Flytta nyåret !

Jag stönar och deklarerar och stönar igen. Det är den värsta veckan på året men snart börjar solen lysa. Egentligen har den redan börjat lysa men den lyser mycket klarare då man har deklarationen inskickad.

Den så kallade vintern i slutet på februari 2020

Då man sitter och svettas med kvitton och moms och invecklade regler så börjar man fundera på allt möjligt. Nu kom jag på den smarta tanken att nyåret borde flyttas. Medan man deklarerar så tänker man ju bara på det gångna året så det naturliga nya året börjar först då deklarationen är klar.

I början på mars kan man börja tänka framåt och fundera på vårsådden och planera för sommarens arbeten. Solen skiner och snart börjar snödropparna sticka upp. Fast någon snö har vi inte sett mycket av. Möjligen börjar vintern den här veckan eftersom prognosen lovar minusgrader både dag och natt.

Förra veckan var det så uselt skogsväder att jag började deklarera i stället och det var ju bra för i morgon skall det blir skogsarbete. Skogsvägarna håller inte ännu för traktorerna men det är åtminstone torrare och mindre lerigt.

Jag är bara rädd för vädret i april och maj – det kan bli mycket kallt och regnigt. En så här varm vinter slår troligen tillbaka och det är inte så roligt. Under svältåren 1867-68 så sådde man redan tidigt på våren men sedan kom det kyla som förstörde alla grödorna. Det är ganska dumt att tro att vi hädanefter bara har varma vintrar. Vädret är så oberäkneligt att det kan slå om fullständigt när som helst.

Snart börjar i alla fall det nya året (enligt min tideräkning) och vi får sjunga Den blomstertid och hoppas på en ny och bättre växtperiod …

Jag blev intresserad av Den blomstertid som ju sjungits i skolorna i långa tider. Texten tillskrevs Israel Kolmodin 1694 (verksam på Gotland) men en del hymnologer (som forskar i ursprunget till psalmer) menar att den kommer från en gammal folkvisa.

Jag har mycket svårt för “moderniseringar” – också av sångtexter. Det är som att smeta modern plastfärg på en gammal antik byrå eller “förbättra” en tavla av Rembrandt. Fruktansvärt. Så jag använder de “riktiga” orden från “Sjung !” 1950:

Den blomstertid nu kommer
med lust och fägring stor.
Nu nalkas ljuvlig sommar
då gräs och gröda gror.
Den blida sol uppväcker
allt vad som varit dött.
Hon allt med grönska täcker,
och allt är återfött.

Det är inte stor skillnad men de sista fyra raderna är “fel” i den nya versionen:
Den blida solen väcker
allt det som varit dött.
Den allt med grönska täcker,
och allt blir återfött.

Förstås måste jag förstås erkänna att “min” version inte är den ursprungliga från 1694:

Den blomstertid nu kommer
Med lust och fägring stor,
Nu nalkas ljuve Sommar,
Då gräs och örter gror.
Den blida Sol uppvärmer
Allt vad har varit dött ;
Då hon oss skrider närmer,
Blir det på nyo fött.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

4 reaktioner till “Flytta nyåret !”

 1. Men den här “vintern” har ju varit extremt nederbördsrik, så om den skall slå tillbaka så borde det ju bli en mycket torr vår!

 2. Jag knackade in deklarationen i går kväll, den är egentligen rätt hastigt avklarad bara man har bokföringen i skick. Åtminstone för mig är det bokförandet som tar tid och är jobbigt.

 3. Jo, det värsta är att HITTA kvitton för jag har papperskvitton och Henrik har papperskvitton och så har jag elektroniska kvitton i flera banker och så är det Paypals kvitton …. Och alla är olika !

  Men det är också besvärligt med själva deklarerandet även om jag måste erkänna att den elektroniska blanketten är bra och enkel att fylla i. Men skatteverket tvingade oss att ha en jordbrukssammanslutning med Henrik och då är det krångligare. Skogen går inte inom sammanslutningen så den ska deklareras skilt och så är det momsen som bara har ett par fält i blanketten men det är en hel del funderingar på vad som skall vart.
  Och så är det att fundera på korrigeringarna av sådant som inte är avdragbart. Och korrigeringarna av momsen …

  Det finns att fundera på så det räcker och blir över.

  Men man får en bra bild av hur olönsamt ett jordbruk är idag. Kort sagt borde vetepriset vara minst tre gånger högre (det var ju nästan fem gånger högre på 80-talet). Men jag trivs med bondelivet så man får ta det som en pensionärssyssla. Och pensionen går nästan i sin helhet till de senaste årens nödvändiga investeringar i (begagnade) maskiner och reparation av byggnader. En del pensionärer super, andra reser och jag sysslar med bondearbetet. Var och en enligt sin egen läggning.

 4. Jag hoppas den blir någorlunda torr men den kan ändå bli mycket kall. Det där med torka på våren är jag van vid sedan barnaben. Därför började jag också med direktsådd som bevarar fukten i jorden mycket bättre än plöjda åkrar – kapillärkraften bryts inte. Våta vårar är åter plöjda åkrar bättre. Jag har blivit förvånad över hur brodden spirar fastän ytan är helt uttorkad.

  Men man vet aldrig vad det blir för väder …

Kommentarer är stängda.