Noll koll

När jag var liten fick vi fara till mommo och moffa över natt lite nu och då. Vi = jag och syster Alice. Dom bodde på Ytterholm, i norra änden på holmen, vi bodde då på Kirjais. Vintertid såg man inte så mycket folk, men sommartid var det mycket båtar i farten. När någon hörde en båt, sades det SSSCCHHH!!! Allting stannade upp. Varifrån kom båten, åt vilket håll for den. Sådant kunde man lyssna sej till, men bäst var ju om man kunde få syn på båten så kanske man kände igen den och visste vem det var. Om båten for på norrsidan steg mommo eller moffa upp och kollade. Sikten norrut, höll man öppen, där fick det inte växa buskar, sly och sånt, utan vegetationen hölls nere för att man skulle kunna se ända till sjön. Åkte båten väster med, svängde sej moffa runt, drog ner de lilla, ljusgröna, låga cafe´gardinet och kikade över kanten. Man höll helt enkelt koll. Var de i redarhuset kikade de ut genom dörren och stod de i nån strandbod, släppte de det de höll på med och gick ut genom dörren för att se, för att hålla koll.

Jag tror ju inte “mommosarna” (som vi kallade mommo och moffa) var ensamma om det, utan det var helt enkelt så man gjorde. Det for inte så många båtar per dag, och de som rörde sej kringom holmen kände de oftast. Nuförtiden far det så mycket båtar, kors om tvärs så jag har helt gett upp att försöka hålla koll på vem som rör sej på sjön, men sjöutsikt, det vill man ju ha, när man har möjlighet till det. Jag tycker jag har långt till sjön, jag skulle ju gärna bo närmare, men huset står där det står, och jag vistas ju en hel del på sjön, och nära sjön ändå, så, de är ok, men se sjön vill jag.

Från mitt köksfönster ser jag sjön, ännu, och just nu, men när det blir sommar ser jag inte mycket vatten. Träd och buskar skymmer sikten, men, nu ska dom bort!

Plommonträdet som växt till sej riktigt rejält näns jag inte på, ännu iallafall, men, får jag redan bort björkar och enbuskar så kanske det skulle bli lite bättre. Bild härifrån och bild därifrån…

Härifrån och därifrån och vidare…

Platsen jag står på heter “riberge”. Här nedanför där det nu står stora björkar har det stått en ria. När jag var liten fanns det ännu någon stock kvar på marken, spår av rian, men de är nu nästan helt borta. Från mitt köksfönster ser man över riberget och utåt Ytarstholmsströömin. Eller borde se. Sommartid ser man ju ingenting.

Jag undrar ju om det kommer att räcka med att ta bort björkarna, eller om jag måste fara och ta ner av alarna på strandängen också. De fyller ju inte någon funktion där, utan kunde vara till bättre nytta i rökugnen. Men, få se hur det går. Det är lite så att man får ta ner lite, fara in och se, och ta ner lite till om det behövs. Och inte vara snål. Det finns träd i skogen så det räcker och blir över.

Björken som står längst söderut… Eller kanske jag ska säga längst till höger i bild nr 2. Den lutade precis rakt ut mot fårstängslet som går söder om/nedanför. Jag knöt rem i, tänkte att jag skulle kunna få den att falla lite mer västerut, och de gjorde den. Den föll inte rakt söderut på fårstängslet, utan lite mer västerut, men ändå for den över fårstängslet…

Jag visste det ju redan när jag började, att jag borde ha farit efter knikataljan istället, men, så lat var jag, och nu har jag jobb någon timme till… Till lika funderar jag att då stängslet ändå är tillknölat kan jag väl knöla till det ordentligt nu då på en gång och ta ner häggen som står och hänger ut över vägen vid samma ställe… Jag har inte riktigt beslutat mej om hur det kommer att gå med den ännu…

Sakta men säkert knotar jag på i backen för att få utsikt, men det blir ju en del ved också. Prima björkved. Nå, björkved har jag egentligen nästan vad jag behöver. Efter att en av de stora björkarna som stått på gården togs ner, så har jag ved för ett helt år. Ett träd = ved för ett år. Men då ska man komma ihåg att trädet var 70cm i diameter i roten och att jag inte får värme i huset endast från ved. Jag har köksspis och kakelugn som jag eldar i, + jordvärme som ger grundgolvvärme i hela nedre våningen, men den står på så lågt, så temperaturen faller nog till 15 grader oeldat, men, den grundvärmen är prima, + att jag har en luftvärmepump på vinden som också ser till att temperaturen där inte sjunker alltför lågt.

Utsikten kommer att bli riktigt prima från mitt köksfönster har jag på känn, men inte är den helt illa där på riberget heller…

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

7 reaktioner till “Noll koll”

 1. På tal om koll så gjorde min farfar ett hål i granhäcken mot vägen så han kunde följa med vem som kom och for. Förr hade de verkligen koll på vem som rörde sej i närheten. Det var förstås lättare då folk åkte häst och kärra (eller släde) men nu susar de förbi i bilar med tonade fönsterrutor …

  Men läste ni i Husis om satelliter som kan se enskilda personer nere på jorden – dag och natt ? Med litet förbättring av kamerorna så kan de läsa av nummerplåtarna också. Orwell kan slänga sej i väggen med sin “1984” – Google och Facebook skrattar ut hans löjliga “övervakning” som verkar ytterst naiv i jämförelse med nutida system som lyssnar på dej fastän mobilen är avstängd och ser du på TV så ser den på dej. Satellitkamerorna är utvecklade i f.d. Tekniska högskolan (numera Aaltouniversitetet). Man får riktigt skämmas.

 2. I storstan kommer en lapp på vindrutan om man har bilen 10cm för långt till väster i parkeringsrutan hos husbolaget av bilgrannen.
  I storstan hotar grannen med polisen när balkonggardinstången gnisslar i den eviga vinterstormen.
  I storstan har Q-paxx mfl en lägenhet och parkeringsplatsen bevakas med kikare 24/7
  I storstan är dagiset gratis skriver vbl men det är 4h och övrigt kostar.
  I storstan kostar det att trimma upp dräneringen runt ett typ 80 lägenhetshus 80.000€

  Ni som har bil och bor på landet, njut av varje minut, km och parkering.
  Ni som bor på landet och har 100- 2000 m till närmaste granne, bättre kan man inte ha det.

  Vinterstormen tog ned en skjutdörr 390*540 cm men med grävmaskin och tre grannar är den nu på plats igen. 16 mm bultar i helaforms hjulvaggor hade brustit. En iakttagande granne meddelade om stormskadan.

 3. Det räcker inte, när det kommer löv på träden så kommer sjöutsikten ändå vara blockerad. Klibbalarna bör ringbarkas fler år innan de fälls, annars blir det fler än det var från början!

 4. Ja vad säger man då som jord och skogsbrukare.

  Sågarna tog 3,3% Massaindustrin tog 3,3% Affärsanställda tog 3,3% i löneförhöjning.
  Bonden har ännu mera att ge, tydligen!
  UPM och stora lät dividenden bestå och metsä sänkte! Metsä är ett riskfyllt bolag med enheter i en bananrepublik. De andra är globala spelare och kan anpassa till pålitligare demokratier, mf.

  Den goda spannmålsskörden gav däremot höjd dividend i atria och altia. God skörd är alltid hemåt bara man sitter på rätt sida om bordet. Här kunde lantbruksrådgivningen uppdateras. Att fylla ladorna ger inget, det är nya tider nu.

  Måste fortsätta att lyssna på slaget efter 12. Senaste tjädern sågs i lördags.

 5. Hej Kurt!
  Jag misstänker att du nog har 100% rätt 🙂 det som ändå är prima, är att där alarna står, går det får = jag har får inte bekymmer med de miljoner alskott som kommer upp, fåren sköter så gärna om dem 🙂 men, de ser nog mörkt ut för plommonträdet… eller kanske man kan stamkvista det lite radikalt…

 6. Du kan ju hålla koll på plommonen istället för viken, Lotta!

  Per, inte att förglömma att livet årligen blev 24 timmar längre?

  Nisse, jag har också insett att nån avlyssnar våra kaffebordsdiskussioner för nästa gång man öppnar nån kommunikativ mackapär så dyker det genast upp reklam om saker vi diskuterat.

Kommentarer är stängda.