Hörlurar i skogshjälmen

Jag har länge haft hörlurar av alla de slag som jag försökt använda i skogshjälmen men de har alla varit odugliga. Också de radiohörlurar som jag har är oanvändbara för vi har så dålig signal att det bryter alldeles för ofta. Man orkar inte med eländet utan stänger av.

Men i höstas köpte jag Blåtandslurar Stihl Dynamic BT från Granngården i Eskilstuna. Det är lösa lurar med båge och ansiktsskydd som jag använder då jag sågar med Logosol. Jag läste att en del Blåtandslurar kostar 3000 kronor men de här var bara litet på 800 kronor. Ljudkvaliteten är i alla fall bra och Blåtanden kopplar snällt upp sej till mobilen – det har varit stora problem med vissa andra lurar.

Nu satte jag den här bågen in i en skogshjälm. Alltså inte de enskilda lurarna utan hela bågen. Det gick på Husqvarnas Functional-hjälm men inte på andra hjälmar som är smalare. Man måste få bågen att rymmas innanför hjälmen. Jag sätter alltså bågen ovanför hjälmbanden inne i hjälmen.

Hörlurarna ovanför hjälmbanden
De vanliga hörlurarna kan man lämna bort

Batterierna i Dynamic BT håller ca. 38 timmar med en uppladdning då man lyssnar och 100 timmar om Blåtand är frånkopplat. Det räcker mer än väl.

Sedan installerade jag Sveriges Radios app i mobiltelefonen och den fungerade utmärkt i skogen. Det är länge sedan jag lyssnat på radio med så bra ljudkvalitet. Appen laddar ned 15 sekunder i förväg så fastän förbindelsen bryts så märker man det inte om avbrottet är kortare än just 15 sekunder.

Förstås kan man lyssna på vad som helst via mobilen och telefonen fungerar också bra vilket är viktigt då man arbetar i skogen. Det finns en massa andra radiostationer men eftersom jag är allergisk mot reklam så får alla Rockradior och liknande vara för mej. Man kan prenumerera på musikströmmar men tillsvidare har jag inte hittat nånting som jag ids betala för. Tystnad är också mycket trevligt att lyssna på.

Det här är första gången som jag hittat användbara hörlurar som dessutom passar till skogshjälmen. Det är lätt att ta bort dem och använda i traktorn eller med plastvisiret då jag sågar med Logosol. Nu borde jag bara installera en app för direktkontakt till brorsans mobiltelefon (kopplade till hans hörlurar) så behöver vi inte skrika för att försöka överrösta motorsågarna … Fast ibland är det bra att man inte hör vad han säjer :-).

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

6 reaktioner till “Hörlurar i skogshjälmen”

 1. Hej,

  Jag kan varmt rekommendera appen acast där du kan streama poddar. Prova tex. Skogspodden far och son jonasson diskuterar skogsbruk. Mkt intressant!

  Hälsningar Anders

 2. Alltså, det är ingen radio i dom där utan bara blåtand och högtalare? Och ingen mikrofon?
  Så du lyssnar via telefon men måste plocka fram den om du vill säga nåt?

 3. Det är inte alltid så bra med intressanta program. Jag sågade av en stock till fel längd då jag hörde på ett intressant program i SR. Sedan stängde jag av radion och koncentrerade mej på arbetet. Som sagt så är tystnad ett ganska bra program :-).

 4. Min hjälm har fyra ljudlägen, men det hörs(jag hör ingenting) när man gasar på och det allt för högt när man kör på tomgång.

  Talar folk i radion för man skruva upp och spelas det musik så får man skruva ned. Det gäller Skogshjälmen, hörselskydd, traktorn ,bilen och vid köksbordet. Det borde finnas någon knapp på radion som stänger av musik och sätter på när det talas. Så kunde ljudknappen lämnas orörd.

  Saknar det äldres råd, radion lade ned det program som hade lite substans och programdeltagarna hade lite livserfarenhet. Om jeanettes katt är ute eller inne spelar inte så stor roll, för tvångs yleskatt vill man ha ut lite mera. I vissa program har man hört samma sak om och om igen tiotals gånger. Då menade jag betalda programledare.

 5. Hej Per, lite samma sak här för även om jag gillar musik så vill man hålla ljudnivån under hörselskadegränsen men när det blir prat så hör man bara en viskning. De äldres råd var hörvärt.
  Kämpar med förkylningen här fortfarande så orkar inte skriva nu just.

Kommentarer är stängda.