Allsist blir man löntagare på äldre dar?

Nisse sliter med deklarationen och visst är det redovisningstider även här. Fast själva deklarationen får jag lämna in i april men momsen ska redovisas och betalas den andra mars så bokföringen bör vara klar innan dess. Bokföringen har jag delegerat åt äldsta dottern, det är ju bra att dom ser lite vad som går ut och om det också kommer in någonting.

Bouppteckning.

Det har också gått 3 månader sen frugan gick bort så bouppteckningen ska också vara klar till månadsskiftet. Samtidigt har man förstås funderat över hur man bäst går vidare med företaget. Blir nu inte riktigt klok på vad som är bästa lösningen. Min vän revisorn menar att dödsbo inte är så tokig företagsform om vi fortsätter som förr. Å andra sidan har man hört att dödsbo inte är så bra för utvecklande av företaget men kanske inte ändå i vårt fall?

Flickorna menar nog fortsätta med det som frugan och jag startat och av diskussionen vi hållit verkar dom tycka att jag också behövs i fortsättningen. Att fördela intäkterna och eventuella förluster rättvist blir kanske inte så lätt men behöver kanske inte bli svårt heller. Rättvisast vore väl att dela enligt arbetsinsats och ägoandel. Jag äger ju en del ensamt även om det mesta ägdes jämlikt av oss båda men för att inte behöva dela alla kostnader och intäkter så vore det ändå enklast att bruka allt som en enhet.

Flickorna är ju vana med sina löner och har förstås en hel del förbindelser som utgår från en månatlig inkomst så jag antar att dom vill lyfta inkomster i samma anda som tidigare. Så kanske borde även jag börja lyfta en månatlig timbaserad ersättning för att få ett jämlikt system. Att bolagisera på annat sätt tror jag inte är mödan värt, vi har nog för liten rörelse för att det skulle löna sig. Vore intressant höra hur andra har gjort.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

8 reaktioner till “Allsist blir man löntagare på äldre dar?”

 1. Är på väg att deklarera men hinner dela lite synpunkter.

  Jag tror i ert och motsvarande fall är vad är en arbetstimme värd i h/€ !
  På sommarnatten sö kl 00.00-01.00 tex vid besprutning eller frostskyddsbevattning och det måste genomföras! Eller må morgon och hela arbetsstyrkan anländer till packhallen men regnet står som spön i backen och skörden inte kan bärgas och packas. Så står fyra stycken och inget viktigt kan genomföras.

  Finns nog några bolag som snabbt har tio delägare när det någon generation och då kan nog framtiden bli lite oklar vart bolaget,firman eller dödsboet är på väg.

  I normala fall är det bra om föräldrarna tillsammans med barnen kommer överens om hur generationsväxlingen eller arvskiftet skall genomföras, när föräldrarna ännu är vid sina sinnes fulla bruk.
  Efter föräldrarna dött brukar det ovanligt ofta bli tvister och om inte mellan barnen så mellan någon måg eller sonhustru typ, oftast är det någon som får för litet, sällan någon får för mycket.
  Det är det värsta som kan hända i världen om syskon skall vara stridande för resten av livet pga någon arvstvist. Läs föräldrarnas otydliga vilja och velande. Säger föräldrarna klart och tydligt så brukar barnen klara det bättre.

 2. Joonää, inte blir det nåt 7 till 4 arbete utan det som ska göras ska nog göras och ansvarsområdena bör vara klara. Att någon blir att stå sysslolös en regnvädersdag är det inte så stor risk för, det finns så många projekt som är på hälft. Men jag förstår vad du menar.

  Sen var det ju det där med sinnenas fulla bruk, jag tog ju del av frugans förfall ifjol och det kan gå skrämmande fort om sjukdom slår till. Bäst är nog att låta sig omyndigförklaras i god tid för bland annat bankärenden blir svåra att sköta om man inte personligen klarar av att identifiera sig och hålla passet i skick.

  Här på gården finns arbete för hela familjen så vill vi fortsätt arbeit ilaag så finns ingen anledning att splittra upp gården. Viktigt är dock att alla upplever att dom får sin beskärda del av kakan.

 3. Ur verkliga livet.

  Det kom en medellös man in cyklande efter det upplösta dödsboet och tog för sig.
  Efter att änkan fått sitt sitt föräldra arv så var hen 100% ägare och barnen 0%
  När barn och barnbarn fira kalas i södern sattes skogen till salu på tidningen via fel bank.
  Banken satte ut skogen men också hustomten ingick i registernumret och arealen.
  Väl hemma fann man skogen till salu som hens dottern planterat och vi gemensamt redd upp dikeslinjer i.
  Ett av barnen bjöd på skogen men det såldes till en främling, för annars hade det varit orättvist åt andra barnet. Barnet fick inget arv, fick inte ens för pengar köpa sitt kommande arv.
  Cyklisten satt bredvid i bankkontoret så att köpebrevet säkert skulle undertecknas och ingen skulle ångra sig, för pengarna var redan inom synhåll. Bankdirektören fick ta sitt pick och pack å gå efter en tid, det blev mer och mer oenighet och oklarheter.
  Cykeln blev till bilar i rask takt och resten gick i båtkryssningar runt om i världen.

  Efter det blev det att börja om från början men lillflickans kapital bokförs årligen för magistraten. På grund av min spariver och andras välvilja har barnbidraget trimmats upp lite. När jag ringde dit och meddelade mitt problem blev det tyst i luren. Ingen hade någonsin tidigare (förutom arv vid dödsfallsersättning) anmält en treåring överskrida den lagstadgade minimisumman. 95€ Är också pengar bara de förvaltas väl. Enligt tidigare erfarenhet fördubblas summan var ca tionde år.

  Alla är vi själva vår lyckas smed!

 4. De va en historia med förvecklingar, vet inte om jag ens hängde med i alla svängar.
  Hur som nåt dylikt kommer inte på fråga här.

 5. Det är en nästan medellös familj, Mamma pappa två barn.
  Så dör den ena partnern. Då är det en förälder och två barn kvar.
  Efter en tid ärver föräldern av sina föräldrar tex 50ha jord och 100ha skog.
  Då äger tex barnens kvarvarande förälder allt till 100% och barnen 0%
  Det man äger till 100% får man göra vad man vill med.

  Så går det som det brukar gå det dyker en ny partner upp i något skede.
  Då den nya partnern aldrig ägt något så tycker hen att de säljer allt och lever livet.
  Då den kvarvarande föräldern ej heller haft det så bra och faller för påtryckningen.
  Då kan barnen bara så på när det som tex morfar byggt upp och förvaltas i generationer säljs med en annons. Kärleken är blind och sedan kommer verkligheten ikapp.
  I ett dylikt fall finns ingen laglott eller arvslott för barnen.

 6. Är nog skäl att tänka ordentlig på det där. Går säkert bra så länge det är far och döttrar som driver företaget men när du är borta och det inom en nära framtid är kusiner som är delägare så KAN det bli en väldigt dyr lösning som kan kosta hela företagets existens. Risken är stor att det då endast handlar om marknadspris för de som ska lösa ut sina kusiner.

Kommentarer är stängda.