19 maj, 2020 av Charlotta

Vackert så det förslår…

… brukar det vara om våren, så vad är nu detta. Ja, inte är de det väder jag beställde inte! Helt klart och tydligt har jag ingen som helst kontakt till vädergudarna, för hur jag än önskar, och snart även ber på mina bara knän verkar det som att vi blivit välsignade med årtiondets blåsigaste vår detta märkvärdiga, på alla sätt underliga 2020…

Det blåser och blåser och blåser och jag vill föra ut får till holmarna. Punkt. Nu. Vart är det vackra vårvädret som brukar infinna sej i maj, med havet som en spegel var och varannan dag. Nu är det mycket långt mellan stiltje-tillfällena, för några hela stiltje-dagar har jag inte märkt av nåt särdeles extra. Någon knyck på kvällen kan det bli lite lugnare, och sen blåser det upp till följande dag igen… Och här hemma går jag omkring som en osalig ande och nöter upp hela batteritiden i telefonen med att var och varannan kvart logga in på ilmatieteenlaitos.fi, och analysera senaste minutrarnas vindstyrka på Fagerholm, Utö, Vänö och Föglö, och eventuellt någon station till… Några körningar har jag kört, men, jag har många kvar, och med den här farten lär det hinna bli både midsommar och vem vet vad, innan jag får fört ut alla fåren till holmarna.

Nå, nog gnällt och marrat om blåsandet. Nu skulle jag kunna ösa ur mej några besvärjelser om temperaturer, och varva med lite morrningar om de snöslask som vi fick för någon dag sedan, men de tänker jag bespara er med. Istället tänker jag lägga mej i soffan, under en filt, och se på tv, inte göra någonting, bara äta glass och bojkotta hela våren för någon timme…

Men imorgon vickar vi på höfterna igen och hoppas på bättre väder! Förr eller senare måste det ju bli bättre! 🙂

3 svar till “Vackert så det förslår…“

 1. Nisse skriver:

  Vi har också ofta blåsväder. Och i går kom det hagel och snö (en kort skur). Det gick så som jag befarade: Lika kallt i maj som i januari. Är det varm vinter så slår det tillbaka.

 2. Christer skriver:

  joo, det är påfrestande. Jobbigt med bioplasten och täckväven i blåsten, ofta har det ändå lugnat ner sig lite framåt småtimmarna och gett en timme tid innan frosten gjort att väven frusit ihop. Igår kom det snöslask under broccoliplanteringen, det blev lite svalt om fingrarna att plocka plantorna. Lite tur hade vi ändå då en rejäl hagelskur med 1 cm stora hagel drog förbi blott några kilometer härifrån och gav ett 5 cm tjockt täcke med hagel. Hade det kommit över oss hade plantorna slagits sönder.
  Glest mellan uppdateringarna i övrigt härifrån men john blund tar lätt överhanden när man sätter sig vid tangentbordet efter att ha tillbringat en lång dag ute i friska luften.

 3. Kurt skriver:

  Nu kom de i väg på grönbete https://arenan.yle.fi/1-50534313