På takets andra sida

Så är det då dags att förnya hustakets andra sida. I fjol somras lämnade jag andra sidan olagad eftersom tiden började ta slut. I princip hade jag hunnit men hösten kan vara ganska regnig så jag tog inga risker.

Men som med alla arbeten som avbrutits så är det svårt att åter komma igång, att hitta allt material och försöka komma ihåg vad man hade planerat. Det blev inte bättre av att bägge Zetortraktorerna gick sönder. Den stora hade ju fått läcka i kylarslangen (mycket oåtkomlig) och den mindre började bli överhettad. Kylarslangen och vattenpumpen på den stora Zetorn skall jag byta men det fanns ingen pump i lager så jag väntar fortfarande på den.

Typiskt nog blev det att ta i bruk den gamla MF165:an som bara fungerar år efter år sedan 1975. Men den hade ingen dubbelverkande hydraulik som behövs för att styra skogsvagnen som jag använder för att köra virket till husets baksida. Så jag måste bygga om hydrauliken.

Det var inte särskilt svårt för jag hade en ventil hemma men det saknades förstås vissa hydraulikdelar – speciellt en adapter för MF165 som har koniska NPT-gängor i motsats till hydraulikens BSP-gängor. Sedan var det bara att skruva fast slangarna och ventilen.

MF165 tryckslang till vänster och retur till höger.
MF165 dubbelverkande ventil för uttag.
De nya uttagen ordentligt fastskruvade

Så det blev MF165 framförs skogsvagnen och Belarus med stora Farma 8,5 som jag använder för takbygget. Och den långa lastararmen behövs verkligen för att få upp virket – först sex och sju meters stolpar och sedan blankor för ställningarna.

Ställningarnas stolpar sätts upp
Och så ställningarnas blankor på fem meters höjd

Det gäller att vara försiktig då man lyfter upp virket så man inte slår sönder takplattor och fönster. Det visade sej att det var omöjligt före eftermiddagen för man fick solen rakt i ögonen så man inte såg nånting alls tidigare på dagen. Det var förstås alltid klar himmel utan moln då man borde lyfta upp virket. Men till sist fick jag ställningarna uppskruvade (allting är skruvat).

Ställningarna färdiga (nästan)

Eftersom det inte fanns någon balkong på den här sidan så byggde jag en liten plattform lägre ned utanför mittfönstret. Det räcker med en fyra meters stege för att komma upp och så är den på lämplig höjd för frontlastarens skopa (bara jag får stora Zetorns kylsystem ihoplappat). Nu har jag inte heller verandan och övervåningen för verktygen så jag byggde ett litet tak över hyllor för att inte behöva bära allting runt huset.

Sedan var det dags att börja sopa taket för på baksidan fanns det massor med mossa. Till det använder jag en borste på ett långt skaft. Nu när mossan är torr så kommer den lätt loss men ibland måste jag vända på borsten och skrapa med stången där mossan satt fast ordentligt.

Så här såg taket ut
Borstning

Det tog tid att bygga ställningarna men jag hoppas arbetet går fortare sedan. Snart skall takplattorna tas bort – försiktigt för de skall återanvändas. Men nu börjar väderprognoserna hota med regn till onsdag och torsdag så jag vet inte om jag nu vågar plocka bort takplattorna. Å andra sidan så ändras prognoserna med tre timmars mellanrum.

Då jag radade virke så återupptäckte jag ett par riktigt bra gamla handskar. De är tillverkade av starkt men mjukt läder och går mycket bättre att ta på och av än de fingerhandskar man nu får köpa och som går sönder nästan genast.

Äkta läderhandskar

Också handskarna var bättre förr – he-he.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

8 reaktioner till “På takets andra sida”

 1. Kanske Gun-Britts solhatt med vida brätten skulle hjälpa hjässan att int koka däruppe på taket ?

 2. Du borde så småningom sätta in en beställning på en något nyare traktor om ni skall fortsätta,då gärna en västtraktor. Nå gamlingarna håller igång bondbloggen men det är nog tärande när det alltid är något att skruva.

  Sätter in en tube på hur intressant höbärgningen var förr i värden.
  https://www.youtube.com/watch?v=Uj-YqYXAC9A
  Nu gick det med ett telefonsamtal.

  Ge gärna en odlinsspaning hur grödor och ogräs växer när du hinner.

 3. Nä, absolut ingen västtraktor. Visst kan en Fendt vara bra men fem gånger dyrare än en gammal Zetor och mycket dyrare att reparera. Kylarslangarna går sönder på dem också då de börjar vara 24 år (som stora Zetorn är). Jag såg nyss att Mellaneuropa köper gamla Zetortraktorer från Finland. De är billiga att reparera och de har ju reservdelarna nära.

  Jag ska “ååk å sii opa bråddana” som traditionen bjuder inom en snar framtid.

 4. Helst skulle jag ha ett soltak över hela huset men det är mera arbete med det än med själva taket så jag får jobba på morgonen och kvällen och ta siesta mitt på dagen.

 5. Då hände det igen i år

  En slåtterkross dyker upp på grannskiftet en framtill och en på varje sida baktill kl 14.30 igår måndag.

  En höräfsa som två pariserhjul till utseendes kör runt en stund och gör till strängar.

  En claas balare/ lindare gungar på en stund.

  Traktor nummer fyra med fyra axlad lastbilssläpvagn lastar på och åker iväg kl 22.30.

  Det var nog inte bättre förr i höbärgningen.

  https://www.youtube.com/watch?v=i6mWOA0u9hI

 6. Men ack ändå så omodernt att plasta in i rundbalar. Som om vi skulle gå tillbaka till säckhantering på spannmålssidan!! En excakthack, par rediga vagnar, och plansilos/torn så behövs inga fågelsskrämmor och
  estetiskt miljöfördärvande strutsägg och lindarplast som blåser över nejden.
  Dock är det tydligen så, att de som använder rundbalssystemet troligen får betydligt högre skördar än de som använder silosar. Ligger lite varstans överblivna rundbalar å “fjolårs” så skörden måste ju mer än räcka till “åvslappi” å!

 7. He va eitt braa oord: “åvslappi”. He ha ja int höörd i tess traktren …

  Och det är väl närmast en tidsfråga när plasten förbjuds. Många “effektiva” metoder fungerar bara om man struntar i de negativa följderna. Men det tar tid innan man inser att helheten inte blev så bra.

 8. I Finland vet man ännu vad vi har : https://www.hbl.fi/artikel/kottforsaljningen-har-okat-hos-jattarna-minskat-hos-branschens-sma-aktorer/

  Hos christers skördas den första salladen för i år hördes ur radion här om dagen.
  Men nog skulle en bild på bloggen också varit bra.

  Hos oss kom det regn tre gånger nyligen 3*1mm på en dag. Nu är vi uppe i 13mm sedan i april.
  Ett lokalt vattenverk har hotat stänga av kranen till en stor växthusanläggning.

  Trevlig midsommar!

Kommentarer är stängda.