Vintern kom i oktober 2019

Vi har varit och tömt ut allt vatten på Nornbergs i Medåker. Då vi for så var det 13 grader varmt och jag funderade länge på om jag skulle byta till vinterringar. Till all tur bytte jag fastän prognoserna inte lovade minusgrader då ännu. Då vi kom tillbaka och körde ut från färjan i Åbo så var det minus 6 grader på vägen till Salo. Så det hann bli nästan 20 grader kallare under vår Medåkersvecka.

I Hindersby kom det snö redan på lördagen för två veckor sedan och en del låg kvar ännu då vi kom hem. Nu har det varit litet varmare men prognosen hotar med minusgrader dygnet runt för slutet på veckan och efter litet regn på lördag-söndag så skall det åter bli kallt nästa vecka. Så nu undrar man om vintern redan börjat ? I så fall kan det bli plusgrader i januari (så att medeltalet hålls konstant) och det är inte alls bra.

Vi hade en skön vecka i Medåker – i arbetets tecken. Inte stor skillnad mellan arbetet hemma men det som saknades var stressen med allt ogjort. Det var så långt borta att man inte kunde göra nånting åt det så man kunde lugnt glömma allt. Brorsan kollade att värmepannan fungerade hemma i Hindersby och gav mat åt katterna. Det gick förresten åt mycket litet flis då jag vred ned värmen ganska grundligt.

Nu satte jag plåt ovanför fönstren vilket har varit på “ti djär”-listan (att göra) i snart 20 år. Jag var litet orolig att fönsterkarmarna hade ruttnat eftersom det kunde rinna vatten längs väggen in bakom foderlisterna. Ingen fara alls ! Karmarna var torra och hårda eftersom det vatten som runnit in bakom listerna hade torkat upp snabbt. Sedan fanns det hål i timmerväggen där vatten runnit från det söndriga taket för länge sedan.

Gammal rötskada i timmerväggen

Den rötskadan var gammal eftersom den var övermålad och huset målades förrän vi löpte det år 2000. Det var heller inget problem för då jag började hugga bort den ruttna delen så visade det sej att den var en millimeter tjock ovanför fönstret och inte mycket mer på sidorna. Då man kom fram till stockens kärnved så var den så stenhård att jag inte ens fick i fem tums spikar … Det här huset ramlar nog inte omkull de närmaste tvåhundra åren ifall man bara håller tak på det.

Jag högg väggstocken sned utåt så att allt vatten skulle rinna bort och satte in en stocklist som också hade övre kanten sned utåt. Det är viktigt att övre kanten är ohuggen (bara försiktigt barkad) för då håller den bättre eftersom man inte bryter av fibrerna. Det här är en gammal metod att lappa stockhus och det finns sedan gammalt en hel del lappar också på vårt hus.

Fönstret lappat med ny plåt

Den övre foderlisten är återställd enligt gammal modell. Eftersom den är 25 cm bred på mitten så måste jag såga eget virke som nu torkat i flera år. Det hade inte blivit skevt och det var så hårt att jag fick arbeta mej svettig med att hyvla det. De gamla övre foderbräderna hade ruttnat så plåtarna behövs nog. Jag sågade in plåtarnas övre kant 6-8 millimeter i stockväggen så att det vatten som rann längs väggen effektivt skulle föras ut över plåten.

Nu är alla foderbräder klara på nedre våningen men det skall ännu sättas in plåtar. De nedre plåtarna under fönstret lämnade jag till sommaren för då man passar in dem måste man tar ur innerfönstret och hyvla och såga.

Baksidan av huset

Det finns ännu rötskador uppe till vänster som skall lagas. Det var där den största läckan i taket fanns förrän taket fick ny takplåt (före vår tid). Men vad jag såg gjorde mej övertygad om att det inte är något problem. Kärnan i stockarna är hård så jag lägger bara i stocklister i övre kanten på stockarna. Och så skall det nya virket målas rött förstås.

Ändväggen

Men visst är en gammal stockvägg otroligt fin … Den är som ett konstverk jämfört med de sterila moderna väggarna med slät och intetsägande yta. Efter mina senaste erfarenheter så håller den också ett par hundra år längre än moderna material. Den här väggen är nu omkring 170 år gammal.

Nornbergs i Garlinge, Medåker

Nu börjar Nornbergs se ut som en gammal gård. Tyvärr var ladugården riven sedan långt tillbaka (den fanns bredvid vedlidret längst till höger på bilden). Bastun och vedlidret har vi byggt efter år 2000 men i gammal stil.

Snart blir vi av med alla takfärgsflagor för snart är färgen helt borta ifrån taket. Så mycket för de industriellt målade plåtarnas eviga färg … Bara reklam, dvs. lögn. Till all tur är det så gammal plåt att den är både tjock och väl galvaniserad.

Nu är åkern utanför vårt hus plöjd. Vi träffade Tobias som numera arrenderar åkern då han plöjde den (fyrskärig växelplog). Han är från en grannby och odlar en hel del. Då jag sysslade med fönsterfodren så hörde jag hur plogen smällde i stenar allt emellanåt. Och stenar finns det mycket av i Garlinge. Tobias bara skrattade och sa att han var van vid stenar. Jag tror i alla fall att plogspetsarna måste vässas allt emellanåt. Snyggt plöjt blev det och han hade tur med vädret för sedan började det regna och blev halt i leran.

Litet dåligt samvete hade jag eftersom jag bara tagit ledigt i stället för att plöja. Det samma gäller i Hindersby. Fastän jag beslutat köra med direktsådd och det har fungerat hyfsat bra så får jag dåligt samvete då grannarna plöjer. Man får en känsla av att man är en lat slöfock.

Väl hemma så blev det att sätta in de sista bitarna isolering på verandan och täta den så att vi kan ta in alla blommorna till vintern. Annars också gäller det nu att förbereda sej för vintern. Det är tidigt – speciellt då det varit flera långa och ganska varma höstar. Ibland ha man kunnat bygga ända fram till jul men nu ser det ut att blir verkstadsarbete.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

24 reaktioner till “Vintern kom i oktober 2019”

  1. Jag har sett att när de bygger moderna stockhus så använder de en vinkelslip för att putsa insidans stockar så att de skall likna äldre tiders mönster efter timmerbilan på stockarna.

  2. Du milde ! En fuskkopia är nog värre än en vanlig hyvlad yta. Det är lika oäkta som de där äckliga listerna som de sätter utanpå fönstren för att de skall likna spröjsade fönster.

  3. När en bonde år 1870 tog sin yxa och fällde ett sågtimmerträd på baggböle eller svartviks skogar, tog det ungefär för honom en tredjedels arbetsdag att fälla kvista och eventuellt att dela upp det i två stockar.

    Transport med häst och släde ned till avlägget på flottledens isar tog en a`två två timmar för två stockar. Avståndet kunde vara 2-4km. Flottningen tog två arbetstimmar/stock. Att såga tog ungefär lika länge.

    Varje träd gav i snitt en och en halv stock och krävde en och en halv arbetsdag. Då återstod ca två timmar som krävdes att lägga upp virket i brädgård, justera det och lasta det på fartygen, innan det lämnade säljarens ansvar. (här användes ännu inte timmersvans eller tvåmanssåg)

    Källa sca 50års historik.

  4. Jo, nog hade våra förfäder ett slit. Som jag tidigare nämnt att när gamla gården här byggdes så städslades timmermannen till att börja med för 3 år. Har många gånger också tänkt på när gamla Gästgiveriet byggdes i mitten på 1700-talet. Var en stor timrad byggnad med rappad utsida. Timret flottades ner från Soini och var egentligen tänkt till Larsmo kyrka men på grund av olika uppfattningar och stridigheter om var kyrkan skulle stå så köptes timret och Gästgiveriet byggdes. Man kan tänka sig vilka rader med hästslädar som transporterade timret! Grovt, och nästan allt i kvistfri, tätväxt rödfuru. Var ju givetvis av bästa kvalitet eftersom det var tänkt att bli kyrka av timret. Tyvärr brann gästgiveriet 1981 och konstigt nog, enligt en gammal sägn, skulle gästgiveriet brinna 3 ggr och tredje gången skulle det brinna ner vilket även skedde!
    På andra våningen fanns “björnvikas saln” där man ibland under helgerna ordnade dans. Även Zacharias Topelius prövade golvtiljorna där. Mer finns att läsa på Vikipedia om Sundby Gästgiveri för de som är intresserade.
    Förutom att timmerarbetet var ypperligt och inte felades ngt fastän byggnaden var över två hundra år när den brann så var ju även arbetet med att smida järndetaljer såsom spikar icke att förakta. På sina ställen fanns över 30 cm långa smidda spikar med hullingar som garanterat satt där de skulle när de en gång var inslagna.
    Gästgiveriet var centralt (för den tiden) placerat nära kusten och intill huvudvägen varför det var flitigt i användning av handelsresanden och eminenta personer som behövde härbärge och byta hästar. När det byggdes efter stora ofreden så var strandkanten ca 100 meter bort. T.ex min farfars far var yrkesfiskare
    och hade ut nät nedanför. Idag är det god åkermark.
    Än i dag så bär vissa odlingar namn från den tiden som t.ex Posthaga (där posthästarna var på bete) och Hästhaga (där gästgiveriets hållhästar betade).
    När man tänker på med vilka mödor och inget att ta i händerna som våra förfäder byggt landet med skolor, vägar, hälsovård bl.a så skäms man när vi inte trots ökat skattetryck och tjänstemän i massor inte ens klarar av att underhålla och hålla i gång det som de byggt upp! Måste ju läcka fruktansvärt någon stans
    och så har vi väl allt för många i klass med postens vd lite här och var.

  5. Har ofta tänkt detsamma, då Finland var fattigt utvecklades och byggdes landet upp nu när Finland är rikt avvecklas och förfaller det mesta. Ja vart far resurserna?

  6. Sätter in en karta var pengarna far/kommer https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/artikkeli-1.543631

    Här finns höga tjänstemän och bankirer som plockar åt sig allt vad man hinner. Lite förenklat. Det är med huvudet pengar skall tas och inte med blod svett och tårar.

    Det borde vara tre skatteklasser, folk som jobbar med

    Export 10 %
    Allmännyttig 20% Bönder och tex lärare
    Samhällsförsvårare 45% Hittar ständigt på nya saker åt ursprungsbefolkningen.

  7. Det var verkligen kvalitet på timmerhusen förr. Vi hade den s.k. Labby timmermalmen där det växte tallar riktigt långsamt och därifrån hämtades virke till husen. Fantastiskt fint virke. Timmermännen var också duktiga hantverkare med livslång erfarenhet (ungdomarna fick finna sej i att de gamla bestämde). DÅ lönade det sej också att rada ner ett stockhus och flytta det. Vårt hus är byggt nån gång på 1800-talet men flyttat 1908 till vår nuvarande plats.

    Dagens “snickare” kan inte göra nånting annat än montera ihop saker. Även om det faktiskt börjar komma på nytt riktiga timmermän.

  8. He-he, bra benämning “samhällsförsvårare”. Ingen tänker nånsin på hur dyr en ny regel kan bli för samhället i fråga om förlorad arbetstid. Och då räknar jag inte ifyllandet av onödiga blanketter som arbetstid.

  9. S-Ö. Lördag morgon +-0 grader och ca 25 cm snö, fy fan. 2 månader för tidigt nu med klimat uppvärmningen och allt vad där hör till. Finns ännu jordbrukstekniska saker som borde gjorts före snön.

    Väntar ännu på skörderapport av christer ?

  10. Kom ca 5 cm så lättrafiklederna var jag och plogade i morse. Så har jag även gjort ett byte som håller på att göra mig galen! Bytte ut min gamla trogna CAT telefon som jag haft i 8 år och övergick, samma märke men nyare modell, till “såtanåldern”. Och ja, det var bättre förr, och ju förr dessto bättre.I min gamla telefon höll batteriet med normal användning ca 7 – 10 dygn. I detta teknologiska underverk utlovas ca 15 timmars batteritid. Kombinerat med en s—–s pekskärm som lever sitt eget liv och tittar man ens lite snett på den så hittar den på ngt fanstyg! Dessutom väller det in spelalternativ, reklam i massor t.ex fastän jag tänkt använda den som den gamla, att ringa med och skicka ngn sms ibland. Det är rent frapperande hur skicklig IT teknologin är idag att försöka göra oss beroende av dessa “elpiskor”! Jag behöver inget annat än normal kommunikation. All världens Facebook och “some” anser jag vara största dyngkanaler som finnas kan och ett hot mot individens psykiska hälsa eftersom det gör det möjligt att kasta skit på varann utan att ses öga mot öga. Face to Facebook skulle göra gott åt mänskligheten! Men kanske dessa medier är att jämföra med internet. 90% dynga, men den återstående 10%:en är faktiskt världens största uppslagsverk!
    Du kan ju Per, skicka upp lite av snön hit så jag får blåst skogssotet ur MF:n!

  11. Här kom en cm snö i går men nu regnar det och är +5 grader så vi har lervälling. Det får gärna vara varmt för jag sysslar med byggarbeten utomhus men under tak.

    Ifråga om mobiltelefoner så har du alldeles rätt. För tillbaka skitet – det finns nog telefoner som inte dränker en i reklam. Jag väntar på min Librem 5 som är specialtillverkad för att hålla alla skurkar och lögnare (reklammakare) ute. Men inte ens i min nuvarande Motorola kommer det så mycket reklam. Problemet är ofta att man måste vara specialist för att få inställningarna så att skitet hålls borta. Det första är att stänga av Plats. Sedan raderar man alla WhatsAppar och Facebook och liknande. Telefonens webbläsare skall man inte använda utan installera en Firefox som man sedan sätter in AdBlock (eller uBlock Origin) på samt NoScript. Man kan också gå till Inställningar och stänga av alla behörigheter för apparna som de inte behöver. Speciellt Kontakter skall förbjudas för allt annat än Telefon och Meddelanden.

    Jovisst är det för jävligt att de levererar telefoner som inte har allt skit avstängt men där har du dagens melodi …

  12. Är det inte tungt att vara en gammal sur gubbe som klagar på allt och alla. Är det inte spanmålspriser så är det kalhyggen om det inte är telefoner eller annan modern teknik.

  13. Nej, tvärtom. Det är riktigt roligt att få dänga till allt strunt som man ser omkring sej. Som yngre så kunde man inte lägga in den rätta tyngden bakom kritiken men som gammal erfaren gubbe som gjort nästan alla fel som man kan göra (jag tänker speciellt på byggandet) så är det helt annat. Nu kan man påpeka att man själv gjort en massa fel – som att sätta in plast i väggarna – och konstatera att det mycket riktigt gått åt fanders. Vi hade i alla fall tur att mössen åt hål på plasteländet nästan genast efter ombyggnaden 1980 så vårt golv ruttnade inte.

    Det är all orsak att klaga på spannmålspriserna som är urusla. Likaså är telefonerna dåliga då man ser det ur användarens synvinkel. Det gör detsamma om de lyckas klämma in en massa ny teknik då folk inte vill ha den utan vill ringa samtal och skicka meddelanden utan att störas av en massa skräp. Ny teknik lyckas alltid locka ungdomar – för en tid – men jag minns bra då digitalklockorna kom och alla skulle ha klockor med siffror men det tog inte många år innan man insåg att en klocka med visare är bättre för man behöver bara kasta en kort blick på den för att se vad klockan är. Bara i specialfall (tidtagning) är en digital klocka bättre. Det kommer att gå precis lika med allt onödigt strunt som nu har satts in i telefonerna. Efter den första förtjusningen så tröttnar folk på eländet och bara vissa användbara saker blir kvar.

    I alla tider har folk tyckt att det nya är fint men allt blir gammalt och bara en del blir kvar. Jag är visserligen ingenjör och jobbar med ny teknik men samtidigt kritisk till det strunt som obönhörligen tycks komma med allt nytt.

    Ifråga om kalhyggen är jag litet tveksam. Det är av gammal tradition som jag undvikit kalhyggen men nu börjar det bli på modet att motarbeta kalhyggen och utan egen förskyllan så håller jag på att bli “modern”. Fasen också :-). Men inte tänker jag ändra mej för det …

  14. Jodå, Johan H, vi har mycket att lära av gamla sura gubbar med livserfarenhet, speciellt som vi nästan har facit i hand hur nutida byggteknik t.ex fungerar med mögel och fukt i var och varannan offentlig byggnad.
    Konstigt förresten att det är skolor, daghem etc som mögel och fuktskadas…? Modegrej..? Att man som Nisse ifrågasätter onödig så att säga “modern teknik” med all elektronik och en jäkla massa givare när det funkar med spaken rakt i lådan betyder ingalunda att man är en bakåtsträvare och sur gubbe utan realist!
    Tänk dig Johan H, att Du köper en ny traktor idag. Om 25 år finns inget till rimligt pris som kan uppdatera elektroniken när det pajar om det över huvudtaget går att åtgärda. Kuusakoskis kont är troligt då! Kolla gärna
    prisbildningen på beg maskiner/traktorer och Du får se att de äldre som är befriade från elektronik står jättehögt i kurs jfr de första flipperspelen. Beror på att elektronikkomponenterna är föråldrade/ icke tillgängliga. T.ex mina skriftskolgångna MF:ar som är i sgs daglig entreprenadverksamhet kan åtgärdas med smideshammaren, hylsnycklar och bondförstånde! Hankkijas traktorförsäljare, från Nedervetil, lovade
    “he sama som du gav för e som ny va da så helst för ti finns int na anna djivare än för olitrycki å termometern men sku ja va te sku ja int byt bort e” Gar ti kaver!!

  15. Gamla sura gubbar behövs i dagens it-samhälle! Speciellt såna som du Nisse, som har insikt i detta med teknik! Sen upplever jag inte att du är speciellt sur, bara realist. Läser alltid dina inlägg!
    Jobbar själv i branchen och fyller 50 inom drygt ett halvår, så snart får man väl titulera sig gubbe också. Upplever titt som tätt att “jag börjar bli för gammal” för den här skiten! Allt var inte bättre förr, men man kunde väl åtminstone tänka efter litet före man stoppar in allt möjligt skräp i de nya nallarna. Whatsapp kan jag inte tänka mig att vara utan, för med telefonbolagens prissättningspolitik är det ju enda sättet att komma litet billigare undan. Data-paketet finns ju där oavsett om man använder det eller ej!

  16. Det är ett verkligt problem med kommunikationen. Whatsapp måste jag ta bort från min bättre hälfts mobil för den tömde batteriet på nolltid och hon hatar att ladda hela tiden. Men man behöver verkligen någon sorts kommunikationsgrej. Jag klagar inte enbart – vi jobbar med ett gäng smarta typer i Kalifornien med att utveckla en ny sorts mobil (som förstås bygger på Linux) där både hårdvaran och mjukvaran är helt skyddad från intrång. Den har till och med mekaniska brytare som kan stänga av kamera och telefon så att ingen kan spionera på en. Visste ni att man kan sätta på en avstängd mobil med fjärrstyrning och därefter avlyssna och se genom kameran ? Senast hörde jag om en mikrokrets som kan fungera som spion fastän batteriet är borttaget … Igår pratade jag med min måg som är utvecklingschef på Nokia Mobile och han trodde nog att det var svårt att göra det på landsbygden för man måste ju få nån sorts antenn att fungera. Så det är inte alltid så illa att bo i glesbygden (egentligen anser jag att det är verkligen fantastiskt att få bo här).

    Jag gick med i Librem5-projektet redan för över två år sedan och nu har mobilen börjat levereras. Det är ett fullständigt annorlunda projekt så ingen har erfarenhet av det här men de har varit väldigt duktiga för det är ingen lätt sak att konstruera en mobil från noll. Vi vill ju inte använda de gamla mobilernas plattformer (Sic !). Det här om nånting var att köpa grisen i säcken men jag ansåg att det var så viktigt att få till stånd en annorlunda mobil som utgår från användarens behov och inte från de stora monopolens behov så jag betalade en hel del för Librem5.

    Men formen för kommunikation är inte så självklar. Vi diskuterar ersättaren för Whatsapp och det finns flera möjligheter. Telegram borde fungera på Librem5 men det finns också Signal och GNU/Jami (Se https://forums.puri.sm/t/gnu-jami-signal-whatsapp-telegram-replacement/7466/38). Nästan allt utvecklas av frivilliga krafter så det går inte fort jämfört med monopolens miljardbudgeter men industrin klarar sej inte mera utan fri programvara. Ni vet väl att Android är Linux plus ett skal ? Och nu funderar Mikrosoft på att byta till Linux kärna som är mycket stabilare än deras egen.

    Jag tror inte Librem5 kommer att vara helt färdig då jag får prototypen men jag skall rapportera hur den fungerar – möjligen redan i år men troligare blir det nästa år. Ny teknik har fördelar men alltid också nackdelar. Det är bara fibernät som inte har nackdelar, he-he :-).

  17. I en demokrati har alla rätt till sin åsikt,så behöver man inte racka ned på någon utan kan själv bidrag med något konstruktivt eller något som motbevisar den andras ståndpunkt. Det är sällan att en har rätt och alla andra har fel.

    Var själv på kurs med skyddspolisen,en av föreläsarna hade var livvakt åt ca fem stadsministrar.
    Många företagsledare har inte riktigt klart för sig hur dem och deras anställda går runt med företagshemligheter alldeles för öppet. Förs känsliga samtal skall telefonerna in i en tex brusbox.

  18. Det här med dataskydd (inklusive telefoni) är nånting folk inte riktigt fattar. Alltså hur illa det är redan nu. Just företagen kan betala stora pengar för information i en konkurrenssituation. Och mindre nogräknade både säljer och köper information som inte är helt laglig. Jag misstänker att datasäkerhet kommer att bli mångmiljardbusiness men det hör egentligen inte till Bondbloggen. Jag vet inte om nån är intresserad av mina hektarskördar :-).

  19. Farsdagsfilm för den som ärvt huset och inte byggt själv:https://www.youtube.com/watch?v=_3J5wkJFJzE

    För den som gillar annat än trä: https://www.youtube.com/watch?v=Cly8z4tR1kk

    Angående modern teknik, igår på älgjakten älgen gick(simma) över ån hunden också. Älgen kom till grannföreningen och klarade sig, hunden också men hundradarn gav upp. Det var spåren i snön som berättade resultatet. Naturen är nog den som bestämmer ännu över mänskliga uppfinningar.

  20. Tvärtemot vad man skulle kunna tro är det inte det fysiska våldet som är det största hotet mot pamparna.
    Per har alldeles rätt i att försiktighet lönar sig med alla dessa elektroniska monster och some. Är personligt bekant med en av kung Carl-Gustavs livvakter och hans åsikt är att det rent fysiska hotet kan du ju upptäcka och se med skarpa ögon och öron men det elektroniska spionaget och illgärningarna är ju uppe i cyberspace och moln i dag och betydligt invecklare att ha reda på. Enligt honom kan en tillräckligt förhärdad och begåvad hacker slå ut största delen av elförsörjningen i ett land på några minuter. Dessutom tror han att i nästa krig behöver inte avlossas ett enda skott utan då snackar vi bokstavligen “Star Wars” i datavärlden där “krigsaktionerna” består i att på några timmar slå ut de viktigaste elektroniska systemen ss elförsörjning (=ingen betalningstrafik fungerar, blir kallt, vattnet borta etc) och internet/ datatrafiken.
    Å andra sidan vet jag inte om hans teorier stämmer för när man ser i nyhetssändningar från krigshärdar och flyktingläger så fastän det kan vara “hur uslit som helst” så nog fan håller man en smarttelefon i näven laddad och klar iaf.
    Det enda som är beständigt här i världen är, sedan jag lärde mig läsa, krisen vid Malmskas sjukhus som lokaltidningen har haft och har som en evig nyhet, och striderna i mellanöstern som televiserades ut i de 2 kanaler med snöfall som fanns i den gamla Luxor tv-apparaten. Något är i alla fall beständigt! Ger en känsla av kontinuitet och trygghet!!!

  21. Inte en dag så inte en tanke tänks åt skogen i någon av dess former.

    Dagens dos kolla en app och skaffade lite lehto :https://www.youtube.com/watch?v=YkCi-eXotgg

    Sonen meddelar han fått sitt egna första riktiga projekt på elsidan på ett bygge. Bygget är utomlands så man borde kunna sova lugnt. Nog undrar man en en och två gånger när man sade att han inte skall bli bonde som första alternativ. Efter trettonde generationen förta alternativ bonde. Tiden får utvisa.

  22. Här vid 749:an bongas säkert lika många om inte fler på ngn timme. Mycket stock och lite massa körs in till UPM. AK (Anna-Karin), Alholmens Kraft drar undan bra med energivirke blott termometern är tillräckligt lågt så det ryker ur alla pipor!

Kommentarer är stängda.