas mest i traktorväg. På något ställe fanns ojämna havrefält.
    Butikspriser potatis 0,49 morot € 0,69 lök 0,99 stor öl ca 1,00 diesel 1,08/l Alkoholdrycker i butiken precis som i övriga upplysta världen och ingen som skräna eller somnat i parken. Borde skicka iväg politiker polis och åklagare på studiebesök hur lugnt och skönt det kan vara i ett samhälle.
    På gränsen in i lettland på super alko var det fullt av landsmän gården var helt full av fin bilar. Man kan säga att fullt handelskrig mellan estland och lettland pågår om oss kostnadsmedvetna och törstiga finländare.

  2. Så det ordnas bussresor till boden numera? Tror handelsman i Tuuri hade rabatt på bränsle för nån tid sen och folk köade långa stunder för att spara några euron. Ibland tycks det finnas tid trots att alla säger sig ha bråttom. Nåå, själv brukar jag ta mig tid att plocka upp en och annan pantburk också men det är kanske lika mycket tänkt som omtanke om miljön som om att behålla plånboken välfylld 🙂

    Nära havet och speciellt om det blåser från sjön så visst kan det kyla lite på våren och värma lite på hösten men jag har också förundrats över hur snabbt det kyls ner om det blir lite blåsigt så att vattnet rörs om. 2016 var det visst då det var varmt i september ändå behövdes det endast kallt och klart väder några nätter i oktober för att kyla ut jorden så att det frös. T.o.m. på de åländska öarna frös det trots att de är kringflutna av vatten.

  3. Brukar sätta in unga aktiva bönder, mm så det blir lite flöde på bloggen:

    https://www.sydin.fi/Artikel/Visa/307907

    https://www.sydin.fi/Artikel/Visa/307586

    https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.482700

    https://www.atl.nu/lantbruk/atl-tv-sa-kan-du-gynna-insekter/

    Om det blev oklart i föregående kommentar så brukar jag köra buss mellan varven för att upprätthålla kunskapen att köra. Tromsö- peterburg och milano är revirgränserna.

    Är på väg på studieresa till usa och kanada så småningom men momsavdrag för resor var tydligen något inom europeiskt påfund.

Kommentarer är stängda.