…. och ibland går det mindre bra.

Som fortsättning på Nisses lycka så passar jag på att förmedla lite mer mollbetonade tongångar, för idag gick det inte som planerat.

Det började med att jag sov för länge då gumman haft en orolig natt och hållit mig vaken. Nå det var inte hela världen även om jag var lite trött från morgonen. En hel del beställningar låg naturligtvis på för även här var vädret fint under lördag så också jag passade på att rounduppa lite istället för att skörda. Vi tog dock in lite lök efter besprutningen även om det blev sent.

28.9.2019 Äntligen uppehållsväder och möjlighet till att ta in lök.
Hann dock inte med mera än ett lass innan mörkret lade sig över åkern.

Söndag morgon duggade det så inget lökskördande då utan bytte till skördevagnen och for för att skörda lite sallat och purjo istället.

Idag måndag fortsatte vi med sallatsskörd men eftersom det lovas mera regn så tänkte vi passa på och ta in mera lök på eftermiddagen. Så långt allt väl, men när jag skulle koppla ifrån vagnen fick jag inte hydrauliska lyften att fungera så operation felsökning inleddes.

Först befarade jag elfel eftersom pumpen gav olja till de yttre hydraulfunktionerna men efter en del testande kunde vi konstatera att signalerna nog går fram och att det inte ens hjälpte att köra ventilerna manuellt. Följande moment blev att se hur långt oljeflödet gick i hydraulkretsarna. Efter att ha släppt kopplingarna en efter annan för att se hur långt trycket låg på verkar det nu som om spindeln i lyftventilen inte rör sig som det ska för ut kommer ingen olja även om flöde finns. Verkar som om all olja går i retur. Tror det blir att konsultera verkstaden imorgon eller är det någon här som vet hur det ska fungera?

Här verkar vi ha den felande mojängen, magnetventilerna drar men sliden till höger rör sig inte.
Ventilerna sitter synligt men en hel del demonterande ska nog till innan man får bort ventilerna. Som jag ser det så går oljan åter till tråget genom hålet med papperstussen uppe vid pinnbulten.

Hoppas nu att det inte krävs väntande på reservdelar för nu är det bråttom att få igång traktorn och återuppta skördandet. Kallare väder utlovas nämligen.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

9 reaktioner till “…. och ibland går det mindre bra.”

 1. I min närregion har folk gått bort som aldrig förr, några med lite självhjälp. Folk som alltid funnits finns plötsligt inte mer. Ingen lastgammal 60-80 år typ. Före detta bönder nästan alla. Talade med en fd indrivare han sade när strömmen klipps så är inte livet mycket värt mera. Finland 2019 folk cyklar till paris för att få ihop forskningspengar, flyktingar hjälps(bra så) men folk som jobbat hårt hela sitt liv och skulderna blivit kvar, då är man utsatt.

  I mörka kalla regniga finland är inte ett få antal storbönder så lyckat, för mera ha ger inte mera skördedagar. I skördetider är det viktigt att maskinerna inte hinner bli för slitna.(förutsätter lönsamhet)

  I södra nordeuropa går granbarkborrarna bärsärkagång och enbart ta skadade träd hjälper inte mera utan hela skiften tas ned. Mycket dåliga utsikter för leveransförsäljning kommande vinter.

  Skulle man någon gång skriv något positivt. Måste skylla på jetlag den här gången.

  Några glada svenskor nä svenskar

  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2019/09/23/sa-halverar-du-tiden-till-skuldfrihet.html

 2. I system med konstant flöde så skall en ventil stänga returen då nån funktionsventil öppnas. Möjligen är det returventilen som inte stänger (spolen sönder, sliden kärvar ?). Jag hade det problemet på den gamla tröskan men det var spänningsfall och med bättre kabel så fick jag returventilen att stänga då den skulle.

  Mät spänningen vid returspolen och motståndet i spolen.

 3. Jo så var det, det vill säga sliden som kärvade, putsning och en lätt slipning verkade räcka. Fick bra service på verkstaden i Vikby. Ett besök var nog nödvändigt för delarna låg lite huller om buller i ventilen så jag skulle nog inte fått dem i rätt ordning utan hjälp. Nu gäller det bara att försöka få det monterat utan allt för mycket smuts.

  Så här efter 13000 timmar börjar det synas lite slitage här och där, ny ventil fanns endast som komplett med magnetspolar och allt så den går nog lös på en 1200€, kanske?

 4. Nödlösningar såna gånger är att dra en slang från lyftcylindrarna(antar de sitter externt) till nån ledig yttre hydraulikventil…

 5. joo hann tänka tanken eftersom det sitter 2 hjälpcylindrar baktill och yttre hydrauliken fungerade. Tog kedja och eltruck för att lyfta så pass att dragkrokslåsningen gick att frikopppla. Nu är det monterat igen men rörelsen lite osäker, eventuellt beroende på luft i lyften?

 6. En snål stadsbo på prisma.

  Parkerar gratis.
  Pantar flaskor behåller tomkassen ännu en gång.
  Löser in kvitto i infon för att inte missa bonuspoäng som sker i kassan.
  Tar alltid en korg som är tyngre att bära. Kundvagnen blir lätt för full.
  Köper dagens nygrädda bröd men väger utan påse, sedan i påsen.
  Köper rödlappat kött (-30%)
  Köper krokig oplastad gurka. Uppväxt i samma växthus.
  Plockar i en medhavd bomullskass.
  På väg ut så passeras alko med raska steg.

  Kunde ännu cyklat men på väg från jobbet så gick det på samma gång.

 7. Efter 50 mm regn så kom det en liten glugg i molntäcket så tröskorna gick en stund så nu är det igen en liten kö vid torken, men uppehållet blev kortvarigt och idag på eftermiddagen kom några små snöflingor och i kväll lite hagel. 0-gradig, otroligt fuktig spannmål + kallt och -grader= jättehög oljeförbrukning= fattig torkägare och lönsamt oljebolag!

 8. ….eller landsbygdsbon som försökte byta in de gamla välanvända skorna och få lite räknat för dem med motiveringen att skosnörena va hela. Då expediten nekade så lämnades de gamla skorna in efter att skosnörena tagits bort. 🙂

Kommentarer är stängda.