Bondbloggen 10 år i dag

Den 8 februari 2010 publicerades de första inläggen i Bondbloggen. Det var Mats som skrev om Rymlingar och Nisse som skrev För varmt för skogsarbete och inläggen finns ännu kvar i Bondbloggen. Den 9 februari 2010 skrev Sonja om Ordentlig vinter, men inte tillräcklig där hon funderar på isproblem (de bor ju på en holme). Den 14 februari 2010 tyckte Kalle att det var Ett händelselöst liv utan djur.

Och sedan har det fortsatt i 10 år med mer än 3000 inlägg, 4800 foton och nästan 12 000 kommentarer … Vem hade trott det ? Nu finns det en fotobok om historien men på grund av den stora mängden så rymdes bara första året med:

Fotobok från första året

I dag träffades vi på lunch tillsammans med redaktionen från Rundradion som hade satt igång alltihop. Litet felaktigt var det att luncha i TFiF:ens sjätte våning (Tekniska Föreningen i Finland) för en bunt bönder men eftersom vi bor så långt från varandra så var det enklast att ta tåg, buss och bil till Helsingfors.

Bloggande bönder på lunch

Allt började med att Mårten föreslog att ordna en blogg för bönder på Rundradions möte och sedan satte Unni, Ingela och Mårten igång projektet. Det blev raketstart och resten är historia som man säjer.

Konceptet blev rätt från början och redaktionen under Unnis entusiastiska ledning gjorde ett fint jobb med att köra igång bloggandet som inte var så enkelt på den tiden. Mårten fick sätta in en del bilder för hand och vi diskuterade fram hur man egentligen skriver en blogg. Men det blev lättare och lättare med allt bättre bloggprogram (det berömda gratisprogrammet WordPress).

Sedan fick vi Rundradions webbpris och träffades alla för första gången i verkligheten i Helsingfors den 2 juni 2010.

Från vänster Mårten, Unni, Mats, Kalle, Nisse, Sonja och Ingela på huk.

Redaktionen var mycket aktiv och organiserade kalendrar och mössor och en resa till Kristinestad och Närpes den 21 september 2010 där Kalle fick sätta sej i Bettinas soffa.

Unni och Ingela på väg till Kritinestad 21 september 2010
Kalle i Bettinas soffa i Kristinestad 21 september 2010

Från april 2011 kom sedan nya bloggare med och Charlotta och Christer är fortfarande mycket aktiva – som ni ju har märkt.

Rundradions Peter Sjöholm, Mårten Seiplax och Ingela West.

Unni kunde inte komma i dag vilket vi djupt beklagar men vi skickar varma hälsningar till henne.

Bondbloggarna Mats Björklund, Sonja Ek-Johansson, Kalle Svedjebäck och Charlotta
Michaela Röman från LF och Christer Finne

Det var ett glatt gäng som åt lunch och pratade. Vi hade fyra timmar på oss men personalen på Tekniska fick försynt påminna oss om att vi gått en kvart över den reserverade tiden och de ville så småningom gå hem. Så man kan verkligen säja att det var en lyckad lunchträff. Vi mindes gamla tider och Kalle drog roliga historier men vi diskuterade också tekniska frågor och hur vi skulle gå vidare.

På grund av de stora avstånden så träffas vi mest över nätet men visst var det roligt att ses i verkligheten igen. Vi kommer att se både bakåt och framåt och försöka utveckla Bondbloggen enligt tid, krafter och möjligheter. Om inte annat så har vi haft väldigt roligt tillsammans (trots avstånden).

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

12 reaktioner till “Bondbloggen 10 år i dag”

 1. Tusen tack till er allihopa. Har haft ett stort nöje av att läsa eran blogg.
  TUSEN TACK ALLA

 2. Tack för kommentaren. Ibland undrar man om det verkligen finns nån där ute som läser vad man skriver :-).

 3. Helt otroligt hur tiden går! Hos oss har vi också med både glädeje och intresse läst bloggen ända sedan begynnelsen, det har blivit en daglig rutin som helt enkelt bara hör till. (Är också en stolt ägare till ett fint exemplar av den numera säkert rätt sällsynta Bondbloggen-mössan) 🙂

 4. Jag tror inte heller att jag har missat nåt inlägg än. Bondbloggen hör till de sidor man scrollar igenom var och varannan gång som man öppnar telefonen.

 5. Du är ju bra på att komma med fina kommentarer men man undrar om det är många som läser men aldrig kommenterar. Jag tycker inte om Gilla-knappar men ni får gärna sätta in en riktigt kort kommentar nån gång då och då. Behöver inte vara nån filosofisk utredning utan bara ett livstecken så att säja.
  Jag vet att det varit problem med CAPTCHA-koderna men vi måste ha nånting som skyddar oss från floden av skräp som annars väller in. Nu har jag i alla fall hittat ett tillägg som kan ta bort skräpet utan att nån måste skriva in underliga CAPTCHA-ord. Men vi börjar testa det först efter en uppdatering som är på kommande. Försök ha tålamod …

 6. Också hos oss har vi allt sedan begynnelsen läst bloggen med både djupt intresse och stor glädje…helt otroligt att ni orkat hålla igång det hela redan 10 år!

  CAPTCHA-koderna är det som åtminstone i mitt fall bromsat kommentarerna rätt kraftigt…inte själva principen, för jag förstår att det behövs en “portvakt”, men det att DET INTE FUNGERAR är faktiskt frustrerande.
  Har för tillfället 9 olika webbläsare installerade i min dator, men Bondbloggens CAPTCHA fungerar endast med en enda av dem (Edge)…ibland, med dom 8 andra inte en enda gång det senaste året. Det märkliga är, att jag inte har upplevt något problem med CAPTCHA på någon annan sida där sådan förekommer, där fungerar alla mina webbläsare.

 7. Vi ska se om det nya systemet utan CAPTCHA fungerar (efter uppgraderingen) för då märker läsaren inget alls. Men det vore väl alltför bra för att vara sant.

 8. Jag läser också er blogg, det är väldigt intressant! Tack för att ni orkar skriva!

 9. Har läst alla era bloggar. Kollar minst en gång om dagen om ni skrivit något. Tycker att ni gör det jättebra.
  Jag brukar inte kommentera men läser och har mycket nöje av det ni skriver.

Kommentarer är stängda.