Spännande vårsådd 2020

Nåja, nu börjar det vara på den bättre sidan – men spännande var det i år med vårsådden. Den obefintliga vintern gjorde att det blev spår efter skogsvagnen på åkrarna även om de sist och slutligen inte blev så djupa överallt. Bara på ett ställe var det besvärligt att kommer över spåren med såmaskinen. Då hade jag inte harvat alls utan bara kört bort de värsta ryggarna med schaktbladet.

Schaktblad på skogsvägarna

Orsaken var förstås den ovanligt torra aprilmånaden. På bilden ovan ser man att leran torkat och blivit hård med sprickor som den brukar bli först i juli. Schaktbladet bet inte på den utan jag fick bara bort de värsta ryggarna.

Sedan var det problem med halmen som var riktigt torr och lätt. Då brukar den fastna framför såmaskinen så jag körde över alla mulljordar med hacken. Det blev litet jordbearbetning tillika eftersom jag ställde den mycket lågt.

Ohackad halm till vänster och hackad till höger

Det blev att köra över åkrarna en extra gång men hacken gick så lätt i halmen att man kunde köra ganska fort. Det var också absolut nödvändigt att hacka halmen för där jag lämnat den ohackad så fastnade den framför såmaskinen i stora hopar. Det bästa hade varit att på hösten sänka bordet på tröskan riktigt lågt och köra all halm genom den men det gick inte riktigt i höstas.

Och så har vi vildsvin som bökat ganska ordentligt i skogsåkrarna. Där de bökat upp halmen så fastnar den lättare i såmaskinen så där hackade jag grundligt. Det blev en fin såbädd bara med hacken även om den inte var så djup.

Här har vildsvinen bökat

Då det var dags att börja så så kom det en dag med regn och snö. Jag undrade om det skulle gå att så svackorna efter det men april hade varit så torrt att nederbörden inte märktes just alls. Jag tror att det bara var bra att ytan blev litet mjukare för sådden gick hur bra som helst.

Men förrän vi kom igång så blev det ännu ett problem: Oljetryckslampan på stora Zetorn slocknade inte då man startade. Det hade varit katastrofalt om såtraktorn hade haft problem med oljetrycket. Jag körde till Borgå för att hämta en ny oljetrycksgivare. Det var inte lätt att hitta en sådan för Zetorn har M10 gängor och alla nya givare har 1/8″-NPT konisk gänga. Men gamla BMW från 80-talet hade också M10 och det fanns sådana i Borgå för 4:90. Till all tur var det bara tryckgivaren som var dålig.

Det osade bränt om såmaskinen då jag kopplade till den. Det var kortslutning i gödselvalsens rotationsgivare. Men det var enkelt att fixa på det vanliga sättet: Jag klippte bort den helt enkelt. Varningslampan lyste förstås hela tiden men visst gick det att så.

Sedan var det som vanligt spännande med vädret. Fastän det hade varit mycket torrt så blev det nu skurar som kunde komma när som helst. Inte många millimeter men ytan blev våt och leran fastnade på hjulen. Väderprognoserna är helt värdelösa då det gäller skurar som kommer och går hur det råkar sej. Men vi körde mellan skurarna och nu har vi allt utom två åkerlappar som vanligen torkar upp bra.

Solsken och små skurar varje dag

Ganska snyggt blev det där jag hade kört med hacken så det kommer jag att fortsätta med men kanske hellre på hösten ifall det är lämpligt väder. Ett problem med att hacka på hösten är att man måste spruta först och sedan vänta flera veckor innan man kan hacka halmen och det är svårt att hinna ifall tröskningen blir sen.

Vårsådden gick bra

I år var det också ovanligt stora problem med klumpar i gödselsäckarna. De var inte hårda men hela säcken var en enda stor klump så jag måste slå på den hela tiden med en gummislägga för att få ut gödseln. Det har inte varit så besvärligt förut och jag undrar om det är den ovanliga vintern som förorsakat det ? Jag hade lagrat dem som vanligt under dubbla presenningar sedan januari.

Trots skurar så sådde vi 20 hektar på tre dagar. Nu utlovas det regn ända fram till tisdag så det blir litet uppehåll innan vi får de sista hektarerna sådda. I det stora hela har det gått bra i år så månne vi nu inte får det sista avklarat nästa vecka.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

8 reaktioner till “Spännande vårsådd 2020”

 1. Det är nog den vanliga Yara. För det mesta har kvaliteten varit bra. Säckarna är märkta i slutet på december så de kom ganska rakt från fabriken (i januari).

 2. ja ha nångång hört att yaras gödsel kan binda sig om den är för försk när man täcker dem så att inte luften cirkulerar

 3. Det var ju underligt … Men det var nödvändigt att täcka den (storsäckarna) genast för det var ganska regnigt i januari. Märk väl att det inte alls fanns hårda klimpar som det blir ifall det är ett litet hål i plasten i innersäcken utan det var ganska mjuka klimpar som lätt gick sönder – men de hindrade gödseln att rinna ut ur säcken. Eftersom vi fyller på direkt i maskinen så ville jag inte heller ta upp så stort hål i säcken för då hamnar allt på samma ställe. Vi har ett tygrör som vi använder att sprida gödseln jämnt i såmaskinen.

  De hårda klimparna är riktigt illa för de stänger helt en del utmatningar. Nu hade vi bara besvär med att fylla på i maskinen – sedan gick det bra att så.

 4. Fotografera och reklamera om något avviker från det normala! Någon gång kan det vara eget fel men, ytters sällan.

  Minns ännu när vi körde järn(med långtradare) Järnet togs från backen, på fraktsedeln stod det lasset skulle täckas och järnet lossades till backen när det kom fram. Vissa gånger två år ute och tio timmar täckt med presenning.

  Allt är numera norskt, danskt eller svenskt inom lantbrukshandel eller förnödenheter.

  Nu var det andra natten som det inte var nattfrost.

 5. Många sädesfält har ej helt torkat upp efter regnet för ca en vecka sedan.
  I skogen märktes regnet också väldigt bra.
  Nattfrost på nytt senaste natt, nu upprepade stilla skurar.
  Våren har ej ännu riktigt kommit igång på riktigt. Trots alla världens klimatuppvärmningar.

 6. Där jag plöjde idag kom det upp rediga isbitar vid skogskanten. Avsaknaden av värme och ordentlig väta gör att den lilla tjäle som trots allt kom i vinter är seglivad. Vi har annars rätt torrt tycker jag men de ställen som ändå är våta torkar väldigt långsamt upp.

 7. Vi har riktigt torrt här men ingen tjäle alls. Åkrarna var torra och stenhårda redan i april. Till all tur kom det litet snöblandat regn före sådden som luckrade upp ytan litet. Men ändå kunde jag så de besvärligaste svackorna för de var ännu torra. Hoppas det inte kommer 50 mm regn som i fjol då vi fick en svansjö …

Kommentarer är stängda.